Do przepisu
Pożywne, aromatyczne i niezwykle zdrowe danie. Gulasz fasolowy z indykiem i dynią przygotowuje się dość szybko. A jeśli wykluczymy z tego indyka, otrzymamy inną wersję potrawy – dla wegetarian i poszczących.
Złożoność: łatwo Kalorie: 376,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 24,22 g/13,36 g/41,06GaszenieKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneGulaszMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI800 g ugotowanej białej fasoli, najlepiej odmiany Lima450 g filetu z udka z indyka2-3 łyżki oleju roślinnego1 cebula300 g obranej dyni1 litr bulionu fasolowego lub wody3-4 ząbki czosnku1 mała cytryna1-2 łyżki płynnego miodu1 laska cynamonu1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)1/2 łyżeczki cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso pokroić w kostkę o wymiarach 2,5 x 2,5 cm, doprawić solą, cukrem i mielonym czarnym pieprzem, wymieszać i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Krok 3
Cebulę pokroić drobno, dynię w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm, a nieobraną cytrynę w cienkie plasterki. Ząbki czosnku pokroić na 4 części.
Krok 4
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 12-15 minut, aż cebula będzie złocista.
Krok 5
Dodać miód, dynię, cytrynę, fasolę i laskę cynamonu, wymieszać, doprawić ostrą papryką. Zalać wodą lub bulionem, zagotować i wstawić do piekarnika. Gotuj bez przykrycia, aż indyk będzie miękki, około 1 godziny.