Gruzińskie pierogi kveri

Gruzińskie pierogi kveri

Gruzińskie pierożki KveriMamiya JojuaGruzińskie pierożki Kveri Do przepisu

Gruzińskie kveri pierogi zawsze przyrządza się z serem: to ich główna cecha. Kolejnym pytaniem jest, jakiego użyć. Najczęściej do nadzienia kveri dodaje się wyłącznie młode suluguni, jednak autorzy tego przepisu postanowili urozmaicić go dodatkiem sera imereckiego. Pod każdym innym względem nie zauważysz dużej różnicy w stosunku do naszych rodzimych pierogów. Ciasto jest zwyczajne, przaśne. W ten sam sposób dzielimy go na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki, które następnie nadziewamy, formujemy knedle i gotujemy w osolonej wodzie. Spróbuj: na pewno przypadnie Ci do gustu gruzińskie kveri!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 640,46 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 31,50 g/25,71 g/72,44GotowanieKuchnia gruzińskaŚniadanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI+10PorcjeNa nadzienie serowe:Ser Suluguni 600 grSer Imereti 400 grJajko kurze (białe) 2 szt.Masło 20 grMąka pszenna klasy premium 20 grDo testu:Mąka pszenna klasy premium 1 kgSól 20 grWoda 500 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Najpierw zagniatamy ciasto na pierogi gruzińskie. Aby to zrobić, przesiej mąkę i sól do dużej, szerokiej miski. Zrób dobrze ukształtowane wgłębienie na środku szkiełka.

Krok 2

Stopniowo wlewaj ciepłą wodę pitną, ciągle mieszając mieszaninę rękami. Ciasto dokładnie zagniatamy (co najmniej 10 minut). Powinno okazać się fajne, ale elastyczne.

Krok 3

Ciasto na kluski zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Gdy „odpoczywa” zacznij przygotowywać farsz do pierogów.

Krok 4

Zetrzyj sery Suluguni i Imeretian do jednej dużej miski na grubej tarce. Dodać białka, roztopione masło i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Odrywamy kawałek o masie ok. 40 g i wałkujemy na cienki placek. Na środku umieść 40 g masy serowej. Połącz krawędzie i zaciśnij. Z pozostałego ciasta przygotuj także kveri.

Krok 6

W dużym rondlu zagotuj wodę. Dodaj trochę soli. Zanurzaj w nim kluski porcjami i gotuj przez 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać na gorąco.

PRZYDATNE RADY

Nie możesz znaleźć sera imeretyńskiego? Zastąp go dobrym serem lub canakh. Obydwa sery lepiej wcześniej namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, aby usunąć nadmiar soli.

PRZY OKAZJI

Gruzińskie kveri można podawać z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub, jeszcze lepiej i bardziej autentycznie, z matsoni. No i oczywiście świeże zioła jako dodatek też nie zaszkodzą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja