Grube naleśniki z kefirem
gastronomia 28 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Grube naleśniki na kefirze to godna alternatywa dla prostych, cienkich naleśników, których zjedzenia nawet nie zauważysz. Z puszystymi naleśnikami wszystko jest inne – czujesz w nich moc, odwagę i entuzjazm! Spróbuj upiec je dokładnie według podanego przepisu krok po kroku, uwierz mi, nie pożałujesz ani przez chwilę. Naleśniki wyjdą bardzo smaczne i piękne, soda nada im puszystości, a ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Podawaj naleśniki kefirowe na gorąco, z kwaśną śmietaną, kawiorem lub soloną rybą. Lub posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Możesz też po prostu zanurzyć puszysty naleśnik w płynnym miodzie i cieszyć się nim. Ale bądź przygotowany na to, że zjedzenie ich na śniadanie lub kolację może uzależnić, a ich atrakcyjny wygląd sprowokuje Cię do zrobienia kilku niezapomnianych zdjęć dla sieci społecznościowych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 592,23 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 13,89 g/27,70 g/72,20MikserPrażenieŚniadanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 300 gkefir – 500 mljajko C0 – 2 szt.olej roślinny – 3-4 łyżki. l.soda – 1 łyżeczka.cukier – 2 łyżki. l.cukier waniliowy – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Lekko podgrzej kefir. Aby to zrobić, wyjmij go wcześniej z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut do 1 godziny. Możesz po prostu trzymać pojemnik z kefirem na patelni wypełnionej gorącą wodą.
Krok 2
Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier, sól i wymieszać trzepaczką. Nie trzeba ubijać jajek na pianę, wystarczy, że białko i żółtko połączą się w jednorodną mieszaninę.
Krok 3
Do miski wlać ciepły kefir, dodać sodę i wymieszać. Mąkę przesiać przez drobne sito i wlać do miski z kefirem i jajkami. Wlać 2-3 łyżki. l. olej roślinny i dokładnie wymieszaj mikserem, 1 minutę.
Krok 4
Połóż patelnię na kuchence i podgrzewaj na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejsz ogień do średniego i posmaruj dno i boki patelni olejem roślinnym. Użyj silikonowej szczotki do ciasta lub szczotki kuchennej z naturalnym włosiem.
Krok 5
Wlać porcję ciasta na patelnię. Wygodnie jest używać małej kadzi lub miarki. Zazwyczaj objętość ciasta na jeden naleśnik waha się od 120 do 140 ml. Rozłóż ciasto na całej powierzchni patelni i przykryj patelnię pokrywką.
Krok 6
Piecz naleśnik przez 1,5 minuty. Ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę i kontynuuj smażenie bez przykrycia przez kolejną 1 minutę. Gotowe naleśniki układamy w stos na talerzu.
PRZYDATNE RADY
Placki kefirowe najlepiej piec na patelni o małej średnicy – po około 16-18 cm, po wlaniu ciasta na patelnię, na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się w dużych ilościach bąbelki i dziury. Po kolejnych 40 sekundach ciasto przestanie się błyszczeć i stanie się matowe. Oznacza to, że czas obrócić naleśnik na drugą stronę i upiec go z drugiej strony.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować grube naleśniki, weź pełnotłusty kefir. Można go zastąpić jogurtem, sfermentowanym mlekiem pieczonym, Varenetsem lub matsoni. Głównym wymaganiem jest to, że przepis musi zawierać sfermentowany produkt mleczny, ponieważ soda zapewni naleśnikom pożądaną puszystość po umieszczeniu w kwaśnym środowisku.