Do przepisu
Jeśli masz ochotę na to warzywne ratatouille, potrzebujesz składnika mięsnego, grilluj kiełbaski lub spekachki.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneGulaszRatatujWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 duże bakłażany3 średnie cukinie3 kolorowe słodkie papryki6 kolorowych pomidorów6 szalotek1 główka czosnku1 duży pęczek zielonej bazylii (najlepiej małe listki)2 łyżki l. pesto z suszonych pomidorówoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik z grillem do 200°C lub rozpal węgle na grillu i pozwól, aby spaliły się na biały popiół. Bakłażany i cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2–2,5 cm Szalotkę i czosnek obrać, pokroić w poprzek na 3–4 części.
Krok 2
Wszystkie przygotowane warzywa posyp oliwą, solą, ułóż bakłażany i cukinię na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posyp szalotką i czosnkiem, włóż do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 15 minut. Lub grilluj na grillu.
Krok 3
Całą paprykę ułożyć na zapalonym palniku gazowym, elektrycznym lub na ruszcie grillowym i palić do momentu, aż zaczernią się ze wszystkich stron. Spalone papryki włóż do pojemnika, przykryj folią i studź przez 15–20 minut. Następnie obierz, usuń nasiona, łodygi i błony.
Krok 4
Wszystkie warzywa pokroić na łatwe do spożycia kawałki i wymieszać. Pesto z suszonych pomidorów dopraw oliwą, solą, pieprzem i połową bazylii, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Pomidory pokroić na łatwe do spożycia kawałki i wymieszać z pozostałymi liśćmi bazylii. Jeżeli chcesz podać ratatouille na ciepło, podgrzej je w piekarniku nagrzanym do 200°C, ale możesz podawać bez podgrzewania. Dodać pomidory i bazylię, wymieszać i podawać. Danie smakuje lepiej następnego dnia i można je przechowywać w lodówce do 3 dni.