Grube ciasto francuskie

Grube ciasto francuskie

gastronomia 11 listopada 2015 r

To ciasto francuskie, przygotowane w pośpiechu, doskonale zastąpi kupne ciasto francuskie w przepisach na ciasta i kulebyak. Robi także wspaniałe kruche ciasta, a nawet ciasteczka z przekąskami.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyPustyImpreza, bufetUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g mąki chlebowej 10 g soli 500 g masła pokrojonego w kostkę 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przesiej mąkę i sól na zimną powierzchnię roboczą. Z mąki uformować kopczyk, zrobić dołek, włożyć do niego kostki masła i wymieszać opuszkami palców, stopniowo dodając mąkę. Gdy kawałki masła zmiękną i staną się płaskie, dodajemy zimną wodę i łączymy składniki. Zagnieść ciasto na powierzchni roboczej 2-3 razy. W cieście powinny być widoczne płatki masła.

Krok 2

Odkurz czystą powierzchnię roboczą mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt trzy razy dłuższy niż jego szerokość. Złóż jedną trzecią ciasta w kierunku środka i przykryj kolejną trzecią. Powinieneś otrzymać prostokątny blok składający się z trzech warstw ciasta. Obróć ciasto tak, aby zagięte krawędzie znajdowały się po lewej i prawej stronie. To jest pierwszy „zakręt”.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto pionowo na prostokąt o długości trzy razy większej niż jego szerokość (prostokąt będzie leżał na stole węższą stroną do siebie). W trakcie wałkowania regularnie podsypuj powierzchnię mąką i unieś ciasto, aby zapobiec przywieraniu do powierzchni. Złóż go ponownie na trzy części. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Ciasto rozwałkować i złożyć jeszcze dwukrotnie, w sumie 4 razy. Ciasto zawiń szczelnie w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto można wykorzystać zgodnie z przepisem.

PRZYDATNE RADY

Ciasto to można przygotować do wykorzystania w przyszłości. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień, a w zamrażarce do 6 miesięcy. Wystarczy owinąć go folią lub włożyć do plastikowej torby, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja