Grog rokitnikowy

Grog rokitnikowy

Mój magnes 03 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 241,61 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,22 g/2,19 g/23,73GrogKoktajle alkoholoweDrinkRumNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJE220 ml ciemnego rumu150 g jagód rokitnika3 łyżeczki parzenia zielonej herbaty100 g miodu kwiatowego800 ml wody pitnej1–2 laski cynamonu1 cytryna lub pomarańcza do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj i wysusz rokitnika. Jagody włóż do szklanki blendera zanurzeniowego i zmiel na grube puree.

Krok 2

Zalać zieloną herbatę 150 ml wrzącej wody i odstawić na 5 minut. Zaparzoną herbatę połączyć z mieszanką rokitnika, zalać pozostałą wodą i rumem, dodać cynamon i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać.

Krok 3

Grog przelej do szklanek i udekoruj cienkim plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Podawać napój gorący.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast cynamonu można zrobić grog z kardamonem lub anyżem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 0,30 g (0,38% wartości dziennej) • tłuszcze 0,58 g (0,64%) • węglowodany 8,06 g (4,80%) • błonnik pokarmowy 0,60 g (2,00%) • kcal 72,25 (4,01%) • NNKT 0,23 g (1,15%) • sód 0,97 g (0,07%) • cukier ogółem 7,65 g (15,30%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja