Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym

Do przepisu

Grzyby drzewne i bakłażany w sosie pieprzowo-kokosowym to gorąca przystawka, która przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych potraw i wegetarianom. Grzyby drzewiaste są bogate w witaminy i mikroelementy, zwłaszcza wapń i magnez. Ponadto grzyby te uważane są za produkt dietetyczny, ponieważ mają bardzo niską zawartość kalorii – tylko 152 kcal na 100 g. Dobrze komponują się z mięsem, owocami morza i wszelkimi warzywami.

Złożoność: łatwo Porcje: 4PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm8 marcaNa świątecznym stoleSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJEgrzyby leśne – 320 gbakłażany – 320 gcebula – 120 gpapryka – 120 gmleko kokosowe – 320 mlsos pieprzowy – 80 mlolej słonecznikowy – 60 mlpapryczka chili – 6 gsól – 8 gpieprz czarny – 0,5 gzielona cebula – 16 gciabatta – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Grzyby zalać wrzącą wodą na 10 minut. Po otwarciu opłucz je pod ciepłą bieżącą wodą. Następnie włóż do wrzącej wody na trzy minuty. Odlać wodę i ostudzić grzyby.

Krok 2

Bakłażany pokroić w dużą kostkę, paprykę i cebulę w paski.

Krok 3

Bakłażany podsmażamy na bardzo gorącej patelni na oleju słonecznikowym, następnie dodajemy paprykę, po minucie cebulę. Smaż warzywa przez kilka minut, aż pozostaną chrupiące.

Krok 4

Następnie dodaj grzyby leśne i smaż przez 30-40 sekund.

Krok 5

Doprawić przyprawami, dodać mleko kokosowe i sos pieprzowy, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Krok 6

Podczas serwowania posyp posiekaną zieloną cebulą. Podawać z plasterkami suszonej w piekarniku ciabatty.

PRZYDATNE RADY

Grzyby drzewne sprzedawane są na rynkach, z dostawą online egzotycznych produktów oraz w sklepach specjalizujących się w niektórych kuchniach azjatyckich, na przykład w japońskim hipermarkecie Nippon, w chińskich sklepach „Shanghai Cauldron” i „Chinese Groceries”.

PRZY OKAZJI

Przepis udostępniony przez Wiktora Apasiewa, szefa kuchni marki Rukola.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja