Gotowanie niesamowitego risotto z kurkami i szynką

Gotowanie niesamowitego risotto z kurkami i szynką

Do końca XIX wieku kurki w Rosji uważano za niejadalne. Co za gra, prawda?! Przecież dziś z tych grzybów przygotowywane są najsmaczniejsze dania! Na przykład risotto z kurkami i szynką.

Kurki to jeden z moich ulubionych grzybów: jasny, gęsty, pachnący! A zbieranie ich to przyjemność. Kurki chytre prawie nigdy nie są robakami ze względu na specjalny zestaw białek. Jednak w Rosji kurki nie zawsze były kochane. Do końca XIX wieku uważano je za niejadalne. I tylko dzięki temu, że europejska kuchnia restauracyjna trafiła do Rosji, kurki pokochały. Na początku XX wieku zaczęto je masowo gromadzić. Dziś przygotujemy tradycyjne włoskie risotto z kurkami.

Risotto z kurkami i szynką

Risotto z kurkami i szynką
Risotto z kurkami i szynką

Czego potrzebujesz:

Na bulion:

  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • mielony czarny pieprz
  • sól morska do smaku
  • 2l zimnej wody

Na risotto:

  • 400 g kurków
  • 500 g surowej wędzonej szynki
  • 500 g ryżu Arborio lub Carnaroli
  • 250 ml wytrawnego, białego wina
  • 120 g masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 150 g parmezanu
  • pietruszka do podania

Co zrobić:

1. Najpierw o bulionie. To klasyczny bulion warzywny, który pasuje do wielu dań kuchni francuskiej i włoskiej. Przygotowuję go do wykorzystania w przyszłości i przechowuję zamrożony w lodówce. Mam go zawsze, jest bardzo wygodny. Weź warzywa i przyprawy, dodaj wodę i gotuj bulion przez 1 godzinę. Bulion można przelać do pojemników i zamrozić. Dlatego zawsze jestem przygotowana na to, że mój mąż wróci z pracy i poprosi o risotto.

Weź warzywa i przyprawy, dodaj wodę i ugotuj bulion
Weź warzywa i przyprawy, dodaj wodę i ugotuj bulion

2. Następnie przygotuj kurki i szynkę do risotto. Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni3. na oliwie z oliwek. Najpierw oddadzą wodę, potem trzeba je smażyć na złoty kolor.

Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy na oliwie.
Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy na oliwie.

3. Pod koniec smażenia do kurek dodać posiekany ząbek czosnku i podgrzać. Na drugiej patelni podsmaż posiekaną szynkę na złoty kolor.

Smażyć szynkę na złoty kolor
Smażyć szynkę na złoty kolor

4. Teraz risotto. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 50 g masła. Na patelnię włóż bardzo drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku i 1 łodygę selera i smaż na małym ogniu przez 3 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale w żadnym wypadku nie zmienią koloru! Teraz dodaj ryż Arborio lub Carnaroli i zwiększ ogień. Lekko podsmaż ryż, aż stanie się lekko przezroczysty.

Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera, smażymy na małym ogniu, dodajemy ryż
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera, smażymy na małym ogniu, dodajemy ryż

5. Wlać wino. Mieszaj stale! Czekamy, aż wino częściowo odparuje.

Wlać wino i poczekać, aż odparuje
Wlać wino i poczekać, aż odparuje

6. Dolać chochlę bulionu (powinien być gorący). Mieszaj stale. Czekamy, aż bulion odparuje.

Dodajemy bulion i czekamy, aż odparuje
Dodajemy bulion i czekamy, aż odparuje

7. Dodajemy szynkę i kurki i ponownie dolewamy chochlę bulionu. Mieszaj stale. W ten sposób risotto gotuje się w ograniczonej, ale wystarczającej ilości płynu. Gotuj, aż ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku (al dente). Jeśli w którymś momencie skończy się bulion i ryż nie jest jeszcze gotowy, wystarczy dolać wrzącej wody. Wszystko zajmie 25-30 minut.

Dodajemy szynkę i kurki oraz kolejną chochlę bulionu
Dodajemy szynkę i kurki oraz kolejną chochlę bulionu

8. Teraz najważniejsza rzecz. Dodajemy ostatnią chochlę bulionu, energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy 70 g masła i startego parmezanu, doprawiamy solą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. I poczekaj 3 minuty. Następnie energicznie wyrobić i podawać posypane natką pietruszki i parmezanem. W razie potrzeby można dodać kroplę oliwy truflowej.

Dodać masło i starty parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką.
Dodać masło i starty parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kurki #Risotto #risotto z grzybamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja