Gözleme – słynny turecki placek

Do przepisu

Gözleme to turecki placek z nadzieniem, zawinięty w kopertę i cienko rozwałkowany. Czasami gozleme robi się z dwóch zgniecionych razem placków. Gözleme przygotowywane jest z różnych rodzajów ciasta – drożdżowego, kefirowego, ciasta francuskiego, a często także ze specjalnego ciasta tureckiego – yufki. Nadzienia do gozleme mogą być różnorodne, przyrządzane z warzyw (szpinak, bakłażan), mięsa i sera. Można też zrobić słodkie gozleme wypełnione brązowym cukrem. Wybraliśmy wersję z nadzieniem z serem i porem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 239,56 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 8,59 g/5,81 g/37,69Kuchnia tureckaKolacjaKolacjaPiekarniaCiasto drożdżowePlacekChlebWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI500 g mocnej mąki (ponad 10% białka)150 g gęstego jogurtu naturalnego5 g suchych drożdży5 gramów solioliwa z oliwekDo wypełnienia:2 duże pory (biała część + 5–7 cm jasnozielonego)120 g twarogu lub serka Halloumioliwa z oliweksuszona miętasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na ciasto wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodać jogurt i 220 ml ciepłej wody, zagnieść ciasto, wyrabiać 5 minut. – ciasto będzie lepkie. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut.

Krok 2

Ciasto polewamy oliwą i wyrabiamy kolejne 5-7 minut. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Krok 3

Aby przygotować nadzienie, przekrój pory na pół wzdłuż i opłucz je z piasku, a następnie pokrój je w poprzek na cienkie plasterki, dodaj sól i wymieszaj rękami. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 4

Ciasto podzielić na kawałki o masie 90–100 g. Każdą z nich uformować w kulkę i rozwałkować na najcieńszy owal o szerokości około 22 cm.

Krok 5

Na połowę owalu ułożyć pory, posypać pokruszonym lub startym serem i suszoną miętą. Jeśli używasz gorącej pasty, delikatnie posmaruj nią środek drugiej połowy owalu. Przykryj nadzienie ciastem i dokładnie dociśnij brzegi do siebie.

Krok 6

Smażyć gozleme na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, aż po obu stronach pojawią się brązowe plamy. Umieścić w rondlu z pokrywką. Gdy wszystkie tortille będą gotowe, od razu podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja