Gotowanie kaszy gryczanej z warzywami i eksperymentowanie z różnymi kombinacjami

Gotowanie kaszy gryczanej z warzywami i eksperymentowanie z różnymi kombinacjami

Gotowanie kaszy gryczanej z warzywami i eksperymentowanie z różnymi kombinacjami

Olga Zacharowa 18 marca 2024 r

Uwielbiamy kaszę gryczaną i gotujemy ją nie tylko z mięsem. Kaszę gryczaną często łączymy po prostu z warzywami, wykorzystując ogórki i pomidory, cebulę i dymkę, bakłażany i cukinię, marchewkę i buraki, słodką paprykę i brokuły. Płatki świetnie komponują się ze wszystkimi powyższymi składnikami, dzięki czemu dania wychodzą smaczne i zdrowe.

Gotowanie kaszy gryczanej z warzywami i eksperymentowanie z różnymi kombinacjami

Treść:

  • Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą
  • Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
  • Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą
  • Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą
  • Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami
  • Kasza gryczana warzywna
  • Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi
  • Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami
  • Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem
  • Kasza gryczana z warzywami i boczniakami
  • Słodka papryka nadziewana kaszą gryczaną, orzechami i daktylami

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą
Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą

Do przygotowania 4 porcji sałatki gryczanej z warzywami potrzebujesz:

  • 2 średnie buraki
  • 2 duże pomarańcze, lepsze niż Neville
  • 1 duży grejpfrut, najlepiej różowy
  • 60 g orzechów laskowych
  • 250 g gotowych ziaren gryki
  • 60 g rukoli
  • 150 g sera feta

Do tankowania:

  • 45 łyżek l. oliwa z oliwek
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • 2 łyżki l. sok pomarańczowy
  • 1 łyżka. l. Miód
  • 1 łyżeczka starta skórka pomarańczowa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, lekko ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Pomarańcze pokroić w plasterki, grejpfruty plasterki, usuwając przegrody. Orzechy laskowe posiekać nożem.
  3. Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.
  4. Kaszę gryczaną przełóż do salaterki, dodaj owoce cytrusowe i buraki, skrop połową dressingu. Posyp rukolą i pokruszoną fetą. Posyp orzechami i podawaj z pozostałym dressingiem.

Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami

Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami
Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami

Do gotowania 34 porcje sałatki gryczanej z warzywami potrzebujesz:

  • 400 ml wody
  • 160 g rdzeni gryczanych
  • 1 żółta papryka
  • pół słodkiej czerwonej cebuli
  • 1 mała główka brokułów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 34 świeże liście mięty
  • 12 dużych oliwek bez pestek
  • 23 gałązki koperku

Do tankowania:

  • sok z 1 limonki
  • 12 łyżki l. sok z cytryny
  • 24 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztarda zbożowa słodko-kwaśna
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
  2. W tym czasie przekrój słodką paprykę na pół. Usuń łodygę, błony i nasiona. Pokrój w małe kostki. Posiekaj także czerwoną cebulę. Brokuły podziel na małe różyczki. Posiekaj orzechy i oliwki. Posiekaj miętę i koper tak drobno, jak to możliwe.
  3. Przygotowane składniki wymieszać z całkowicie wystudzoną kaszą gryczaną.
  4. Do dressingu wymieszaj sok z limonki, sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Śmigać. Ubierz sałatkę. Pozwól parzyć przez 30 minut. Podawać.

Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą

Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą

Do przygotowania 4 porcji sałatki z warzywami potrzebujesz:

  • 400 ml wody
  • 200 g rdzeni gryki
  • 1 mały bakłażan
  • 3 łyżki. l. oliwa z oliwek
  • 200 g gotowanej ciecierzycy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • wychodzi z 23 gałązki kolendry
  • 50 g dużych jasnych rodzynek
  • 1 łyżeczka mielony kminek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • 23 łodygi kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka. l. Miód
  1. Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
  2. Bakłażana pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na patelni przez 5 minut, dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 5-7 minut.
  3. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w krążki, drobno posiekaj liście kolendry.
  4. Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w misie blendera na gładką masę. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
  5. Do kaszy gryczanej dodać podsmażone bakłażany z ciecierzycą, rodzynkami, cebulą, pomidorami, kminkiem. Ubierz sałatkę i podawaj na ciepło.

Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą

Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą
Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą

Do przygotowania 2 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:

  • 2 ogórki
  • 1 słodka papryka
  • 4 rzodkiewki
  • 40 g liści sałaty
  • 150 g przygotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki sos sojowy
  • 60 g czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki nasiona sezamu
  1. Ogórka, paprykę i rzodkiewkę pokroić w paski, sałatkę drobno posiekać. Przygotowane warzywa podziel na pół.
  2. Umieść kaszę gryczaną w dwóch salaterkach lub miskach, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym.
  3. Na kaszę gryczaną ułożyć warzywa, fasolę, liście sałaty, posypać sezamem i podawać.

Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą

Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą
Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą

Do przygotowania 4-6 porcji zupy z kaszą gryczaną i warzywami potrzebujemy:

  • 4–5 łyżek. l. rdzenie gryczane
  • 1 duża słodka cebula
  • 1 średni pęczek zielonej cebuli
  • 100 g wierzchołkowych młodych listków pokrzywy
  • 100 g wierzchołków młodych liści spadzi lub szpinaku
  • 3 łyżki. l. masło lub olej słonecznikowy
  • rustykalny chleb żytni
  • śmietana do podania
  • sól
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w dużej ilości ciepłej wody na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Odetnij białą część zielonej cebuli i posiekaj ją równie drobno.
  2. Wszystkie pozostałe warzywa, w tym cebulę, umieść w żaroodpornym durszlaku, zalej wrzącą wodą, wyciśnij i posiekaj.
  3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę i białą część zieleniny, lekko smaż, aż będzie półprzezroczysta, 3 minuty.
  4. Dodać kaszę gryczaną, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.
  5. Dodaj wszystkie warzywa, gotuj, aż kasza gryczana będzie gotowa, 10 minut. Dopraw solą i podawaj z pieczywem i kwaśną śmietaną.

Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami

Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami
Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami

Do przygotowania 4 porcji zupy z kaszą gryczaną i warzywami potrzebujemy:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 1 cebula
  • 2 soczyste marchewki
  • 3–4 ziemniaki
  • 120 g rdzeni gryki
  • liście 3-4 gałązek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj bulion do zupy. Umieść nogi kurczaka w rondlu. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę łyżką cedzakową. Gotuj nogi w bulionie przez 1 godzinę.
  2. Gotowy bulion z kurczaka przecedzić przez drobne sito do dużego, czystego rondla. Mięso drobiowe oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, przykryć i pozostawić do użycia.
  3. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę.
  4. Rondel z bulionem postaw na dużym ogniu i zagotuj. Dodać ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Na patelnię z bulionem i warzywami dodajemy kaszę gryczaną, dodajemy odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
  6. Posolić i pieprzyć zupę. Dodaj filet z kurczaka. Gotuj przez kolejne 2 minuty, następnie zamknij pokrywkę i pozostaw na wyłączonym kuchence.
  7. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Przed podaniem posyp zupę ziołami i podawaj na gorąco.

Kasza gryczana warzywna

Kasza gryczana warzywna
Kasza gryczana warzywna

Do przygotowania 4-6 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:

  • 1 słodka papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5–6 pieczarek
  • 100 g brukselki
  • 200 g rdzeni gryki
  • 100 g zielonego groszku
  • 3–4 ząbki czosnku
  • liście 2 gałązek koperku i pietruszki
  • olej roślinny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić w dużą kostkę, grzyby w plasterkach, czosnek przekrojony na pół, brukselka na 4 części.
  3. W misce wymieszaj kaszę gryczaną z warzywami. Dodaj przyprawy i olej roślinny.
  4. Do żaroodpornego naczynia wlej odrobinę oleju roślinnego. Umieść w nim przygotowaną mieszankę i zalej ją wodą tak, aby przykryła warzywa.
  5. Przykryj patelnię folią i piecz w nagrzanym piekarniku 4550 minut lub do czasu, aż kasza gryczana będzie gotowa.
  6. Dla 35 minut Przed końcem gotowania dodać groszek i wymieszać. Kaszę gryczaną podawać z warzywami na gorąco, posypując danie posiekanymi ziołami.

Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi

Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi
Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi

Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami korzeniowymi potrzebne będą:

  • 1 mała bulwa selera
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pasternaku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 300 g rdzeni gryki
  • liście z 2 gałązek tymianku
  • roztopione masło
  • sól
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Seler, marchew, pasternak i korzeń pietruszki pokroić w średnią kostkę. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać roztopionym masłem, solą i wymieszać. Piec 20–25 minut.
  3. Kaszę gryczaną podsmażamy na suchej patelni, aż nabierze orzechowego aromatu. Wlać do rondla, dodać osoloną wodę i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Powinno skończyć się na kruszonce kaszy gryczanej. Woda powinna odparować.
  4. Do owsianki wmieszać pieczone warzywa, posypać listkami tymianku i podawać gorącą kaszę gryczaną z warzywami.

Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami

Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami
Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami

Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami i skwarkami potrzebne będą:

  • 400 g tłuszczu z ogona jagnięcego
  • 3 duże cebule
  • 300 g rdzeni gryki
  • 1 łyżeczka kminek
  • 800 ml wody
  • 0,5 łyżeczki płatki ostrej papryki
  • sól
  1. Lekko zamrożony gruby ogon pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, włożyć do kotła i postawić na średnim ogniu. Mieszając od czasu do czasu, roztapiamy smalec, aż skwarki staną się chrupiące.
  2. Podczas gdy smalec się wytapia, cebulę pokroić w cienkie ćwiartki.
  3. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową i zachowaj je.
  4. Do gorącego tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor, około 15 minut. Cebule przełożyć na talerz.
  5. Na pozostały tłuszcz w kotle wsypać kaszę gryczaną i kminek, dodać sól, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Zalać gorącą, osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do małego. Dusić przez 20 minut.
  6. Szybko połóż cebulę na kaszy gryczanej, cebuli skwarki i ostra papryka. Zamknąć i dusić na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Kaszę gryczaną podawać bardzo gorącą.

Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem

Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem
Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem

Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:

  • 400 ml wody
  • 200 g rdzeni gryki
  • 23 ogórki
  • 1 duża słodka cebula
  • olej roślinny
  • kwaśna śmietana i zielona cebula do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
  2. Ogórki w razie potrzeby obierz i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokroić w półpierścienie.
  3. Rozgrzej olej roślinny na patelni, podsmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Do kaszy gryczanej dodać podsmażoną cebulę i ogórek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać kaszę gryczaną z warzywami ze śmietaną, posypując danie drobno posiekaną zieloną cebulą.

Kasza gryczana z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja