Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami

Do przepisu

Jeśli masz ochotę na to warzywne ratatouille, potrzebujesz składnika mięsnego, grilluj kiełbaski lub spekachki.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneGulaszRatatujWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 duże bakłażany3 średnie cukinie3 kolorowe słodkie papryki6 kolorowych pomidorów6 szalotek1 główka czosnku1 duży pęczek zielonej bazylii (najlepiej małe listki)2 łyżki l. pesto z suszonych pomidorówoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik z grillem do 200°C lub rozpal węgle na grillu i pozwól, aby spaliły się na biały popiół. Bakłażany i cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2–2,5 cm Szalotkę i czosnek obrać, pokroić w poprzek na 3–4 części.

Krok 2

Wszystkie przygotowane warzywa posyp oliwą, solą, ułóż bakłażany i cukinię na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posyp szalotką i czosnkiem, włóż do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 15 minut. Lub grilluj na grillu.

Krok 3

Całą paprykę ułożyć na zapalonym palniku gazowym, elektrycznym lub na ruszcie grillowym i palić do momentu, aż zaczernią się ze wszystkich stron. Spalone papryki włóż do pojemnika, przykryj folią i studź przez 15–20 minut. Następnie obierz, usuń nasiona, łodygi i błony.

Krok 4

Wszystkie warzywa pokroić na łatwe do spożycia kawałki i wymieszać. Pesto z suszonych pomidorów dopraw oliwą, solą, pieprzem i połową bazylii, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Krok 5

Pomidory pokroić na łatwe do spożycia kawałki i wymieszać z pozostałymi liśćmi bazylii. Jeżeli chcesz podać ratatouille na ciepło, podgrzej je w piekarniku nagrzanym do 200°C, ale możesz podawać bez podgrzewania. Dodać pomidory i bazylię, wymieszać i podawać. Danie smakuje lepiej następnego dnia i można je przechowywać w lodówce do 3 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja