Grillowany śledź i makrela z pieczonymi ziemniakami

Do przepisu

Kiedy kroiliśmy śledzie na grilla, odkryliśmy, że wnętrze każdej ryby było pełne kawioru. Ostrożnie wyciągnęliśmy kawior, starając się nie uszkodzić cienkiego filmu ikry, włożyliśmy go do pojemnika, obficie posypaliśmy grubą solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie lekko skropiliśmy sokiem z cytryny. Pojemnik zamknęliśmy i włożyliśmy do torby termoizolacyjnej na cały czas palenia się węgli i smażenia ryby, czyli 30–40 minut. Następnie umyliśmy kawior zimną wodą, lekko osuszyliśmy, ponownie doprawiliśmy sokiem z cytryny i pieprzem – i podaliśmy razem z ziemniakami i gotowaną rybą. Bardzo smaczne.

Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 55 minutGrill/grillPrażeniePieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmMenu dla dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 świeże duże śledzie3 duże świeże makrele2 cytryny8–10 małych młodych ziemniaków200 g masładowolne warzywa, które lubisz2-3 ząbki czosnku1 bagietkamieszanka świeżo zmielonego pieprzusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki myjemy szczoteczką i pojedynczo zawijamy w folię z kawałkiem masła.

Krok 2

Włóż ziemniaki do węgli (możesz użyć niespalonych) i gotuj, aż będzie można je łatwo przebić ostrą drewnianą półką.

Krok 3

Rybę oczyścić, usunąć skrzela, doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Smażymy z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Ponieważ ryba jest bardzo tłusta, ugotuje się w ciągu 7-8 minut. Aby dodać szczególnego smaku, do węgli można dodać odrobinę wilgotnych chipsów olchowych – dzięki temu ryba będzie miała silniejszy wędzony aromat i apetyczny odcień.

Krok 5

Gotową rybę polej sokiem z cytryny.

Krok 6

Masło wymieszaj z grubo posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny.

Krok 7

Na podpieczone plastry bagietki posmaruj grubą warstwą masła i podawaj ze smażoną rybą i pieczonymi ziemniakami.

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczony przez szefa kuchni Romana Suworowa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja