Gotowanie lunchu na plaży w domowej kuchni

Gotowanie lunchu na plaży w domowej kuchni

Nawet jeśli tego lata nie mogliście wybrać się nad morze, możecie stworzyć w swojej kuchni plażowy lunch. Aby to zrobić, musisz gotować tak szybko, jak to możliwe, nawet trochę niedbale, jakby za drzwiami czekały na ciebie fale i lazurowe fale. Dania z owoców morza, np. kalmary w woku, szczególnie dobrze oddają ducha oceanu.

Kalmary w woku z górą lodową i kiełkami

Podawaj kalmary z makaronem lub ryżem i sosem sojowym.

Kalmary w woku z górą lodową i kiełkami
Kalmary w woku z górą lodową i kiełkami

4 porcje, przygotowanie: 25 min.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g krążków z kalmarów
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g dowolnych kiełków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 małe czerwone chili
  • 8–10 łodyg zielonej cebuli
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki l. olej roślinny
  • 1 łyżeczka ciemny olej sezamowy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • makaron ryżowy/ryż i sos sojowy do podania

Czego potrzebujesz:

1. Posiekaj górę lodową i czerwoną cebulę. Pokrój cienko białą część zielonej cebuli. Pokrój zieloną część po przekątnej na kawałki o długości 3 cm.

2. Czosnek, imbir i chili obierz, pokrój w cienkie paski.

3. W woku rozgrzej olej, dodaj imbir, czosnek, białą część zielonej cebuli i chili, smaż na dużym ogniu przez 30 sekund.

4. Dodaj krążki kalmarów i czerwoną cebulę, smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.

5. Dodać górę lodową, zieloną cebulę i kiełki, sól i pieprz, smażyć kolejne 2 minuty. Skropić olejem sezamowym i zdjąć z ognia.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kałamarnica #wokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja