Gruszkowe „masło” z cynamonem

Gruszkowe „masło” z cynamonem

Gruszkowe „masło” Do przepisu

Najdelikatniejszy dżem od zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Gastronom” Marianny Orlinkowej.

Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg aromatycznych gruszek (mogą być twarde lub wręcz bardzo dojrzałe) cukier (należy później zważyć) 2 laski cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gruszki pokroić na 4-6 kawałków, bez skórki i rdzenia.

Krok 2

Włożyć do rondla, zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać cynamon, zagotować i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości 20-25 minut.

Krok 3

Gruszki przetrzyj przez sito i zważ powstałe puree. Mieszamy z cukrem w proporcji 1:1. Postaw na małym ogniu i gotuj, często mieszając, aż do zarumienienia – masa powinna być dość gęsta, około 1 godziny.

Krok 4

Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i w razie potrzeby zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja