Grube naleśniki z kefirem

Grube naleśniki z kefirem

gastronomia 07 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Wiele gospodyń domowych lubi gotować na śniadanie grube naleśniki z kefirem: ich pieczenie zajmie mniej czasu niż cienkie, a domownicy mogą zjeść 1-2 kawałki.

Dodatkowo puszysty naleśnik można pięknie udekorować jagodami i owocami na przykład w kształcie kwiatka lub uśmiechu, podawać z miodem, dżemem, kwaśną śmietaną lub innym nadzieniem w zależności od upodobań smakowych.

Przepis na gotowanie jest dość prosty, ale warto wziąć pod uwagę kilka niuansów: ciasto powinno być grubsze niż na cienkie naleśniki, a kefir powinien być tłusty.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 489,39 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 13,20 g/11,51 g/83,63PiekarniaSKŁADNIKI NA 3 PORCJEMąka – 1 szklankaKefir – 250 ml.Jajko kurze – 1 szt.Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki.Cukier – 1,5 łyżki. l.Sól – 0,5 łyżeczki.Olej roślinny – 1 łyżka. l.Jagody, owoce lub inne dodatki – do podania. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wsyp cukier do wygodnego pojemnika i rozbij jajko. Następnie ubij składniki i do powstałej masy dodaj sól, sodę, połowę kefiru, a następnie dokładnie wymieszaj. Niektóre gospodynie domowe wolą używać drożdży, ale w naszym przepisie używamy sody. Mieszankę należy chwilę odstawić w ciepłe miejsce, aż pojawią się bąbelki.

Krok 2

Następnie do tego samego pojemnika wsyp mąkę, cały czas mieszając, aby rozbić wszystkie grudki. Jeśli na pierwszym etapie poradzisz sobie z widelcem, niezastąpionym pomocnikiem będzie trzepaczka lub mikser.

Krok 3

Wlać pozostały kefir i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Na tym etapie należy zaznaczyć: uzyskana masa będzie się różnić od ciasta na cienkie naleśniki – będzie grubsza.

Krok 4

Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj. Ogólnie ciasto „uwielbia” częste mieszanie – w ten sposób zostaje nasycone tlenem, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.

Krok 5

Dobrze rozgrzej patelnię, a następnie lekko nasmaruj ją olejem roślinnym, do czego lepiej użyć specjalnej silikonowej szczotki. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz skorzystać z lifehacka: część obranych ziemniaków lub marchewki połóż na widelcu i zanurz w oleju.

Krok 6

Wlać porcję ciasta do formy i rozprowadzić na całej powierzchni. Smaż naleśnik, aż pojawią się dziury, następnie przewróć i smaż z drugiej strony.

Krok 7

Świeżo przygotowane naleśniki kefirowe są nie tylko gęste, ale puszyste i delikatne. Teraz możesz podawać je na stole, po udekorowaniu ulubionymi dodatkami. Zobacz zdjęcie jako przykład.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby naleśniki kefirowe wyszły puszyste, całe ciasto należy nasycić tlenem, zaczynając od przesiania mąki przez sito. To zalecenie dotyczy wszelkich potraw wykorzystujących ten składnik.

PRZY OKAZJI

Aby nie zepsuć naleśników i nastroju, należy wcześniej zadbać o dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą, a naleśniki obracać silikonową szpatułką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja