Gotowanie krewetek z czosnkiem, smażone na patelni

Gotowanie krewetek z czosnkiem, smażone na patelni

Gotowanie krewetek z czosnkiem, smażone na patelni

Alena Spirina 29 listopada 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Gotowanie krewetek z czosnkiem na patelni jest bardzo proste i zawsze szybkie. Najlepiej nadają się do tego duże krewetki, często nazywane tygrysią lub królewską. To różne krewetki, ale w naszym przypadku nie ma to znaczenia. Ale to, czy ugotujesz obrane krewetki, czy nie, zależy od Ciebie. Z obranymi jest mniej zamieszania, z nieobranymi jest więcej możliwości pysznego przygotowania krewetek z czosnkiem. W każdym razie najważniejsze jest, aby krewetki były soczyste i delikatne.

Gotowanie krewetek z czosnkiem na patelniGotowanie krewetek z czosnkiem na patelniGotowanie krewetek z czosnkiem na patelniGotowanie krewetek z czosnkiem na patelni

Co przeczytać w artykule:

  • Jak przygotować krewetki do smażenia z czosnkiem
  • Jakie przybory są potrzebne do krewetek smażonych z czosnkiem?
  • Jak wzmocnić czosnkowy smak smażonych krewetek: 3 sposoby
  • Gotowanie krewetek smażonych z czosnkiem na patelni: instrukcje krok po kroku
  • Z czym podawać

Przypomnijmy, że krewetki dzielimy według wielkości. Wielkość jest podana na opakowaniu za pomocą cyfr wskazujących, ile kawałków krewetek zawiera 500 g krewetek bez głowy lub 1 kg krewetek z głową. Im niższa liczba, tym większa krewetka. Oznacza to, że jeśli opakowanie jest oznaczone numerem 21–25, krewetki będą większe niż te oznaczone numerami 32–35.

Nawiasem mówiąc, krewetki 21–35 najlepiej nadają się do smażenia na patelni. Będziesz potrzebować 4-6 sztuk na przystawkę, jako część makaronu lub risotto, lub 8-12 jako danie główne z lekkim dodatkiem.

Jak przygotować krewetki do smażenia z czosnkiem

Aby zminimalizować ryzyko wysuszenia krewetek czosnkowych podczas smażenia na patelni, zaleca się ich wstępne marynowanie. Ale nie w occie ani w jakimkolwiek innym kwasie, ale w mieszaninie soli i cukru. Rozpuść 3 łyżki. l. sól i 2 łyżki. l. cukier w litrze zimnej wody i zanurzyć tam obrane krewetki na 15 minut lub doprawić solą, cukrem i czarnym pieprzem na 30 minut.

Zamarynuj krewetki przed smażeniem ich na patelni. Marynata zmniejszy ryzyko wysuszenia delikatnego mięsa, zatrzyma soki i sprawi, że będzie pięknie się zarumieniło.
Zamarynuj krewetki przed smażeniem ich na patelni. Marynata zmniejszy ryzyko wysuszenia delikatnego mięsa, zatrzyma soki i sprawi, że będzie pięknie się zarumieniło.

Podczas marynowania sól nie tylko przyprawi mięso krewetek, ale także zapobiegnie wyciekaniu soku podczas gotowania. A cukier pomoże szybko przyrumienić krewetki na patelni.

W obu przypadkach krewetki należy marynować w lodówce, a przed smażeniem na oleju dokładnie je osuszyć papierowymi ręcznikami. Aby wzmocnić aromat czosnku, do suchej mieszanki można dodać odrobinę czosnku, przecisnąć przez prasę, utrzeć w moździerzu z solą lub zetrzeć na drobnej tarce. Dobrze sprawdza się także suszony czosnek, który nie przypala się podczas smażenia.

Jakie przybory są potrzebne do krewetek smażonych z czosnkiem?

Gotując krewetki czosnkowe, wybierz największą możliwą patelnię, aby móc ułożyć krewetki w jednej warstwie. Dzięki temu zużyjesz mniej oleju i szybko i równomiernie zrumienisz krewetki. Jeśli patelnia jest mała, a krewetek jest dużo, smaż je w kilku partiach. Po każdej porcji wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.

Krewetki należy ułożyć w jednej warstwie, dlatego wybierz większą patelnię
Krewetki należy ułożyć w jednej warstwie, dlatego wybierz większą patelnię

Jak wzmocnić czosnkowy smak smażonych krewetek czosnkiem

Wydaje się, że wystarczy dodać czosnek na początku lub na końcu gotowania, a otrzymasz naprawdę aromatyczne i smaczne krewetki czosnkowe.

Uwierz mi, będzie znacznie ciekawiej, jeśli użyjesz czosnku na różnych etapach gotowania i przygotujesz go na różne sposoby.

Metoda nr 1. Najpierw dopraw oliwę, smażąc na niej kilka pokrojonych w plasterki ząbków czosnku na złoty kolor. Po odcedzeniu i ponownym podgrzaniu oleju smażymy w nim krewetki przez około 3 minuty.5, aż do różowego koloru, następnie doprawić drobno posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytrusów (cytryna, limonka, pomarańcza), płatkami chili, pietruszką, kolendrą lub bazylią.

Aby zapach gotowanych krewetek pobudził Twój apetyt, najpierw dopraw oliwę, podsmażając na niej pokrojony w plasterki czosnek
Aby zapach gotowanych krewetek pobudził Twój apetyt, najpierw dopraw oliwę, podsmażając na niej pokrojony w plasterki czosnek

Metoda nr 2. Zamarynuj krewetki w oliwie z oliwek, soli i wyciśniętym czosnku – będzie to pierwsza porcja czosnku. Rozgniecione nożem ząbki czosnku udusić na oliwie do miękkości, wyjąć łyżką cedzakową i rozgnieść widelcem na pastę – druga porcja czosnku: przyda się później. Teraz do oliwy dodajemy trzecią porcję czosnku – cienkie plasterki. Gdy krewetki staną się złociste na brzegach, smaż krewetki na tym oleju przez kilka minut z każdej strony. Dodać pastę czosnkową, dobry ocet lub sok z cytryny, dodać zioła i natychmiast podawać.

Innym sposobem na dodanie smaku krewetkom smażonym na patelni jest trzykrotne użycie czosnku, doprawienie nim marynaty, usmażenie kawałków na oleju i przygotowanie pasty czosnkowej, którą wymieszaj ze smażonymi krewetkami.
Innym sposobem na dodanie smaku krewetkom smażonym na patelni jest trzykrotne użycie czosnku, doprawienie nim marynaty, usmażenie kawałków na oleju i przygotowanie pasty czosnkowej, którą wymieszaj ze smażonymi krewetkami.

Metoda nr 3. Możesz gotować krewetki z czosnkiem w zupełnie inny sposób. Najpierw smaż krewetki na patelni o grubym dnie w minimalnej ilości oleju roślinnego, aż uzyskają złoty kolor tylko z jednej strony, przez około minutę. Przełożyć do miski, przykryć folią. Na pustej patelni na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek z dodatkiem liścia laurowego lub płatków papryczki chili. w 57 minut, gdy olej stanie się czosnkowy, zwiększ ogień, włóż krewetki z powrotem i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Zdjąć z ognia, doprawić dobrym octem winnym, solą, pieprzem, dodać zioła: od pietruszki po estragon.

Po szybkim usmażeniu krewetek oliwę można aromatyzować czosnkiem i przyprawami. Okaże się również bardzo smaczne.
Po szybkim usmażeniu krewetek oliwę można aromatyzować czosnkiem i przyprawami. Okaże się również bardzo smaczne.

Przypomnijmy, że przypalony czosnek zaczyna mieć gorzki smak, co psuje smak i aromat gotowego dania. Reguluj temperaturę i upewnij się, że tak się nie stanie.

Gotowanie krewetek smażonych z czosnkiem na patelni

Krewetki możesz gotować na różne sposoby, za każdym razem uzyskując delikatne, soczyste krewetki o jasnym czosnkowym aromacie, ale bez nadmiaru tłuszczu.

Krewetki z czosnkiem najłatwiej ugotować na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie po zdjęciu z pieca dodać masło, puree z czosnkiem, drobno posiekane liście pietruszki, sok i skórkę z cytryny . I podawać ze świeżym pieczywem.

Podawać krewetki z czosnkiem na patelni z cytryną i świeżym pieczywem. Po prostu klasyczny smak!
Podawać krewetki z czosnkiem na patelni z cytryną i świeżym pieczywem. Po prostu klasyczny smak!

Muszle i główki dużych krewetek stanowią doskonałą bazę smakową i aromatyczną dla krewetek czosnkowych. Rozpocznij gotowanie od usmażenia muszli i głów na patelni na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego.

Głowy i muszle krewetek, podsmażone wstępnie na średnim ogniu, tworzą doskonałą bazę smakową i aromatyczną gotowego dania.
Głowy i muszle krewetek, podsmażone wstępnie na średnim ogniu, tworzą doskonałą bazę smakową i aromatyczną gotowego dania.

w 34 minutach, gdy muszle zaczną brązowieć, zdejmij patelnię z pieca i ostrożnie wlej białe wytrawne wino lub wodę zmieszaną z białym octem winnym (lub sokiem z cytryny). Dobrze byłoby dodać jednocześnie kilka gałązek tymianku i posiekany czosnek. Włóż patelnię z powrotem do pieca i zagotuj mieszaninę 35 minut po ugotowaniu.

Przygotuj pachnący wywar z wytrawnego wina lub wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Dobrze jest dodać kilka gałązek tymianku i czosnku
Przygotuj pachnący wywar z wytrawnego wina lub wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Dobrze jest dodać kilka gałązek tymianku i czosnku

Odcedź, aby pozostał tylko aromatyczny bulion.

Odcedź bulion: przyda się później
Odcedź bulion: przyda się później

Na tej samej patelni podsmaż czosnek w niewielkiej ilości oleju roślinnego z płatkami ostrej czerwonej papryki, aż będzie przezroczysty. Wlać aromatyczny bulion i gdy tylko się zagotuje, dodać krewetki. Gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem 57 minut lub do czasu, aż krewetki przestaną być przezroczyste.

Rosół należy wlać na patelnię, a gdy się zagotuje, dodać krewetki
Rosół należy wlać na patelnię, a gdy się zagotuje, dodać krewetki

Krewetki czosnkowe podajemy od razu lub przekładamy do miski i zagęszczamy sos skrobią wymieszaną z sokiem z cytryny. Kawałek masła rozgnieciony z drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem sprawi, że sos będzie jedwabisty i kremowy.

Krewetki są już gotowe, sos należy zagęścić masłem, rozgnieść natką pietruszki i czosnkiem oraz skrobię zmieszać z sokiem z cytryny
Krewetki są już gotowe, sos należy zagęścić masłem, rozgnieść natką pietruszki i czosnkiem oraz skrobię zmieszać z sokiem z cytryny

Włóż krewetki z powrotem do tego wyrafinowanego sosu i podgrzej ponownie.

Przygotowane w ten sposób krewetki czosnkowe nazywane są czasami krewetkami scampi. Świetny sposób, ale daleki od jedynego.

Z czym podawać?

Krewetki smażone z czosnkiem na patelni można w oryginalny sposób podać na kaszce kukurydzianej. Jest nie tylko pięknie, ale i bardzo smacznie!
Krewetki smażone z czosnkiem na patelni można w oryginalny sposób podać na owsiance kukurydzianej. Jest nie tylko pięknie, ale i bardzo smacznie!

Krewetki czosnkowe są doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw. Na przykład pikantna zupa krem ​​z dyni. Ugotowany osobno makaron lub kuskus sprawi, że krewetki staną się satysfakcjonującym daniem. Możesz też zrobić risotto i posypać je krewetkami czosnkowymi. Mało znaną potrawą są krewetki z czosnkiem, układane na miękkiej kaszce kukurydzianej, gotowane w wodzie, z dodatkiem masła i sera. Spróbuj, jest bardzo smaczne!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #krewetkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja