Grzanki z ciemnego chleba z serem
gastronomia 13 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Grzanki z ciemnego chleba z serem to chyba nasza najczęstsza i ulubiona wersja tej przekąski. Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie przygotowałaby takiego dania w swojej kuchni! Ale oferujemy ciekawszą opcję, gdy kromki czarnego chleba nie są pokryte tylko tartym serem, ale zmieszane z czosnkiem, pietruszką i śmietaną (ta ostatnia pełni rolę wiążącą). Wtedy wszystko jest bardzo proste! Wstawiamy przygotowane produkty do piekarnika i dosłownie po 15 minutach wyjmujemy grzanki z czarnego chleba z serem – aromatyczne i niesamowicie smaczne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 355,88 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 12,45 g/18,58 g/43,87PrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIchleb żytni (najlepiej z kminkiem lub kolendrą) – 500–600 gmasło – 50 gczosnek – 4 ząbkiser twardy – 120 ggałązka pietruszki – 1 szt.śmietana 20% tłuszczu – 2 łyżki. l.olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj chleb na grzanki. Odetnij cienko skórkę z chleba. Okruchy pokroić w duże plastry (jak na kanapki) o grubości około 2 cm, a następnie w długie plastry o tej samej szerokości.
Krok 2
Obierz ząbki czosnku i przełóż je przez praskę do miski. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i odrywamy liście od gałązek. Posiekaj je bardzo drobno.
Krok 3
Połącz tarty ser i natkę pietruszki z czosnkiem. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przygotowane kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozsmaruj mieszaninę sera i czosnku na kromkach chleba. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Ser powinien się roztopić, a brzegi grzanek zarumienić.
UWAGA DO GOSPODARKI
Grzanki z ciemnego chleba z serem można przygotować z czosnkiem lub bez, używając wyłącznie posiekanej natki pietruszki lub innych pikantnych ziół według własnego uznania.
PRZY OKAZJI
Takie grzanki są szczególnie smaczne z chleba Borodino, który ma bogaty, lekko słodki smak i charakterystyczny aromat, za który odpowiada kolendra.