Grillowany stek wieprzowy

Grillowany stek wieprzowy

gastronomia 09 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Popularność grillowanych steków wieprzowych może znacznie przewyższyć popularność kebabu, jeśli zostaną odpowiednio ugotowane. Po pierwsze, najlepiej najpierw zamarynować mięso. Po drugie, smaż odpowiednio, aby steki były soczyste, ale w pełni ugotowane, ponieważ w przeciwieństwie do wołowiny, półsurowa wieprzowina może sprawić organizmowi bardzo nieprzyjemne niespodzianki. Wreszcie takie danie należy odpowiednio podać w towarzystwie pysznych warzyw i pikantnych ziół. Wtedy steki wieprzowe zapewnią najżywsze doznania kulinarne i staną się głównym daniem pikniku na świeżym powietrzu lub wiejskiego obiadu. Nasz wspaniały przepis Ci w tym pomoże!

Złożoność: łatwo Kalorie: 497,40 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 44,47 g/30,41 g/13,20Grill/grillPrażenieKolacjaDrugie danieDanie główneStekWegetarianizmŚwięto mężczyzn / 23 lutegoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwęglan – 1 kgczosnek – 3 duże ząbkikorzeń imbiru – 50 gpapryczka chili – 1/2 małego strąkamielona kolendra – 1/2 łyżeczki.mielony, suszony rozmaryn – 1/2 łyżeczki.sos sojowy – 200 mlwoda pitna – 100 mloliwa z oliwek – 40 mlmiód – 20 gświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki dania. Umyj wieprzowinę (karbonatę) pod bieżącą zimną wodą i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na 4 steki i włóż do dużej, szerokiej miski.

Krok 2

Przygotuj marynatę do wieprzowiny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do małej miski. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na drobnej tarce. Drobno posiekaj papryczkę chili (nasiona można pozostawić lub usunąć, w zależności od upodobań).

Krok 3

Do miski z czosnkiem dodaj korzeń imbiru i papryczkę chili. Dodaj kolendrę i rozmaryn. Wlać sos sojowy i wodę pitną, wymieszać. Oliwę wymieszać z miodem, następnie dodać do miski z marynatą. Zamieszaj ponownie.

Krok 4

Powstałą marynatą zalej steki wieprzowe. Przesuń je kilka razy, aby równomiernie się rozłożyły. Przykryj górę miski folią spożywczą. Marynowaną wieprzowinę włożyć do lodówki i pozostawić na 3 godziny.

Krok 5

Przygotuj węgle do grillowania steku wieprzowego. Powinny dobrze się palić i zamieniać w biały popiół. Połóż na nich ruszt grillowy. Można go smarować olejem roślinnym.

Krok 6

Wyjmij steki z miski z marynatą i delikatnie osusz papierowymi ręcznikami. Połóż na grillu i smaż z obu stron na złoty kolor. Może to zająć około 10 minut, w zależności od grubości steków.

Krok 7

Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy stek jest gotowy, jest użycie termometru: temperatura wewnątrz kawałka wieprzowiny powinna wynosić co najmniej 68°C. Przełóż pieczoną wieprzowinę na talerze. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

W tym przepisie sugerujemy użycie marynaty na bazie sosu sojowego do steków wieprzowych. Można go całkowicie zastąpić rozcieńczonym sokiem pomarańczowym bez cukru (w tych samych proporcjach). W takim przypadku steki nabiorą przyjemnego cytrusowego aromatu i smaku.

PRZY OKAZJI

Stek wieprzowy można obsmażyć w domu na patelni grillowej (około 5 minut z każdej strony), a następnie ugotować pod przykryciem na małym ogniu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja