Grillowany polędwica jagnięca i pieczone ziemniaki

Do przepisu

Jagnięcina z ziemniakami to bardzo satysfakcjonujące danie. Jeśli jednak mocno zaostrzysz apetyt na świeżym powietrzu, to polędwica jagnięca pieczona na grillu z ziemniakami nie będzie tak uciążliwym posiłkiem dla żołądka. Nawiasem mówiąc, ziemniaki można w razie potrzeby upiec na węglach.

Złożoność: łatwo Kalorie: 611,49 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 30,28 g/43,75 g/24,26PiekarnikPieczenieNa grilluKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1,4 kg polędwicy jagnięcej z kością1 kg ziemniaków1 duży pęczek rozmarynuoliwa z oliwek2 łyżki l. suszony czosnekświeżo zmielony czarny pieprzpesto do podaniasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Nacieramy schab mieszanką soli, pieprzu i 1 łyżką. l. suszony czosnek. Rozgnieć gałązki rozmarynu w dłoniach, odłóż 1-2 gałązki na ziemniaki. Z reszty połowę włóż do pojemnika. Połóż jagnięcinę na rozmarynie i resztę rozmarynu. Skropić obficie olejem. Przykryć i marynować przez co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej lub do 24 w lodówce.

Krok 2

Ziemniaki myjemy szczoteczką, w każdym ziemniaku robimy nacięcie w kształcie harmonijki mniej więcej co 6–7 mm, nie przecinając go do końca. Włóż ziemniaki do zimnej wody na 10-15 minut, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie osusz, ułóż na blasze wyłożonej folią, polej olejem, posyp solą, pieprzem, pozostałymi liśćmi czosnku i rozmarynu.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania; powinny dobrze się spalić i zmienić na biały popiół. Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem.

Krok 4

Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości i złocistego koloru, około 40 minut. Połóż jagnięcinę na ruszcie nad rozżarzonymi węglami. Smażyć, obracając co 3-4 minuty, aż do uzyskania pożądanego efektu. Przed podaniem odłóż mięso na talerz pod folią na 10 minut. Podawać z ziemniakami i pesto.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja