Gotowanie kebabu lula w piekarniku: 5 fajnych przepisów i kilkanaście wskazówek

Gotowanie kebabu lula w piekarniku: 5 fajnych przepisów i kilkanaście wskazówek

Gotowanie kebabu lula w piekarniku: 5 fajnych przepisów i kilkanaście wskazówek

Kebab lula to popularne danie mięsne na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie, w Azji Środkowej i na Bałkanach. Uważa się, że Turcy jako pierwsi wymyślili tę metodę gotowania. Podczas kampanii tureccy wojownicy siekali mięso na małe kawałki, nawlekali je na miecze i smażyli na ogniu. Do przygotowania „kotleta” na szaszłykach tradycyjnie używa się tłustej jagnięciny i dużej ilości cebuli, bez dodatku jajek i chleba. Soczysty kebab lula można przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku. Choć na otwartym ogniu danie nabiera bogatszego aromatu i smaku, wersja domowa w niczym mu nie ustępuje.

lula kebab

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Wybór i przygotowanie składników na lula kebab
  • Jak gotować kebab lula
  • Kebab wieprzowy w piekarniku
  • Kebab z indyka lula w piekarniku
  • Kebab wołowy lula w piekarniku
  • Kebab z kurczaka lula w lawaszu
  • Kebab jagnięcy lula w piekarniku z sosem matsoni

Wybór i przygotowanie składników na lula kebab

  • W przypadku kebabu lula ważny jest wybór odpowiedniego mięsa. Przy zakupie zwróć uwagę na kolor i zapach, aby zapewnić mu świeżość. Zalecamy wybieranie mięsa schłodzonego zamiast mrożonego.
  • Klasyczne przepisy wykorzystują jagnięcinę, ale można ją zastąpić tłustą wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, indykiem lub ich mieszanką. Im grubsze mięso, tym bardziej soczyste będzie danie.
  • Aby przygotować kebab lula, potrzebujesz tłuszczu z ogona. Zamiast tego możesz dodać słoninę wołową lub wieprzową. Musi stanowić co najmniej 20% całkowitej masy mięsa, aby mięso mielone było soczyste i lepkie.
  • Kebab Lula nie jest kotletem i nie wymaga składników wiążących mięso mielone. Klasyczny przepis zawiera wyłącznie mięso, tłuszcz (smalec), cebulę i przyprawy. Żadnego chleba i jajek.
  • Do przygotowania cebuli nie należy używać maszynki do mięsa, blendera ani tarki. Cebulę należy bardzo drobno posiekać ostrym nożem. Jeśli zrobisz to w maszynce do mięsa lub blenderze, mięso mielone okaże się zbyt lepkie i pastowate i zsunie się z szaszłyków lub szaszłyków.
  • Mięso mielone należy lekko posolić, aby nie pozbawić kebaba lula jego soczystości.

Jak gotować kebab lula

1. Dokładnie oczyść mięso z filmów i żyłek. Drobno posiekaj nożem: najpierw pokrój w poprzek włókien na warstwy o grubości 1,5 cm, następnie drobno posiekaj ostrym nożem. Aby przygotować kebab lula, posiekaj mięso ostrym nożem lub siekierą.

Do kebaba lula polecamy siekać nożem.
Do kebaba lula polecamy siekać nożem.

2. Tłusty smalec z ogona (można zastąpić słoniną wołową lub wieprzową) pokroić w cienkie plasterki, następnie w paski i również posiekać (do wielkości ziarenka ryżu).

Pokrój tłuszcz z ogona lub tłuszcz do wielkości ziarenka ryżu
Pokrój tłuszcz z ogona lub tłuszcz do wielkości ziarenka ryżu

3. Drobno posiekaj cebulę nożem i dodaj do mielonego mięsa. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubijać przez co najmniej 15 minut: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę. Mięso zmięknie i uwolni białko, co wzmocni mięso mielone, a kebaby nie będą spadać z szaszłyków.

Mięso mielone dokładnie zagniatamy i ubijamy przez co najmniej 15 minut.
Mięso mielone dokładnie zagniatamy i ubijamy przez co najmniej 15 minut.

4. Do mięsa mielonego dodaj sól, przyprawy i zioła. Dobrze wymieszaj, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Mięso mielone wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Tłuszcz powinien dobrze zamarznąć – to drugi ratunek, który sprawi, że kebab lula nie spadnie ze szpikulca.

Szaszłyki lula pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze
Szaszłyki lula pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze

5. Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, najpierw namocz je w wodzie na 1 godzinę, aby szaszłyki podczas pieczenia nie przypaliły się i mięso się do nich nie przykleiło.

6. Wyjmij mięso mielone z lodówki. Zmocz dłonie gorącą wodą i uformuj małe kotlety na szaszłykach, dobrze zagniatając mielone mięso rękami. Pomiędzy szaszłykiem a mięsem mielonym nie powinno pozostać powietrze.

7. Szaszłyki z kebabami lula układamy na blasze do pieczenia z wysokimi bokami (zalecamy przykryć je folią, aby nie trzeba było zmywać tłuszczu po ugotowaniu).

8. Szaszłyki lula pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze, tak aby powierzchnia mięsa natychmiast stwardniała. Rozgrzej piekarnik do 220–240°C (zalecamy także włączenie trybu grillowania). Piecz kebaby lula, aż będą całkowicie ugotowane i złociste, obracając je kilka razy. Zazwyczaj lyulya gotuje się w piekarniku nie dłużej niż 15–20 minut (w zależności od wielkości kotleta). Przed podaniem odstaw mięso na 5-7 minut.

Kebab wieprzowy w piekarniku

Czy wiesz, że możesz ugotować kebab wieprzowy w piekarniku? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z naszym szczegółowym przepisem. Mięso mielone przyrządza się dość standardowo, wykorzystując aromatyczne przyprawy i zioła. Zwróć uwagę na specjalny sposób formowania kebabów: jeśli będziesz ściśle przestrzegać naszych zaleceń, „kotlety” podczas obracania na blasze będą mocno przylegać do szaszłyków. Chociaż w przypadku przygotowania kebaba wieprzowego lula w piekarniku, oczywiście nie zajdą daleko i można to uznać za drugą zaletę takiego przepisu. A po pierwsze, jest to całoroczny charakter, ponieważ gotowanie mięsa w piekarniku nie jest uzależnione od pory roku i kaprysów pogody. Wygodne i bardzo smaczne!

Kebab wieprzowy w piekarniku
Kebab wieprzowy w piekarniku

Aby przygotować kebab wieprzowy w piekarniku, potrzebujesz:

  • 700 g pulpy wieprzowej
  • 100 g słoniny wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 sztuki białego pieprzu
  • 3 sztuki czarnego pieprzu
  • 3 różowe ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasiona kolendry
  • 4–5 gałązek natki pietruszki
  • sól do smaku
  1. Przygotuj mięso mielone na kebab lula. Miąższ wieprzowy drobno posiekaj ostrym nożem. Przełożyć do dużej miski.
  2. Drobno posiekaj nożem cebulę, pietruszkę i czosnek. Drobno posiekaj smalec nożem (do wielkości ziarenka ryżu).
  3. Całą paprykę i kolendrę na kebab lula rozdrobnić w moździerzu. Połącz z wieprzowiną, smalcem i mieszanką cebulowo-czosnkową.
  4. Dodaj sól. Dokładnie zagnieść i ubić mięso mielone. Wierzch pojemnika przykryj kebabem mielonym wieprzowym folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220–250°C. Blachę do pieczenia wyłóż dwiema warstwami folii. Z mięsa mielonego uformuj kebaby lula. Jedną ręką weź niewielką ilość mięsa mielonego, a drugą ugniataj je w podłużne ciasto. Umieść wzdłuż niego szpikulec, a następnie ostrożnie zbierz krawędzie. Powstałą kiełbasę mocno dociśnij ze wszystkich stron do szpikulca.
  6. Szaszłyki z kebabem wieprzowym lula układamy na blasze do pieczenia tak, aby odstęp między nimi wynosił około 2 cm. Wkładamy do piekarnika.
  7. Piec, aż będzie całkowicie ugotowany i złocisty, obracając kilka razy. Zwykle lulę wieprzową gotuje się w piekarniku nie dłużej niż 20 minut (w zależności od wielkości). Przed podaniem odstaw na 5-7 minut i podawaj.

Kebab z indyka lula w piekarniku

Chcesz miło zaskoczyć swoich bliskich? Przygotuj lulę z indyka na szaszłykach w piekarniku na lunch lub kolację. Oczywiście takie kotlety smaży się zazwyczaj na otwartym ogniu, ale sprawdziliśmy, jak sprawdzi się to w domu i byliśmy bardzo zadowoleni z efektu. Dlaczego użyliśmy indyka zamiast jagnięciny? Ponieważ mięso drobiowe jest delikatniejsze i gotuje się dość szybko. Nawiasem mówiąc, lyulya z indyka gotowana w piekarniku jest zwykle bardzo popularna wśród dzieci, zwłaszcza że takie kotlety można jeść bezpośrednio z szaszłyków.

Kebab z indyka lula w piekarniku
Kebab z indyka lula w piekarniku

Aby przygotować kebab z indyka w piekarniku, potrzebujesz:

  • 1 kg filetu z udka z indyka
  • 150 g tłuszczu wołowego
  • 2 średnie cebule
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • krążki cebuli, skropione octem i oliwą z oliwek, do podania
  1. Udo z indyka na mięso mielone pokroić bardzo drobno. Następnie posiekaj ciężkim nożem lub tasakiem w grubą kostkę.
  2. Ochłodzić tłuszcz wołowy i drobno posiekać nożem (do wielkości ziarenka ryżu). Drobno posiekaj cebulę nożem, dodaj przygotowany smalec i mięso. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubić: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę.
  3. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Zwilżając ręce wodą, przykryj szaszłyki powstałym mięsem mielonym, formując je w małe wydłużone kotlety.
  5. Szaszłyki z luli układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do całkowitego ugotowania i złocistego koloru, około 15 minut w temperaturze 220–250°C (dodatkowo zalecamy włączenie trybu „grill”). Podczas gotowania obróć kilka razy. Podawaj kebab lula z krążkami cebuli.

Kebab wołowy lula w piekarniku

Szaszłyki wołowe można łatwo i prosto przygotować w domu w piekarniku. Twoim głównym zadaniem w tym przypadku jest dokładne zagniecenie mięsa mielonego. W przepisie polecamy posiekać go ostrym nożem, tak jak robią to najlepsi gruzińscy szefowie kuchni. Następnie powinieneś postępować ostro z mięsem mielonym: ugniataj je i uderzaj z całej siły w powierzchnię roboczą, aby nabrało niezbędnej lepkości. Wtedy kotlety bez problemu przylgną do przygotowanych szaszłyków, a kebab wołowy w piekarniku wyjdzie idealnie gładki, piękny i smaczny.

Kebab wołowy lula w piekarniku
Kebab wołowy lula w piekarniku

Aby przygotować kebab wołowy lula w piekarniku, potrzebujesz:

  • 1 kg pulpy wołowej
  • 150 g tłuszczu z ogona
  • 3 cebule
  • 1 łyżka. l. kminek
  • 1 łyżka. l. mielona kolendra
  • 0,5 łyżki. l. mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki sól
  1. Przygotuj mięso mielone na kebaby lula. Wołowinę drobno posiekać nożem: najpierw pokroić w poprzek włókien na warstwy o grubości 1,5 cm, następnie drobno posiekać ostrym nożem.
  2. Tłuszcz z ogona pokroić w cienkie plasterki, następnie w paski i również posiekać (do wielkości ziarenka ryżu).
  3. Drobno posiekaj cebulę nożem. W moździerzu utrzeć kminek, czarny pieprz i kolendrę. Przyprawy wymieszać z cebulą i smalcem. Do powstałej mieszanki dodać drobno posiekane mięso, dokładnie wymieszać mięso mielone. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubijać przez co najmniej 15 minut: wziąć kawałek mięsa mielonego i mocno rzucić na deskę.
  4. Dodaj sól do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Mięso mielone wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Szaszłyki namoczyć w wodzie na 1 godzinę. Mięso mielone podzielić na kotlety i przykryć szaszłyki powstałym mięsem mielonym, formując z nich małe podłużne kotlety.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220–250°C w trybie „grill”, aż będzie całkowicie ugotowany i złocistobrązowy, kilka razy obracając. Lula jagnięca w piekarniku zajmuje zwykle nie więcej niż 15–20 minut (w zależności od wielkości kotleta). Przed podaniem odstaw mięso na 5-7 minut.

Kebab z kurczaka lula w lawaszu

Kebab z kurczakiem lula w lawaszu to prawdziwa gratka dla miłośników smacznych i sycących przekąsek. Soczysty kebab lula, doprawiony przyprawami i smażony w piekarniku na złoty kolor, zawinięty w cienką bułkę pita, ze świeżymi warzywami i sosem – jest po prostu niesamowicie pyszny!

Kebab z kurczaka lula w lawaszu
Kebab z kurczaka lula w lawaszu

Aby przygotować kebab z kurczaka w lawaszu, potrzebujesz:

  • 1 kg filetu z udka kurczaka bez skóry
  • 150 g tłuszczu wołowego
  • 2 cebule
  • 1,5 g mielonego czarnego pieprzu
  • 16 g zieleniny (do smaku)
  • 10 gramów soli

Aby przesłać:

  • 10 kawałków cienkiego chleba pita
  • 350 g pomidorów
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 250 g domowej roboty adjiki
  • 250 g białego sosu
  • 250 g ogórków kiszonych
  • kolendra, pietruszka, zielona cebula
  1. Przygotuj mięso mielone na kebaby lula. Drobno posiekaj udko z kurczaka ostrym nożem. Ochłodzić tłuszcz wołowy i posiekać go nożem (do wielkości ziarenka ryżu).
  2. Drobno posiekaj cebulę i warzywa nożem. Do powstałej mieszanki dodać drobno posiekane mięso, dokładnie wymieszać mięso mielone. Mięso mielone dokładnie zagnieść i ubić:…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja