Gruziński niedzielny lunch z Khatuna Kolbaya

Gruziński niedzielny lunch z Khatuna Kolbaya

Gruziński niedzielny lunch z Khatuna Kolbaya

Alla Odważna 31 marca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Rumiane paszteciki i aromatyczne pikantne przekąski – bez nich nie obejdzie się żadna gruzińska uczta. Tajniki jak ugotować prawdziwy gruziński lunch w domudzieli właściciela gruzińskich kawiarni Saperavi i „Wai Me!” Khatuna Kolbaya. Od wielu lat wprowadza Moskali w prawdziwą kuchnię gruzińską, gdzie kharcho to wcale nie zupa, chinkali je się tylko rękami, a khuli trzeba zamawiać z szaszłykiem.

Lobiani z czerwoną fasoląKhatuna KolbayaLobiani z czerwoną fasoląKhatuna Kolbaya

Szpinak, burak i bakłażan pkhali

Pkhali to jedno z najpopularniejszych dań gruzińskich. Uniwersalny przepis, pasujący do wszelkich sezonowych warzyw i ziół. Jesienią i zimą pkhali przyrządza się z buraków, bakłażanów i białej kapusty. Wiosną – z pokrzywy i młodych liści rzodkiewki. Latem szpinak i boćwina. Nie musisz nawet blanszować młodych liści, ale użyj ich świeżych, wtedy pkhali okaże się jeszcze bardziej bogate w witaminy i aromatyczne.

Szpinak, burak i bakłażan pkhali
Szpinak, burak i bakłażan pkhali

Aby przygotować różne pkhali na 4 porcje potrzebować:

  • 350 g bakłażanów
  • 230 g buraków
  • 400 g szpinaku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20 g kolendry
  • 80 g czerwonej cebuli
  • 5 g ostrej papryki
  • 1 g kolendry
  • sól do smaku
  1. Obierz bakłażany i buraki, przekrój je na połówki i zawiń w folię, piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Szpinak blanszować we wrzącej wodzie z dodatkiem sody (aby liście zachowały kolor) przez około 5 minut, następnie odcedzić na sicie.
  3. Gdy warzywa ostygną, zetrzyj buraki, bakłażany posiekaj nożem, szpinak odciśnij i drobno posiekaj.
  4. Orzechy podsmaż na suchej patelni i zmiel w robocie kuchennym lub przepuść przez maszynę do mięsa.
  5. Zetrzeć lub zmiażdżyć czosnek. Drobno posiekaj cebulę, kolendrę i ostrą paprykę.
  6. Orzechy, cebulę, paprykę, czosnek, kolendrę i przyprawy podzielić na trzy równe części. Połączyć po 1/3 każdego składnika ze szpinakiem, bakłażanem i burakami i dobrze zagnieść. Uformuj kulki i podawaj udekorowane pestkami granatu.

Ciasto Lobiani z czerwoną fasolą

Ciasto gruzińskie na każdy dzień – chaczapuri. A lobiani z reguły jest przygotowywane na świąteczną ucztę. Jeśli chodzi o nazwę, pochodzi ona od gruzińskiego lobio, co oznacza fasolę. I choć trzeba przy nim trochę więcej pokombinować, to samo ciasto okazuje się mniej tłuste i praktycznie bezpieczne dla sylwetki. Jeśli chcesz, aby lobiani było bardziej pikantne i satysfakcjonujące, dodaj do nadzienia smażony boczek. Ale wtedy będzie to już rachuli lobiani.

Ciasto Lobiani z czerwoną fasolą
Ciasto Lobiani z czerwoną fasolą

Aby przygotować lobiani na 4 porcje potrzebować:

Do testu:

  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 7 g cukru
  • 4 g soli
  • 8 g suchych drożdży

Do wypełnienia:

  • 500 g czerwonej fasoli
  • 0,5 łyżeczki sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 groszku ziela angielskiego
  • 2 szt. liść laurowy
  1. Fasolę opłukać, zalać dwoma litrami wody i odstawić na noc (dzięki temu fasola ugotuje się szybciej i będzie bardziej miękka).
  2. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, roztopione masło, sól i cukier, wymieszać, przykryć folią spożywczą i ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  3. Mąkę przesiać do głębokiego pojemnika, wlać ciasto i zagniatać ciasto, aż będzie kleiło się do dłoni. Przykryj ponownie folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść ciasto.
  4. Fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Gdy fasola będzie miękka, odlej wodę i rozgnieć ją za pomocą tłuczka.
  5. Na patelni na oleju roślinnym podsmaż cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, aż zaczną pachnieć. Odcedź olej i dodaj do fasoli. Wymieszaj wszystko.
  6. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na okrąg. Jedno z krążków ułożyć na papierze do pieczenia, na wierzch położyć nadzienie, przykryć drugim krążkiem ciasta i dobrze docisnąć brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Gozinaki

Tradycyjnie w Gruzji gozinaki przygotowuje się na Boże Narodzenie, ale to słodkość smakuje z herbatą lub kawą o każdej porze roku. Aby danie wyszło tak, jak powinno, musisz wybrać najlepsze orzechy i najbardziej pachnący miód. Gruzińskie gospodynie domowe wolą kasztan, ale ten, który masz w domu, również jest całkiem odpowiedni.

Gozinaki
Gozinaki

Do przygotowania gozinaki na 4 porcje potrzebować:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 70 g gorzkiej czekolady 70,5% (lepiej użyć kropelek cukierniczych)

Do kremu:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 33%
  • 1 łyżeczka Sahara
  1. Orzechy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut lub smażymy na suchej patelni. Pokrój nożem na średnie kawałki.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać orzechy i dobrze wymieszać.
  3. Masę czekoladowo-orzechową wyłożyć na pergamin lub matę silikonową o grubości 6-8 mm i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Mascarpone ubić z cukrem i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Śmietankę ubić mikserem na puszystą masę i wymieszać ze schłodzonym mascarpone na gładką masę.
  5. Gozinaki pokroić na porcje i podawać na musie mascarpone.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia gruzińska #przepisy od szefa kuchni #Khatuna Kolbaya #phaliPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja