Gotowanie kebabu lula w piekarniku: 5 fajnych przepisów i kilkanaście wskazówek
Kebab lula to popularne danie mięsne na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie, w Azji Środkowej i na Bałkanach. Uważa się, że Turcy jako pierwsi wymyślili tę metodę gotowania. Podczas kampanii tureccy wojownicy siekali mięso na małe kawałki, nawlekali je na miecze i smażyli na ogniu. Do przygotowania „kotleta” na szaszłykach tradycyjnie używa się tłustej jagnięciny i dużej ilości cebuli, bez dodatku jajek i chleba. Soczysty kebab lula można przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku. Choć na otwartym ogniu danie nabiera bogatszego aromatu i smaku, wersja domowa w niczym mu nie ustępuje.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wybór i przygotowanie składników na lula kebab
- Jak gotować kebab lula
- Kebab wieprzowy w piekarniku
- Kebab z indyka lula w piekarniku
- Kebab wołowy lula w piekarniku
- Kebab z kurczaka lula w lawaszu
- Kebab jagnięcy lula w piekarniku z sosem matsoni
Wybór i przygotowanie składników na lula kebab
- W przypadku kebabu lula ważny jest wybór odpowiedniego mięsa. Przy zakupie zwróć uwagę na kolor i zapach, aby zapewnić mu świeżość. Zalecamy wybieranie mięsa schłodzonego zamiast mrożonego.
- Klasyczne przepisy wykorzystują jagnięcinę, ale można ją zastąpić tłustą wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, indykiem lub ich mieszanką. Im grubsze mięso, tym bardziej soczyste będzie danie.
- Aby przygotować kebab lula, potrzebujesz tłuszczu z ogona. Zamiast tego możesz dodać słoninę wołową lub wieprzową. Musi stanowić co najmniej 20% całkowitej masy mięsa, aby mięso mielone było soczyste i lepkie.
- Kebab Lula nie jest kotletem i nie wymaga składników wiążących mięso mielone. Klasyczny przepis zawiera wyłącznie mięso, tłuszcz (smalec), cebulę i przyprawy. Żadnego chleba i jajek.
- Do przygotowania cebuli nie należy używać maszynki do mięsa, blendera ani tarki. Cebulę należy bardzo drobno posiekać ostrym nożem. Jeśli zrobisz to w maszynce do mięsa lub blenderze, mięso mielone okaże się zbyt lepkie i pastowate i zsunie się z szaszłyków lub szaszłyków.
- Mięso mielone należy lekko posolić, aby nie pozbawić kebaba lula jego soczystości.
Jak gotować kebab lula
1. Dokładnie oczyść mięso z filmów i żyłek. Drobno posiekaj nożem: najpierw pokrój w poprzek włókien na warstwy o grubości 1,5 cm, następnie drobno posiekaj ostrym nożem. Aby przygotować kebab lula, posiekaj mięso ostrym nożem lub siekierą.
Do kebaba lula polecamy siekać nożem.
2. Tłusty smalec z ogona (można zastąpić słoniną wołową lub wieprzową) pokroić w cienkie plasterki, następnie w paski i również posiekać (do wielkości ziarenka ryżu).
Pokrój tłuszcz z ogona lub tłuszcz do wielkości ziarenka ryżu
3. Drobno posiekaj cebulę nożem i dodaj do mielonego mięsa. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubijać przez co najmniej 15 minut: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę. Mięso zmięknie i uwolni białko, co wzmocni mięso mielone, a kebaby nie będą spadać z szaszłyków.
Mięso mielone dokładnie zagniatamy i ubijamy przez co najmniej 15 minut.
4. Do mięsa mielonego dodaj sól, przyprawy i zioła. Dobrze wymieszaj, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Mięso mielone wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Tłuszcz powinien dobrze zamarznąć – to drugi ratunek, który sprawi, że kebab lula nie spadnie ze szpikulca.
Szaszłyki lula pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze
5. Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, najpierw namocz je w wodzie na 1 godzinę, aby szaszłyki podczas pieczenia nie przypaliły się i mięso się do nich nie przykleiło.
6. Wyjmij mięso mielone z lodówki. Zmocz dłonie gorącą wodą i uformuj małe kotlety na szaszłykach, dobrze zagniatając mielone mięso rękami. Pomiędzy szaszłykiem a mięsem mielonym nie powinno pozostać powietrze.
7. Szaszłyki z kebabami lula układamy na blasze do pieczenia z wysokimi bokami (zalecamy przykryć je folią, aby nie trzeba było zmywać tłuszczu po ugotowaniu).
8. Szaszłyki lula pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze, tak aby powierzchnia mięsa natychmiast stwardniała. Rozgrzej piekarnik do 220–240°C (zalecamy także włączenie trybu grillowania). Piecz kebaby lula, aż będą całkowicie ugotowane i złociste, obracając je kilka razy. Zazwyczaj lyulya gotuje się w piekarniku nie dłużej niż 15–20 minut (w zależności od wielkości kotleta). Przed podaniem odstaw mięso na 5-7 minut.
Kebab wieprzowy w piekarniku
Czy wiesz, że możesz ugotować kebab wieprzowy w piekarniku? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z naszym szczegółowym przepisem. Mięso mielone przyrządza się dość standardowo, wykorzystując aromatyczne przyprawy i zioła. Zwróć uwagę na specjalny sposób formowania kebabów: jeśli będziesz ściśle przestrzegać naszych zaleceń, „kotlety” podczas obracania na blasze będą mocno przylegać do szaszłyków. Chociaż w przypadku przygotowania kebaba wieprzowego lula w piekarniku, oczywiście nie zajdą daleko i można to uznać za drugą zaletę takiego przepisu. A po pierwsze, jest to całoroczny charakter, ponieważ gotowanie mięsa w piekarniku nie jest uzależnione od pory roku i kaprysów pogody. Wygodne i bardzo smaczne!
Kebab wieprzowy w piekarniku
Aby przygotować kebab wieprzowy w piekarniku, potrzebujesz:
- 700 g pulpy wieprzowej
- 100 g słoniny wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 sztuki białego pieprzu
- 3 sztuki czarnego pieprzu
- 3 różowe ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasiona kolendry
- 4–5 gałązek natki pietruszki
- sól do smaku
- Przygotuj mięso mielone na kebab lula. Miąższ wieprzowy drobno posiekaj ostrym nożem. Przełożyć do dużej miski.
- Drobno posiekaj nożem cebulę, pietruszkę i czosnek. Drobno posiekaj smalec nożem (do wielkości ziarenka ryżu).
- Całą paprykę i kolendrę na kebab lula rozdrobnić w moździerzu. Połącz z wieprzowiną, smalcem i mieszanką cebulowo-czosnkową.
- Dodaj sól. Dokładnie zagnieść i ubić mięso mielone. Wierzch pojemnika przykryj kebabem mielonym wieprzowym folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220–250°C. Blachę do pieczenia wyłóż dwiema warstwami folii. Z mięsa mielonego uformuj kebaby lula. Jedną ręką weź niewielką ilość mięsa mielonego, a drugą ugniataj je w podłużne ciasto. Umieść wzdłuż niego szpikulec, a następnie ostrożnie zbierz krawędzie. Powstałą kiełbasę mocno dociśnij ze wszystkich stron do szpikulca.
- Szaszłyki z kebabem wieprzowym lula układamy na blasze do pieczenia tak, aby odstęp między nimi wynosił około 2 cm. Wkładamy do piekarnika.
- Piec, aż będzie całkowicie ugotowany i złocisty, obracając kilka razy. Zwykle lulę wieprzową gotuje się w piekarniku nie dłużej niż 20 minut (w zależności od wielkości). Przed podaniem odstaw na 5-7 minut i podawaj.
Kebab z indyka lula w piekarniku
Chcesz miło zaskoczyć swoich bliskich? Przygotuj lulę z indyka na szaszłykach w piekarniku na lunch lub kolację. Oczywiście takie kotlety smaży się zazwyczaj na otwartym ogniu, ale sprawdziliśmy, jak sprawdzi się to w domu i byliśmy bardzo zadowoleni z efektu. Dlaczego użyliśmy indyka zamiast jagnięciny? Ponieważ mięso drobiowe jest delikatniejsze i gotuje się dość szybko. Nawiasem mówiąc, lyulya z indyka gotowana w piekarniku jest zwykle bardzo popularna wśród dzieci, zwłaszcza że takie kotlety można jeść bezpośrednio z szaszłyków.
Kebab z indyka lula w piekarniku
Aby przygotować kebab z indyka w piekarniku, potrzebujesz:
- 1 kg filetu z udka z indyka
- 150 g tłuszczu wołowego
- 2 średnie cebule
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- krążki cebuli, skropione octem i oliwą z oliwek, do podania
- Udo z indyka na mięso mielone pokroić bardzo drobno. Następnie posiekaj ciężkim nożem lub tasakiem w grubą kostkę.
- Ochłodzić tłuszcz wołowy i drobno posiekać nożem (do wielkości ziarenka ryżu). Drobno posiekaj cebulę nożem, dodaj przygotowany smalec i mięso. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubić: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę.
- Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Zwilżając ręce wodą, przykryj szaszłyki powstałym mięsem mielonym, formując je w małe wydłużone kotlety.
- Szaszłyki z luli układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do całkowitego ugotowania i złocistego koloru, około 15 minut w temperaturze 220–250°C (dodatkowo zalecamy włączenie trybu „grill”). Podczas gotowania obróć kilka razy. Podawaj kebab lula z krążkami cebuli.
Kebab wołowy lula w piekarniku
Szaszłyki wołowe można łatwo i prosto przygotować w domu w piekarniku. Twoim głównym zadaniem w tym przypadku jest dokładne zagniecenie mięsa mielonego. W przepisie polecamy posiekać go ostrym nożem, tak jak robią to najlepsi gruzińscy szefowie kuchni. Następnie powinieneś postępować ostro z mięsem mielonym: ugniataj je i uderzaj z całej siły w powierzchnię roboczą, aby nabrało niezbędnej lepkości. Wtedy kotlety bez problemu przylgną do przygotowanych szaszłyków, a kebab wołowy w piekarniku wyjdzie idealnie gładki, piękny i smaczny.
Kebab wołowy lula w piekarniku
Aby przygotować kebab wołowy lula w piekarniku, potrzebujesz:
- 1 kg pulpy wołowej
- 150 g tłuszczu z ogona
- 3 cebule
- 1 łyżka. l. kminek
- 1 łyżka. l. mielona kolendra
- 0,5 łyżki. l. mielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki sól
- Przygotuj mięso mielone na kebaby lula. Wołowinę drobno posiekać nożem: najpierw pokroić w poprzek włókien na warstwy o grubości 1,5 cm, następnie drobno posiekać ostrym nożem.
- Tłuszcz z ogona pokroić w cienkie plasterki, następnie w paski i również posiekać (do wielkości ziarenka ryżu).
- Drobno posiekaj cebulę nożem. W moździerzu utrzeć kminek, czarny pieprz i kolendrę. Przyprawy wymieszać z cebulą i smalcem. Do powstałej mieszanki dodać drobno posiekane mięso, dokładnie wymieszać mięso mielone. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubijać przez co najmniej 15 minut: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę.
- Dodaj sól do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Mięso mielone wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Szaszłyki namoczyć w wodzie na 1 godzinę. Mięso mielone podzielić na kotlety i przykryć szaszłyki powstałym mięsem mielonym, formując z nich małe podłużne kotlety.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220–250°C w trybie „grill”, aż będzie całkowicie ugotowany i złocistobrązowy, kilka razy obracając. Lula jagnięca w piekarniku zajmuje zwykle nie więcej niż 15–20 minut (w zależności od wielkości kotleta). Przed podaniem odstaw mięso na 5-7 minut.
Kebab z kurczaka lula w lawaszu
Kebab z kurczakiem lula w lawaszu to prawdziwa gratka dla miłośników smacznych i sycących przekąsek. Soczysty kebab lula, doprawiony przyprawami i smażony w piekarniku na złoty kolor, zawinięty w cienką bułkę pita, ze świeżymi warzywami i sosem – jest po prostu niesamowicie pyszny!
Kebab z kurczaka lula w lawaszu
Aby przygotować kebab z kurczaka w lawaszu, potrzebujesz:
- 1 kg filetu z udka kurczaka bez skóry
- 150 g tłuszczu wołowego
- 2 cebule
- 1,5 g mielonego czarnego pieprzu
- 16 g zieleniny (do smaku)
- 10 gramów soli
Aby przesłać:
- 10 kawałków cienkiego chleba pita
- 350 g pomidorów
- 200 g czerwonej cebuli
- 250 g domowej roboty adjiki
- 250 g białego sosu
- 250 g ogórków kiszonych
- kolendra, pietruszka, zielona cebula
- Przygotuj mięso mielone na kebaby lula. Drobno posiekaj udko z kurczaka ostrym nożem. Ochłodzić tłuszcz wołowy i posiekać go nożem (do wielkości ziarenka ryżu).
- Drobno posiekaj cebulę i warzywa nożem. Do powstałej mieszanki dodać drobno posiekane mięso, dokładnie wymieszać mięso mielone. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubić:…