Grudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznym

Grudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznym

Grudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznym

Marianna Orlinkowa 16 grudnia 2022 r4,89 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Przygotowania do głównego święta w roku rozpoczynają się znacznie wcześniej. Zdecydowanie trzeba pomyśleć nad jadłospisem na dwa, trzy tygodnie. Przydałoby się też poćwiczyć. Przygotowaliśmy dla Ciebie 10 dań, z których każde możesz postawić na swoim świątecznym stole. I są do nich jeszcze 3 sosy. Przetestujmy te przepisy wcześniej!

Grudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznymGrudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznymGrudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznymGrudniowe menu na tydzień, które może stać się noworocznym

Treść:

  • Zrób wszystko z wyprzedzeniem!
  • Oceń swoje umiejętności kulinarne
  • Zaangażuj gości w gotowanie
  • Menu na tydzień

Zrób wszystko z wyprzedzeniem!

Grudzień świetny miesiąc na treningi przed Nowym Rokiem. Znany problem goście są już na wyciągnięcie ręki, a gospodarze nadal „w lokach” Dość łatwe do rozwiązania z jasnym harmonogramem. Naucz się myśleć z wyprzedzeniem o menu, kupuj jedzenie, gdy w sklepach nie ma tłoku, przygotowuj się na czas dzięki czemu będziesz mieć gotowy stół na czas.

Oceń swoje umiejętności kulinarne

Przygotowując menu na świąteczny stół, bierz pod uwagę nie tylko gusta i zainteresowania swoich bliskich, ale także własne mocne strony i zasoby. Jeśli wszystkim bardzo podoba się Twój tort Napoleona, a Ty nie masz czasu na jego zrobienie, zorganizuj zlot przyszłych gości Niech przyjdą za kilka dni i ci pomogą.

Zaangażuj gości w gotowanie

Wspólna praca gości tylko ich łączy. Wiele uroczych przystawek, takich jak kanapki czy bruschetta, znacznie przyjemniej jest nakładać na szaszłyki lub pięknie ułożyć, aby wszyscy mogli się nimi delektować popijając szampana. A potem z wielkim zapałem zajadasz się takim smakołykiem. dzieło własnych rąk!

Lodówka nasze wszystko! Istnieje ogromna liczba przekąsek, które nie tylko można, ale także trzeba przygotować w 1224 godziny przed podaniem Dzięki temu są tylko smaczniejsze. Podobnie jest z gorącym wszelkiego rodzaju gulasze zdecydowanie lepiej smakują następnego dnia, a duże kawałki drobiu lub mięsa wygodnie jest zamoczyć w marynacie-solenadzie: wtedy przed podaniem wystarczy włożyć je do piekarnika! Pyszne jedzenie na stole To jest cudowne. Ale ważniejsi są radośni, wypoczęci właściciele!

Menu na tydzień

Poniedziałek. Lunch i kolacja

Wtorek. Lunch i kolacja

Środa. Lunch i kolacja

Czwartek. Lunch i kolacja

Piątek. Lunch i kolacja

Sosy: wino wzmocnione, wino czerwone, wino białe

PONIEDZIAŁEK. Obiad

Włoskie smażone placki z salami i mozzarellą

Te placki dobrze smakują podawane ze świeżymi warzywami (zwłaszcza pomidorami).

Włoskie smażone placki z salami i mozzarellą
Włoskie smażone placki z salami i mozzarellą

Porcja dla 4 osób, gotowanie 50 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 10 g suchych drożdży
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 30 g cukru
  • 10 gramów soli
  • olej do głębokiego smażenia

Do wypełnienia:

  • 200 g salami
  • 300 g mozzarelli na pizzę
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 23 ząbki czosnku
  • 23 gałązki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Na ciasto przesiać mąkę na kopczyk, zrobić w nim dołek, dodać drożdże, cukier i sól, wlać 200 ml wody podgrzanej do 3840°C i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  2. Ciasto pokroić na 16 części, uformować kulki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Do nadzienia zetrzyj mozzarellę na grubej tarce. Salami pokroić na małe kawałki.
  4. Połącz mozzarellę, salami, starty czosnek, posiekaną bazylię i sos pomidorowy, wymieszaj. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienkie kółka, na środku każdego umieść trochę nadzienia, złóż je na pół i dociśnij brzegi tak ostrożnie, jak to możliwe.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ułóż je na ręcznikach papierowych i podawaj bardzo gorące.

PONIEDZIAŁEK. Kolacja

Makaron z kalmarami i pikantnym dressingiem

Makaron ten świetnie komponuje się z mieszanką pysznych oliwek, marynowanej papryki i kaparów.

Makaron z kalmarami i pikantnym dressingiem
Makaron z kalmarami i pikantnym dressingiem

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g tagliatelle
  • 400 g filetu z kalmara
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki natki pietruszki i tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • 1 mała czerwona słodka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pęczek natki pietruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Do sosu posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Wymieszaj ze skórką cytrynową, winem i oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  2. Kalmary pokroić w paski, włożyć na patelnię, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki pietruszki i tymianku, zalać sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Napełnij zimną wodą, tak aby ledwo zakrywała kalmary. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować przez 1 minutę.
  3. Wyjmij kalmary z bulionu i wymieszaj z dressingiem. Pozwól mu parzyć przez 1015 minut
  4. Ugotuj tagliatelle w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na durszlaku, ułóż na talerzach, posyp kalmarami i dressingiem. Podawaj natychmiast.

WTOREK. Obiad

Zielone warzywa z mostkiem

Do takiego lunchu potrzebny jest pyszny „wiejski” chleb na zakwasie i dobre masło.

Zielone warzywa z mostkiem
Zielone warzywa z mostkiem

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g mrożonego zielonego groszku i fasoli
  • 400 g gotowanego wędzonego mostka
  • 2 średnie białe cebule
  • 46 ząbków czosnku
  • 45 gałązek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • płatki ostrej papryki

Co zrobić:

  1. Obierz cebulę i pokrój w duże pióra. Zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać czosnek. Mostek pokroić w dużą kostkę.
  2. Usuń twarde łodygi z pietruszki i posiekaj liście tak drobno, jak to możliwe.
  3. Na zimną patelnię wlać olej, dodać cebulę i mostek. Postaw patelnię na średnim ogniu. Smażyć, aż mostek będzie złocistobrązowy, około 10 minut.
  4. Dodajemy czosnek, dodajemy groszek i fasolę (bez rozmrażania), mieszamy, smażymy 5 minut cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj danie bardzo gorące. Doprawić ostrą papryką bezpośrednio na talerzu.

WTOREK. Kolacja

Kotleciki cielęce z pigwą i borówkami

Do tego dania świetnie komponuje się puszysta mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego.

Kotleciki cielęce z pigwą i borówkami
Kotleciki cielęce z pigwą i borówkami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 40 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 4 duże kotlety cielęce
  • 2 średnie pigwy
  • 400 g borówek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki l. miód gryczany
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Mięso lekko rozbić i natrzeć solą i pieprzem. Odczekaj, aż wszystko inne będzie przygotowane. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Pigwę umyć pędzelkiem, pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół. Pigwę ułożyć w natłuszczonej, głęboko żaroodpornej formie, zalać winem i przykryć folią. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
  3. Smaż kotlety na oliwie z oliwek na dużym ogniu przez 1 minutę. z każdej strony przełożyć na patelnię z pigwą, piec 15 minut.
  4. Aby przygotować sos, na tę samą patelnię, na której smażono kotlety, wlej odrobinę wody i zeskrob z brązowych plam. Dodaj miód i borówki, lekko rozgnieć część jagód. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wyjmij patelnię z piekarnika, polej sosem borówkowym mięso i pigwę i włóż z powrotem, ale bez folii. Piec kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.

ŚRODA. Obiad

Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem

Ciasto to dobrze smakuje z sałatką z cytryną i czosnkiem.

Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem
Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem

do 68 porcji, czas gotowania 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 1 duże opakowanie cienkiego chleba pita
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 400 g fety
  • 5 dużych jaj C0 lub CB
  • 500 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
  • 130 g masła
  • oliwa z oliwek do smarowania
  • 1 łyżeczka mielony kminek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Szpinak rozmrozić wcześniej i dusić na patelni z 30 g masła, aby odparować płyn. Szpinak dopraw kminkiem i pieprzem, dodaj odrobinę soli.
  2. Ubić śmietanę z 4 jajkami. Wymieszaj ser feta i szpinak z piątym jajkiem. Pozostałe masło pokroić w cienkie plasterki.
  3. Na stole ułóż płaty chleba pita, posmaruj oliwą, a następnie mieszanką szpinakowo-serową połóż na nich plasterki masła. Ostrożnie zwiń bułki, pokrój je na kawałki o szerokości 57cm
  4. Blachę dobrze natłuszczamy olejem i układamy kawałki bułki w „kikuty” w okrąg, zaczynając od boków, niezbyt ciasno. Po wypełnieniu formy wlać śmietanę i jajka, odstawić na 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz ciasto przez 3540 minut Podawać na gorąco lub na zimno.

ŚRODA. Kolacja

Pulpety Krewetkowe Z Wieprzowiną

Gotowana kukurydza świetnie komponuje się z tymi klopsikami.

Pulpety Krewetkowe Z Wieprzowiną
Pulpety Krewetkowe Z Wieprzowiną

Porcja dla 4 osób, gotowanie 50 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g karkówki z tłuszczem
  • 600 g surowych dużych krewetek
  • 1 żółtko
  • 1 średnia szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • pół czerwonego chili
  • 2 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżeczki skrobia kukurydziana
  • sos teriyaki
  • sól
  • słodki sos chili do podania

Co zrobić:

  1. Mięso pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa. Krewetki obieramy i siekamy ciężkim nożem.
  2. Czosnek i imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno. Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i błony. Miąższ posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
  3. Połącz mieloną wieprzowinę z krewetkami, czosnkiem, solą, imbirem, szalotką i chili i dobrze wymieszaj. Sos sojowy ubić z żółtkiem, dodać do mięsa mielonego i ponownie dobrze wymieszać.
  4. Rozpuść skrobię w 3 łyżkach. l. zimną wodą i natychmiast wlać do mięsa mielonego, zagnieść, przykryć. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zwilż ręce gorącą wodą, uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Posmaruj klopsiki teriyaki.
  6. Piecz klopsiki przez 5 minut, odwróć, posmaruj teriyaki, piecz przez kolejne 5 minut. Odwróć i posmaruj sosem, piecz przez 5 minut. Podawaj klopsiki ze słodkim sosem chili.

CZWARTEK. Obiad

Gorący dip serowy z grillowanym kurczakiem

Do tego dipu potrzebne są domowe chipsy z cienkiego chleba lawaszowego lub pita, skropione olejem i solą i zapieczone w piekarniku, aż będą chrupiące.

Gorący dip serowy z grillowanym kurczakiem
Gorący dip serowy z grillowanym kurczakiem

Porcja dla 4 osób, gotowanie 25 minut.

Czego potrzebujesz:

  • na wpół ugotowany grillowany kurczak, około 600 g
  • 300 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 100 g startego parmezanu
  • 200 g miękkiego serka śmietankowego
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. masło
  • 2 łyżki l. Musztarda Dijon
  • kilka kropli sosu Tabasco

Co zrobić:

  1. Usuń skórę i kości z grillowanego kurczaka. Miąższ pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. W małym rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, 5 minut. Dodać czosnek, smażyć, mieszając, 1 minutę.
  3. Do zawartości rondelka dodać miękki ser, musztardę i śmietanę, dokładnie wymieszać, aż powstanie jednorodna masa. Dodaj kurczaka i zdejmij z ognia.
  4. Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Do rondelka dodajemy porcjami starty ser, za każdym razem dokładnie mieszając. Gdy dodamy już cały ser, doprawiamy dip sosem Tabasco i mieszamy.
  5. Wlać dip do foremek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż zaczną bąbelkować, 1520 minut Podawać…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja