Grzanki z chleba Borodino w piekarniku
gastronomia 6 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotuj w piekarniku grzanki z chleba Borodino, a otrzymasz pyszną przekąskę, którą możesz połączyć ze szklanką piwa lub zjeść tak po prostu, zapominając o dietach i innych prawidłowych odżywianiach. Przepis jest prosty i co najważniejsze szybki. Jeśli więc masz na myśli dobry (to ważne!) chleb Borodino, spiesz się do kuchni i zabieraj się do pracy. Oprócz tego produktu będziesz potrzebował czosnku i oleju roślinnego – składników, które są dość dostępne dla każdego. Ogólnie rzecz biorąc, postępuj zgodnie ze wszystkimi wskazówkami dotyczącymi przepisu i przygotuj się na najprzyjemniejsze doznania kulinarne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 415,93 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Używany: 5,88 g/27,49 g/34,68PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIChleb Borodino – 1 bochenek (500 g)czosnek – 4 ząbkiolej roślinny – 6–8 łyżek. l.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj chleb na grzanki. Za pomocą ostrego noża odkrój cienko skórkę bochenka. Okruchy pokroić w duże plastry (jak na kanapki) o grubości około 2 cm. Następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm.
Krok 2
Obierz ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj. Kromki chleba, dociskając do siebie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Rozłóż mieszaninę czosnku pomiędzy kromkami chleba. Pozostaw na 5-7 minut. Jeśli czujesz, że kromki chleba są trochę suche, posmaruj je dodatkowym czystym olejem roślinnym. Sól do smaku
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bloki chleba Borodino rozsuwamy tak, aby pozostała między nimi niewielka odległość. Lekko sól. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika.
Krok 5
Piec grzanki chlebowe Borodino przez około 10 minut. Powinny się zarumienić z wierzchu, ale w środku pozostać miękkie. Grzanki można podawać z dowolnym sosem według własnego uznania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Grzanki z chleba Borodino często podawane są z sosem z sera pleśniowego. Spróbuj zrobić to sam! Aby to zrobić, rozgnieć widelcem kawałek sera pleśniowego, następnie stopniowo dodawaj śmietankę o zawartości 20% tłuszczu i mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos. Pieprz do smaku.
PRZY OKAZJI
Te grzanki można przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na patelni. Umieść Borodinsky pokrojony w kostkę porcjami i smaż na średnim ogniu, przewracając, gdy się zarumieni.