Grillowany kurczak: jak i z czym ugotować ptaka swoich marzeń na Nowy Rok
gastronomia 29 grudnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
O grillowanym kurczaku można mówić bez końca; jest to bezwarunkowy hit kulinarny w wielu krajach. I jak tu nie kochać, soczystego, aromatycznego, z apetyczną złotobrązową skórką?! Kurczak jest niedrogi, łatwy w przygotowaniu i prawie każdy go lubi. Ponadto gotowy kurczak z grilla można podawać nie tylko jako danie główne, ale można z nim wymyślić także wiele innych ciekawych dań.
Treść:
- Jak gotować grillowanego kurczaka. 5 przydatnych wskazówek
- Przepisy na grillowanego kurczaka
- Klasyczny grillowany kurczak na rożnie
- Meksykański grillowany kurczak
- Grillowany rosół z makaronem i kiełkami
- Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą
- Grillowany kurczak w marynacie ziołowej
- Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami
Jak gotować grillowanego kurczaka. 5 przydatnych wskazówek
1. O kurczaku. Do pieczenia na rożnie – a takie jest znaczenie grillowanego kurczaka – będziesz potrzebować dobrze odżywionego ptaka o wadze nie większej niż 2 kg, ale nie mniejszej niż 1 kg. W zasadzie 1,5 kg to idealna waga. Dzięki temu kurczak będzie równomiernie upieczony w środku, a na zewnątrz nie przypalony. Małe ptaki na rożnie łatwo wysuszyć.
2. O solenadzie. Aby grillowany kurczak był bardzo soczysty, warto namoczyć go w solinadzie (marynacie) na co najmniej 2 godziny (a maksymalnie 24 godziny). Sól i cukier rozpuścić w wodzie (w proporcji 2 łyżki soli i cukru na 1 litr wody), dodać przyprawy, pikantne warzywa i zioła według własnego uznania i zanurzyć całą tuszę w zalewie, dociskając ją obciążnikiem tak, aby nie pływa. Następnie osuszyć i upiec według przepisu – po prostu nie trzeba już dodawać soli.
3. O marynatach. Nie ma tutaj absolutnie żadnych ograniczeń ani zasad. Marynata może być „wytrawna” (składa się z przypraw i suszonych ziół), tłusta, na bazie sosów azjatyckich, takich jak sos sojowy, teriyaki lub słodko-kwaśny i składa się z jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany z jasnymi dodatkami. Wskazane jest jedynie, aby przed pieczeniem nie pozostała na skórze gruba warstwa marynaty ani kawałki – wszystko to szybko się spali.
4. O nadzieniach. Choć grillowanego kurczaka piecze się na rożnie, nie oznacza to, że nie może być w nim farszu. Inną sprawą jest to, że nie powinien być mały (jak płatki zbożowe). Jednak kawałki owoców (zwłaszcza jabłek, gruszek i owoców cytrusowych), plasterki pikantnych warzyw (cebula, czosnek, imbir, seler, korzeń pietruszki), zioła aromatyczne (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, estragon) i wszelkie miękkie suszone owoce są Witamy!
5. O sosach. Grillowany kurczak na gorąco doskonale dekoruje się zarówno gotowymi, jak i domowymi sosami. Wśród zakupionych możemy polecić narsharab, słodkie chili, adjika, tkemali, satsebeli i sezam. Dobrym wyborem będą domowe chutneye ze śliwek lub mango, gęste sosy pomidorowe, sosy z pieczonych bakłażanów i pesto z różnorodnych ziół.
Przepisy na grillowanego kurczaka
Klasyczny grillowany kurczak na rożnie
Klasyczny grillowany kurczak na rożnie
6 porcji, przygotowanie: 20 min.
- 1 kurczak o wadze 1,5–2 kg
- 1 mała cebula
- pół małej cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasta pomidorowa
- 1 łyżeczka Sahara
- olej roślinny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem oraz posmaruj olejem roślinnym. Do brzucha włóż cebulę i cytrynę pokrojone na 4 części.
- Zszyj brzuch lub zabezpiecz wykałaczką. Zwiąż nogi razem. Wsuń skrzydła pod pachy. Nadziewaj kurczaka na rożen lub na 2 równoległe patyczki do szaszłyków.
- Jeśli pieczesz kurczaka na rożnie w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 190°C, umieść rożen z kurczakiem, pod kurczakiem umieść blachę do pieczenia pokrytą folią (lub zalej tam wodą). Włącz urządzenie do pieczenia rożna i piecz kurczaka przez 30–35 minut.
- Jeśli pieczesz kurczaka na węglach, połóż 2 cegły na grillu nad węglami i ułóż kurczaka tak, aby szaszłyki spoczywały na cegłach. Piecz przez 20–25 minut, obracając co 1,5–2 minuty.
- Zetrzyj czosnek na najdrobniejszej tarce. Wymieszaj 3 łyżki. l. wrzącą wodę z cukrem, szczyptą soli, czosnkiem i koncentratem pomidorowym na gładką masę. Po upływie czasu określonego w krokach 3 lub 4 zacznij szczotkować kurczaka tą mieszanką ze wszystkich stron za pomocą szczotki. Piecz, aż kurczak będzie ugotowany (temperatura wewnętrzna w najgrubszej części uda, nie dotykając kości, 69-70°C). Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut.
Meksykański grillowany kurczak
Meksykański grillowany kurczak
6 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + 2–24 godziny
- 1 kurczak o wadze 1,5–2 kg
- 1 litr jasnego piwa typu lager
- skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżka. l. mielony kminek, słodka papryka i czosnek w proszku
- 1 łyżeczka każdy mielona kolendra i czarny pieprz
- 1 łyżka. l. z kupą cukru i soli
- olej roślinny
Na salsę pomidorową:
- 2 duże bardzo dojrzałe pomidory
- 1 czerwone i 1 zielone chili
- 1 duża czerwona cebula
- sok i skórka z 1 limonki
- szczypta mielonego kminku
- sól, czarny pieprz
- Kurczaka nacieramy solą (ok. 1 łyżeczka) z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałą sól, cukier i wszystkie przyprawy wymieszać z sokiem i skórką z limonki, zalać piwem i wymieszać. Zanurz kurczaka w marynacie, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a do 24 godzin. Od czasu do czasu obracaj kurczaka w marynacie.
- Aby przygotować salsę, obierz cebulę i chili i pokrój je w cienkie plasterki. Wapno umyj szczoteczką i wysusz. Wymieszaj sok i skórkę z limonki z cebulą i chili, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i płyn. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i chili, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Przed gotowaniem poczekaj, aż kurczak osiągnie temperaturę pokojową, osusz go z marynaty (marynata zostanie). Grilluj na rożnie lub na szaszłykach na węglach zgodnie z przepisem „Klasyczny grillowany kurczak na rożnie”, smarując kurczaka marynatą piwną.
- Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut. Podawać z salsą pomidorową.
Grillowany rosół z makaronem i kiełkami
Grillowany rosół z makaronem i kiełkami
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
- 1 grillowana kość i skrzydełka z kurczaka, jeśli na grillowanym kurczaku zostało jakieś mięso, pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do zupy
- 400 g dowolnego makaronu azjatyckiego
- 2–4 łodygi selera
- 1 zwykła cebula
- 1 czerwona słodka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- garść liści kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mieszanka ziaren pieprzu
- sos sojowy i ostry sos do podania
- sól
- Czosnek, cebulę zwykłą, seler i imbir myjemy i grubo siekamy. Pokrój skorupę i skrzydełka na średnie kawałki.
- Na patelnię włóż kości i skrzydełka. Zalać 1,8 litra zimnej wody pitnej, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę, zmniejszyć ogień do minimalnego. Dodaj wszystkie przygotowane składniki i ziarna pieprzu, gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przecedź przez ręcznik lub filtr do kawy/herbaty.
- Makaron ugotuj (lub namocz) zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie piórka. Limonkę pokroić w kliny.
- Makaron rozłożyć do misek, posypać cebulą i kiełkami, zalać bardzo gorącym bulionem. Posypać kolendrą i dodać do bulionu cząstkę limonki. Podawać natychmiast z sosem sojowym i ostrym sosem.
Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą
Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą
1 porcja, przygotowanie: 15 min.
- około 120 g grillowanej pulpy z kurczaka
- 1 mała słodka papryka
- mała garść szpinaku baby lub rukoli
- 1 duże jajko C0
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 30 g masła
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 0,5 łyżeczki ziarnista musztarda
- kilka kropli miodu
- gruba sól
- Masło zmiękczyć do temperatury pokojowej, wymieszać z obydwoma rodzajami musztardy, miodem i szczyptą soli. Drobno posiekaj kurczaka.
- Paprykę słodką obrać z nasion i błon, pokroić w cienkie paski, doprawić solą i oliwą z oliwek.
- Jajko ugotuj prawie na twardo, niech żółtko pozostanie bardzo miękkie, ale już nie płynne, 7 minut. Ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w plasterki.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, aby można było ją otworzyć jak książkę. Usuń większość miękiszu, posmaruj górę i dół sosem musztardowym.
- Na spód ułożyć kurczaka, następnie kolejno paprykę, jajko i szpinak/rukolę. Zapieczętuj kanapkę i podawaj od razu lub zawiń szczelnie w pergamin, aby zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły.
Grillowany kurczak w marynacie ziołowej
Grillowany kurczak marynowany w ziołach od szefa kuchni Wasilija Emelianenko
8 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2–12 godzin
- 1 kurczak zagrodowy o wadze 1,5–2 kg
- 1 mały pęczek mięty
- łodygi 1 małego pęczka zielonej bazylii
- liście z 1 małej pęczka tymianku
- liście z 1 dużej gałązki rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 2-3 czerwone papryczki chili z nasionami
- 3 łyżeczki krem balsamiczny
- 3 łyżki l. oliwa z oliwek”.
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 1 łyżka. l. sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Na marynatę włóż wszystkie zioła do blendera. Czosnek rozgnieć, obierz i dodaj wraz z krążkami chili, kurkumą, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Dolać oliwę i krem balsamiczny i zmiksować na gładką masę.
- Powstałą marynatą posmaruj kurczaka ze wszystkich stron, łącznie z wnętrzem. Przykryj i marynuj przez co najmniej 30 minut. w temperaturze pokojowej lub do 12 godzin w lodówce.
- Przed gotowaniem poczekaj, aż kurczak osiągnie temperaturę pokojową, osusz go z marynaty (marynata zostanie). Grilluj na rożnie lub na szaszłykach na węglach zgodnie z przepisem „Klasyczny kurczak z grilla na rożnie”, smarując kurczaka marynatą.
- Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami
Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami
4 porcje, przygotowanie: 25 min.
- pół średnio grillowanego kurczaka
- 1 opakowanie selera naciowego
- 2 średnio chrupiące ogórki, zamiast lub razem z ogórkami można dodać zielone jabłko
- 50 g orzechów włoskich
- 4–6 gałązek estragonu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki l. majonez
- 1 łyżka. l. jogurt naturalny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- wędzona papryka do podania
- Aby przygotować sos, odetnij łodygi estragonu. Zmiażdż i obierz czosnek. Estragon posiekać z czosnkiem i szczyptą soli dość drobno. Wymieszać z majonezem, jogurtem i czarnym pieprzem. Niech trochę zaparzy.
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, usuwając kości (można zostawić skórę i drobno posiekać).
- Pokrój seler w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Orzechy posiekać tak, aby były zarówno małe, jak i duże kawałki.
- Kurczaka, seler i ogórki połączyć, polać dressingiem, posypać orzechami i ponownie wymieszać. Pozostawić w lodówce na 10 minut. i służyć.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #grillowany #kurczak z grillaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych