Gruzińska kapusta kiszona

Gruzińska kapusta kiszona

gastronomia 07 września 2015 rGruzińska kapusta kiszona Do przepisu

Gruzińska kapusta kiszona to idealna przystawka dla miłośników dań o wyraźnie pikantnym smaku. I świetnie prezentuje się na stole – na co dzień lub od święta. Do gotowania spróbuj znaleźć dobre warzywa (kapusta, marchew, buraki) – soczyste i chrupiące: jakość przekąski zależy bezpośrednio od tego. Jeśli chodzi o papryczki chili, kieruj się swoimi uczuciami. Jeśli lubisz bardziej pikantne, użyj dużego strąka lub nawet z nasionami. Jeśli chcesz, aby smak kiszonej kapusty był delikatniejszy, użyj połowy.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 29,74 kcal/porcję Porcje: 30 Gotowanie: 24 godziny Używany: 0,89 g/0,05 g/6,21PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIwoda pitna – 1 lcukier – 100 g sól gruboziarnista – 2 łyżki. l. pieprz ziarnisty – 10 szt. ocet 9% – 150 ml główka kapusty (1,2–1,5 kg) – 1 szt. buraki średniej wielkości – 1 szt. marchewka średnia – 1 szt. czosnek – 1 główka papryczki chili – 1 kapsułka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj marynatę do kapusty po gruzińsku. Do małego rondla wlać wodę, dodać sól, cukier i ziarna pieprzu. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i zalać octem.

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa. Usuń górne liście z główki kapusty. Pokrój go na ćwiartki i usuń łodygę. Liście kapusty pokroić w duże paski lub kwadraty.

Krok 3

Dokładnie umyj i obierz buraki i marchewkę. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w bardzo cienkie paski. Główkę czosnku podzielić na ząbki i obrać. Drobno posiekaj.

Krok 4

Umyj papryczkę chili i przekrój ją na pół. Usuń nasiona. Drobno posiekaj miąższ. W dużej misce wymieszaj kapustę, buraki, marchewkę, czosnek i chili. Przełożyć do trzylitrowego słoika.

Krok 5

Marynatą polej warzywa. Zamknij słoik plastikową pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Gotową kapustę kiszoną przechowuj w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Do kiszonej kapusty gruzińskiej można dodać także słodką paprykę: na określoną ilość warzyw weź kilka średniej wielkości mięsistych strąków.

PRZY OKAZJI

Gruzińskiej kapusty kiszonej nie należy przechowywać zbyt długo: lepiej zjeść całość w ciągu tygodnia. Co więcej, przygotowanie nowej porcji przekąsek zajmie bardzo mało czasu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja