Do przepisu
Jasnym daniem o tym samym smaku jest grecka kałamarnica. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz odmówić – nie wpłynie to na smak potrawy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 454,11 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 44,96 g/21,01 g/26,32MikserPiekarnikPrażeniePieczenieFarszKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 średnio oczyszczone tusze kalmarów100 g bułki tartej2–3 filety z sardeli200 g pomidorków koktajlowych1 cytryna2 ząbki czosnku2 łyżki l. tarty parmezan5–6 gałązek natki pietruszki5–6 gałązek bazylii5–6 szczypiorkuoliwa z oliwek1/4 łyżeczki chili w proszkuczarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj wszystkie warzywa i czosnek. Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki. Drobno posiekaj anchois.
Krok 2
Wszystkie przygotowane składniki umieścić w blenderze, dodać bułkę tartą, parmezan, chili, anchois, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Napełnij kalmary tą mieszanką, zabezpiecz krawędzie wykałaczkami, aby nadzienie pozostało w środku.
Krok 3
Podgrzej duży, ciężki rondel z 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek i szczypta soli. Smaż kalmary przez 2 minuty, obracając kilka razy.
Krok 4
Kalmary przełóż do formy, dodaj pomidory, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7-8 minut. Wyjmij szaszłyki z kalmarów i podawaj z odrobiną soku z cytryny.