Gruzińska kapusta kiszona
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 53,00 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaKuchnia gruzińskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkapusta – 1 główka1 buraksólczosnek – 1 główka1 strąk czerwonej ostrej paprykiocet150 g selera (zielonego i łodyg) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę pokroić w duże kwadraty, buraki w cienkie plasterki, seler i paprykę na kawałki, czosnek grubo posiekać. Kapustę i buraki ułożyć warstwami, posypać selerem, pieprzem i czosnkiem i zalać wrzącą solanką w ilości 1 łyżki. l. sól i ocet na 1 litr wody, tak aby warzywa były pokryte płynem. Odstawić kapustę na 2-3 dni w ciepłe miejsce, po czym jest gotowa do spożycia. Tego rodzaju kapusty nie można długo przechowywać. Można podawać jako sałatkę lub jako dodatek do mięs.