Do końca XIX wieku kurki w Rosji uważano za niejadalne. Co za gra, prawda?! Przecież dziś z tych grzybów przygotowywane są najsmaczniejsze dania! Na przykład risotto z kurkami i szynką.
Kurki to jeden z moich ulubionych grzybów: jasny, gęsty, pachnący! A zbieranie ich to przyjemność. Kurki chytre prawie nigdy nie są robakami ze względu na specjalny zestaw białek. Jednak w Rosji kurki nie zawsze były kochane. Do końca XIX wieku uważano je za niejadalne. I tylko dzięki temu, że europejska kuchnia restauracyjna trafiła do Rosji, kurki pokochały. Na początku XX wieku zaczęto je masowo gromadzić. Dziś przygotujemy tradycyjne włoskie risotto z kurkami.
Risotto z kurkami i szynką
Risotto z kurkami i szynką
Czego potrzebujesz:
Na bulion:
- 2 łodygi selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- mielony czarny pieprz
- sól morska do smaku
- 2l zimnej wody
Na risotto:
- 400 g kurków
- 500 g surowej wędzonej szynki
- 500 g ryżu Arborio lub Carnaroli
- 250 ml wytrawnego, białego wina
- 120 g masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 150 g parmezanu
- pietruszka do podania
Co zrobić:
1. Najpierw o bulionie. To klasyczny bulion warzywny, który pasuje do wielu dań kuchni francuskiej i włoskiej. Przygotowuję go do wykorzystania w przyszłości i przechowuję zamrożony w lodówce. Mam go zawsze, jest bardzo wygodny. Weź warzywa i przyprawy, dodaj wodę i gotuj bulion przez 1 godzinę. Bulion można przelać do pojemników i zamrozić. Dlatego zawsze jestem przygotowana na to, że mój mąż wróci z pracy i poprosi o risotto.
Weź warzywa i przyprawy, dodaj wodę i ugotuj bulion
2. Następnie przygotuj kurki i szynkę do risotto. Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni3. na oliwie z oliwek. Najpierw oddadzą wodę, potem trzeba je smażyć na złoty kolor.
Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy na oliwie.
3. Pod koniec smażenia do kurek dodać posiekany ząbek czosnku i podgrzać. Na drugiej patelni podsmaż posiekaną szynkę na złoty kolor.
Smażyć szynkę na złoty kolor
4. Teraz risotto. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 50 g masła. Na patelnię włóż bardzo drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku i 1 łodygę selera i smaż na małym ogniu przez 3 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale w żadnym wypadku nie zmienią koloru! Teraz dodaj ryż Arborio lub Carnaroli i zwiększ ogień. Lekko podsmaż ryż, aż stanie się lekko przezroczysty.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera, smażymy na małym ogniu, dodajemy ryż
5. Wlać wino. Mieszaj stale! Czekamy, aż wino częściowo odparuje.
Wlać wino i poczekać, aż odparuje
6. Dolać chochlę bulionu (powinien być gorący). Mieszaj stale. Czekamy, aż bulion odparuje.
Dodajemy bulion i czekamy, aż odparuje
7. Dodajemy szynkę i kurki i ponownie dolewamy chochlę bulionu. Mieszaj stale. W ten sposób risotto gotuje się w ograniczonej, ale wystarczającej ilości płynu. Gotuj, aż ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku (al dente). Jeśli w którymś momencie skończy się bulion i ryż nie jest jeszcze gotowy, wystarczy dolać wrzącej wody. Wszystko zajmie 25-30 minut.
Dodajemy szynkę i kurki oraz kolejną chochlę bulionu
8. Teraz najważniejsza rzecz. Dodajemy ostatnią chochlę bulionu, energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy 70 g masła i startego parmezanu, doprawiamy solą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. I poczekaj 3 minuty. Następnie energicznie wyrobić i podawać posypane natką pietruszki i parmezanem. W razie potrzeby można dodać kroplę oliwy truflowej.
Dodać masło i starty parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kurki #Risotto #risotto z grzybamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych