Grillowany kurczak: jak i z czym ugotować ptaka swoich marzeń na Nowy Rok

Grillowany kurczak: jak i z czym ugotować ptaka swoich marzeń na Nowy Rok

Grillowany kurczak: jak i z czym ugotować ptaka swoich marzeń na Nowy Rok

gastronomia 29 grudnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

O grillowanym kurczaku można mówić bez końca; jest to bezwarunkowy hit kulinarny w wielu krajach. I jak tu nie kochać, soczystego, aromatycznego, z apetyczną złotobrązową skórką?! Kurczak jest niedrogi, łatwy w przygotowaniu i prawie każdy go lubi. Ponadto gotowy kurczak z grilla można podawać nie tylko jako danie główne, ale można z nim wymyślić także wiele innych ciekawych dań.

Grillowany kurczak: jak i z czym ugotować ptaka swoich marzeń na Nowy Rok

Treść:

  • Jak gotować grillowanego kurczaka. 5 przydatnych wskazówek
  • Przepisy na grillowanego kurczaka
  • Klasyczny grillowany kurczak na rożnie
  • Meksykański grillowany kurczak
  • Grillowany rosół z makaronem i kiełkami
  • Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą
  • Grillowany kurczak w marynacie ziołowej
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami

Jak gotować grillowanego kurczaka. 5 przydatnych wskazówek

1. O kurczaku. Do pieczenia na rożnie – a takie jest znaczenie grillowanego kurczaka – będziesz potrzebować dobrze odżywionego ptaka o wadze nie większej niż 2 kg, ale nie mniejszej niż 1 kg. W zasadzie 1,5 kg to idealna waga. Dzięki temu kurczak będzie równomiernie upieczony w środku, a na zewnątrz nie przypalony. Małe ptaki na rożnie łatwo wysuszyć.

2. O solenadzie. Aby grillowany kurczak był bardzo soczysty, warto namoczyć go w solinadzie (marynacie) na co najmniej 2 godziny (a maksymalnie 24 godziny). Sól i cukier rozpuścić w wodzie (w proporcji 2 łyżki soli i cukru na 1 litr wody), dodać przyprawy, pikantne warzywa i zioła według własnego uznania i zanurzyć całą tuszę w zalewie, dociskając ją obciążnikiem tak, aby nie pływa. Następnie osuszyć i upiec według przepisu – po prostu nie trzeba już dodawać soli.

3. O marynatach. Nie ma tutaj absolutnie żadnych ograniczeń ani zasad. Marynata może być „wytrawna” (składa się z przypraw i suszonych ziół), tłusta, na bazie sosów azjatyckich, takich jak sos sojowy, teriyaki lub słodko-kwaśny i składa się z jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany z jasnymi dodatkami. Wskazane jest jedynie, aby przed pieczeniem nie pozostała na skórze gruba warstwa marynaty ani kawałki – wszystko to szybko się spali.

4. O nadzieniach. Choć grillowanego kurczaka piecze się na rożnie, nie oznacza to, że nie może być w nim farszu. Inną sprawą jest to, że nie powinien być mały (jak płatki zbożowe). Jednak kawałki owoców (zwłaszcza jabłek, gruszek i owoców cytrusowych), plasterki pikantnych warzyw (cebula, czosnek, imbir, seler, korzeń pietruszki), zioła aromatyczne (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, estragon) i wszelkie miękkie suszone owoce są Witamy!

5. O sosach. Grillowany kurczak na gorąco doskonale dekoruje się zarówno gotowymi, jak i domowymi sosami. Wśród zakupionych możemy polecić narsharab, słodkie chili, adjika, tkemali, satsebeli i sezam. Dobrym wyborem będą domowe chutneye ze śliwek lub mango, gęste sosy pomidorowe, sosy z pieczonych bakłażanów i pesto z różnorodnych ziół.

Przepisy na grillowanego kurczaka

Klasyczny grillowany kurczak na rożnie

Klasyczny grillowany kurczak na rożnie
Klasyczny grillowany kurczak na rożnie

6 porcji, przygotowanie: 20 min.

  • 1 kurczak o wadze 1,5–2 kg
  • 1 mała cebula
  • pół małej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasta pomidorowa
  • 1 łyżeczka Sahara
  • olej roślinny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem oraz posmaruj olejem roślinnym. Do brzucha włóż cebulę i cytrynę pokrojone na 4 części.
  2. Zszyj brzuch lub zabezpiecz wykałaczką. Zwiąż nogi razem. Wsuń skrzydła pod pachy. Nadziewaj kurczaka na rożen lub na 2 równoległe patyczki do szaszłyków.
  3. Jeśli pieczesz kurczaka na rożnie w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 190°C, umieść rożen z kurczakiem, pod kurczakiem umieść blachę do pieczenia pokrytą folią (lub zalej tam wodą). Włącz urządzenie do pieczenia rożna i piecz kurczaka przez 30–35 minut.
  4. Jeśli pieczesz kurczaka na węglach, połóż 2 cegły na grillu nad węglami i ułóż kurczaka tak, aby szaszłyki spoczywały na cegłach. Piecz przez 20–25 minut, obracając co 1,5–2 minuty.
  5. Zetrzyj czosnek na najdrobniejszej tarce. Wymieszaj 3 łyżki. l. wrzącą wodę z cukrem, szczyptą soli, czosnkiem i koncentratem pomidorowym na gładką masę. Po upływie czasu określonego w krokach 3 lub 4 zacznij szczotkować kurczaka tą mieszanką ze wszystkich stron za pomocą szczotki. Piecz, aż kurczak będzie ugotowany (temperatura wewnętrzna w najgrubszej części uda, nie dotykając kości, 69-70°C). Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut.

Meksykański grillowany kurczak

Meksykański grillowany kurczak
Meksykański grillowany kurczak

6 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + 2–24 godziny

  • 1 kurczak o wadze 1,5–2 kg
  • 1 litr jasnego piwa typu lager
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1 łyżka. l. mielony kminek, słodka papryka i czosnek w proszku
  • 1 łyżeczka każdy mielona kolendra i czarny pieprz
  • 1 łyżka. l. z kupą cukru i soli
  • olej roślinny

Na salsę pomidorową:

  • 2 duże bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 czerwone i 1 zielone chili
  • 1 duża czerwona cebula
  • sok i skórka z 1 limonki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, czarny pieprz
  1. Kurczaka nacieramy solą (ok. 1 łyżeczka) z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałą sól, cukier i wszystkie przyprawy wymieszać z sokiem i skórką z limonki, zalać piwem i wymieszać. Zanurz kurczaka w marynacie, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a do 24 godzin. Od czasu do czasu obracaj kurczaka w marynacie.
  2. Aby przygotować salsę, obierz cebulę i chili i pokrój je w cienkie plasterki. Wapno umyj szczoteczką i wysusz. Wymieszaj sok i skórkę z limonki z cebulą i chili, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i płyn. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i chili, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Przed gotowaniem poczekaj, aż kurczak osiągnie temperaturę pokojową, osusz go z marynaty (marynata zostanie). Grilluj na rożnie lub na szaszłykach na węglach zgodnie z przepisem „Klasyczny grillowany kurczak na rożnie”, smarując kurczaka marynatą piwną.
  4. Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut. Podawać z salsą pomidorową.

Grillowany rosół z makaronem i kiełkami

Grillowany rosół z makaronem i kiełkami
Grillowany rosół z makaronem i kiełkami

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.

  • 1 grillowana kość i skrzydełka z kurczaka, jeśli na grillowanym kurczaku zostało jakieś mięso, pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do zupy
  • 400 g dowolnego makaronu azjatyckiego
  • 2–4 łodygi selera
  • 1 zwykła cebula
  • 1 czerwona słodka cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • garść liści kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mieszanka ziaren pieprzu
  • sos sojowy i ostry sos do podania
  • sól
  1. Czosnek, cebulę zwykłą, seler i imbir myjemy i grubo siekamy. Pokrój skorupę i skrzydełka na średnie kawałki.
  2. Na patelnię włóż kości i skrzydełka. Zalać 1,8 litra zimnej wody pitnej, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę, zmniejszyć ogień do minimalnego. Dodaj wszystkie przygotowane składniki i ziarna pieprzu, gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przecedź przez ręcznik lub filtr do kawy/herbaty.
  3. Makaron ugotuj (lub namocz) zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie piórka. Limonkę pokroić w kliny.
  4. Makaron rozłożyć do misek, posypać cebulą i kiełkami, zalać bardzo gorącym bulionem. Posypać kolendrą i dodać do bulionu cząstkę limonki. Podawać natychmiast z sosem sojowym i ostrym sosem.

Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą

Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą
Pożywna kanapka z grillowanym kurczakiem, słodką papryką i musztardą

1 porcja, przygotowanie: 15 min.

  • około 120 g grillowanej pulpy z kurczaka
  • 1 mała słodka papryka
  • mała garść szpinaku baby lub rukoli
  • 1 duże jajko C0
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 0,5 łyżeczki ziarnista musztarda
  • kilka kropli miodu
  • gruba sól
  1. Masło zmiękczyć do temperatury pokojowej, wymieszać z obydwoma rodzajami musztardy, miodem i szczyptą soli. Drobno posiekaj kurczaka.
  2. Paprykę słodką obrać z nasion i błon, pokroić w cienkie paski, doprawić solą i oliwą z oliwek.
  3. Jajko ugotuj prawie na twardo, niech żółtko pozostanie bardzo miękkie, ale już nie płynne, 7 minut. Ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w plasterki.
  4. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, aby można było ją otworzyć jak książkę. Usuń większość miękiszu, posmaruj górę i dół sosem musztardowym.
  5. Na spód ułożyć kurczaka, następnie kolejno paprykę, jajko i szpinak/rukolę. Zapieczętuj kanapkę i podawaj od razu lub zawiń szczelnie w pergamin, aby zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły.

Grillowany kurczak w marynacie ziołowej

Grillowany kurczak marynowany w ziołach od szefa kuchni Wasilija Emelianenko
Grillowany kurczak marynowany w ziołach od szefa kuchni Wasilija Emelianenko

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2–12 godzin

  • 1 kurczak zagrodowy o wadze 1,5–2 kg
  • 1 mały pęczek mięty
  • łodygi 1 małego pęczka zielonej bazylii
  • liście z 1 małej pęczka tymianku
  • liście z 1 dużej gałązki rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 czerwone papryczki chili z nasionami
  • 3 łyżeczki krem balsamiczny
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek”.
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżka. l. sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Na marynatę włóż wszystkie zioła do blendera. Czosnek rozgnieć, obierz i dodaj wraz z krążkami chili, kurkumą, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Dolać oliwę i krem ​​balsamiczny i zmiksować na gładką masę.
  2. Powstałą marynatą posmaruj kurczaka ze wszystkich stron, łącznie z wnętrzem. Przykryj i marynuj przez co najmniej 30 minut. w temperaturze pokojowej lub do 12 godzin w lodówce.
  3. Przed gotowaniem poczekaj, aż kurczak osiągnie temperaturę pokojową, osusz go z marynaty (marynata zostanie). Grilluj na rożnie lub na szaszłykach na węglach zgodnie z przepisem „Klasyczny kurczak z grilla na rożnie”, smarując kurczaka marynatą.
  4. Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami

Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami
Sałatka z grillowanym kurczakiem, selerem, estragonem i orzechami

4 porcje, przygotowanie: 25 min.

  • pół średnio grillowanego kurczaka
  • 1 opakowanie selera naciowego
  • 2 średnio chrupiące ogórki, zamiast lub razem z ogórkami można dodać zielone jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4–6 gałązek estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki l. majonez
  • 1 łyżka. l. jogurt naturalny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • wędzona papryka do podania
  1. Aby przygotować sos, odetnij łodygi estragonu. Zmiażdż i obierz czosnek. Estragon posiekać z czosnkiem i szczyptą soli dość drobno. Wymieszać z majonezem, jogurtem i czarnym pieprzem. Niech trochę zaparzy.
  2. Kurczaka pokroić na małe kawałki, usuwając kości (można zostawić skórę i drobno posiekać).
  3. Pokrój seler w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Orzechy posiekać tak, aby były zarówno małe, jak i duże kawałki.
  4. Kurczaka, seler i ogórki połączyć, polać dressingiem, posypać orzechami i ponownie wymieszać. Pozostawić w lodówce na 10 minut. i służyć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #grillowany #kurczak z grillaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja