Grecka kałamarnica

Do przepisu

Jasnym daniem o tym samym smaku jest grecka kałamarnica. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz odmówić – nie wpłynie to na smak potrawy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 454,11 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 44,96 g/21,01 g/26,32MikserPiekarnikPrażeniePieczenieFarszKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 średnio oczyszczone tusze kalmarów100 g bułki tartej2–3 filety z sardeli200 g pomidorków koktajlowych1 cytryna2 ząbki czosnku2 łyżki l. tarty parmezan5–6 gałązek natki pietruszki5–6 gałązek bazylii5–6 szczypiorkuoliwa z oliwek1/4 łyżeczki chili w proszkuczarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj wszystkie warzywa i czosnek. Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki. Drobno posiekaj anchois.

Krok 2

Wszystkie przygotowane składniki umieścić w blenderze, dodać bułkę tartą, parmezan, chili, anchois, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Napełnij kalmary tą mieszanką, zabezpiecz krawędzie wykałaczkami, aby nadzienie pozostało w środku.

Krok 3

Podgrzej duży, ciężki rondel z 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek i szczypta soli. Smaż kalmary przez 2 minuty, obracając kilka razy.

Krok 4

Kalmary przełóż do formy, dodaj pomidory, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7-8 minut. Wyjmij szaszłyki z kalmarów i podawaj z odrobiną soku z cytryny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja