Nawet jeśli tego lata nie mogliście wybrać się nad morze, możecie stworzyć w swojej kuchni plażowy lunch. Aby to zrobić, musisz gotować tak szybko, jak to możliwe, nawet trochę niedbale, jakby za drzwiami czekały na ciebie fale i lazurowe fale. Dania z owoców morza, np. kalmary w woku, szczególnie dobrze oddają ducha oceanu.
Kalmary w woku z górą lodową i kiełkami
Podawaj kalmary z makaronem lub ryżem i sosem sojowym.
Kalmary w woku z górą lodową i kiełkami
4 porcje, przygotowanie: 25 min.
Czego potrzebujesz:
- 500 g krążków z kalmarów
- 1 główka sałaty lodowej
- 100 g dowolnych kiełków
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 małe czerwone chili
- 8–10 łodyg zielonej cebuli
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki l. olej roślinny
- 1 łyżeczka ciemny olej sezamowy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- makaron ryżowy/ryż i sos sojowy do podania
Czego potrzebujesz:
1. Posiekaj górę lodową i czerwoną cebulę. Pokrój cienko białą część zielonej cebuli. Pokrój zieloną część po przekątnej na kawałki o długości 3 cm.
2. Czosnek, imbir i chili obierz, pokrój w cienkie paski.
3. W woku rozgrzej olej, dodaj imbir, czosnek, białą część zielonej cebuli i chili, smaż na dużym ogniu przez 30 sekund.
4. Dodaj krążki kalmarów i czerwoną cebulę, smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
5. Dodać górę lodową, zieloną cebulę i kiełki, sól i pieprz, smażyć kolejne 2 minuty. Skropić olejem sezamowym i zdjąć z ognia.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kałamarnica #wokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych