Grzyby miodowe marynowane
Nadieżda Murinets 14 listopada 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Najsmaczniejsze, najbardziej jesienne – babcine grzyby! Jedyne grzyby jakie jadłam w dzieciństwie…
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaKonserwowanieKuchnia rosyjskaPustyNowy RokSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘświeżo zebrane grzyby miodowe 1,5 kgwoda pitna 1 lcukier 2 łyżki. l.sól 2 łyżki. l. plus za gotowanie grzybówziarna pieprzu 5 szt.liść laurowy 2-5 szt.czosnek 2 szt.ocet 9% 150 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzyby oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Krok 2
Grzyby napełnij wodą tak, aby były całkowicie przykryte i postaw na dużym ogniu, dodając sól. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 35-40 minut.
Krok 3
Gdy będzie gotowy, zdejmij patelnię i spuść wodę. Grzyby ułożyć w słoikach.
Krok 4
Podczas gotowania grzybów przygotuj marynatę. Aby to zrobić, do rondla wlej wodę, dodaj cukier, sól, pieprz, liść laurowy i czosnek.
Krok 5
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Następnie wlać 150 ml octu i wlać marynatę do słoików.
Krok 6
Zamykamy słoiki pokrywkami, schładzamy w pomieszczeniu i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.