Grillowany ser to hit sezonu letniego

Grillowany ser to hit sezonu letniego

Grillowany ser to hit sezonu letniego

gastronomia 15 maja 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Smażone cypryjskie Halloumi z marynowaną gruszką, gruzińskie suluguni w chaczapuri na rożnie, pieczone w ogniu tofu ze świeżym pasternak, lepki roztopiony cheddar i gorący aromatyczny Camembert – tego lata szczególnie istotne są dania z serami smażonymi na otwartym ogniu.

Grillowany ser to hit sezonu letniego

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Halloumi
  • Tofu
  • Suluguni

Ser to chyba jedyny produkt, który naprawdę należy do całego świata: został wynaleziony na Bliskim Wschodzie, wielokrotnie udoskonalany we Francji i Włoszech, a w USA stał się produktem demokratycznym. Tego lata proponujemy smażenie sera na żywym ogniu, bo tylko na otwartym ogniu, zdaniem Andreya Zavarnitsina, szefa kuchni sieci restauracji Meatless, ser ujawnia cały swój smak i aromat. Andrey podzielił się z nami wskazówkami, jak prawidłowo przygotować ser grillowany lub grillowany i do jakich dań najlepiej go stosować.

Halloumi

Ser lewantyński wytwarzany z mieszanki mleka koziego i owczego, będący znakiem rozpoznawczym kuchni cypryjskiej. Halloumi ma wyższą temperaturę topnienia niż znany ser Adyghe czy suluguni. Można go smażyć na grillu lub na patelni grillowej, wcześniej skropionej oliwą. Po usmażeniu ser można posypać posiekaną bazylią, tymiankiem, oregano lub miętą. Ser ten doskonale komponuje się z warzywami i owocami, takimi jak gruszki czy figi. Spróbuj sera Halloumi z marynowaną gruszką i sosem pomarańczowym.

Grillowane Halloumi z marynowaną gruszką

Grillowane Halloumi z marynowaną gruszką
Grillowane Halloumi z marynowaną gruszką

Tofu

Grillowany ser to zarówno świetna przekąska, jak i pyszny składnik sałatek. Tofu, czyli grillowany twaróg fasolowy, jest właśnie taką opcją. Po pocięciu należy go lekko wycisnąć ręcznikiem papierowym. Następnie namocz przez 10 minut w sosie sojowym i ponownie delikatnie odciśnij przed smażeniem. Grilluj na złoty kolor. Smażone tofu świetnie sprawdzi się w sałatce wegetariańskiej z pasternakiem i pesto.

Sałatka Z Tofu I Pasternakem

Suluguni

Marynowany ser gruziński z regionu Samegrelo. To właśnie z nim najczęściej przygotowuje się chaczapuri. Chaczapuri z suluguni możesz przygotować na grillu, najpierw naciągając ser na szpikulec, a następnie szczelnie owijając ciasto.

Chaczapuri z grilla

Chaczapuri z grilla
Chaczapuri z grilla
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #suluguni #haloumi #ser tofu #grill #Andrey ZavarnitsinPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja