Gruszkowe „masło” z cynamonem
Do przepisu
Najdelikatniejszy dżem od zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Gastronom” Marianny Orlinkowej.
Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg aromatycznych gruszek (mogą być twarde lub wręcz bardzo dojrzałe) cukier (należy później zważyć) 2 laski cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki pokroić na 4-6 kawałków, bez skórki i rdzenia.
Krok 2
Włożyć do rondla, zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać cynamon, zagotować i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości 20-25 minut.
Krok 3
Gruszki przetrzyj przez sito i zważ powstałe puree. Mieszamy z cukrem w proporcji 1:1. Postaw na małym ogniu i gotuj, często mieszając, aż do zarumienienia – masa powinna być dość gęsta, około 1 godziny.
Krok 4
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i w razie potrzeby zakręcić.