Gotowanie kaszy gryczanej z warzywami i eksperymentowanie z różnymi kombinacjami
Olga Zacharowa 18 marca 2024 r
Uwielbiamy kaszę gryczaną i gotujemy ją nie tylko z mięsem. Kaszę gryczaną często łączymy po prostu z warzywami, wykorzystując ogórki i pomidory, cebulę i dymkę, bakłażany i cukinię, marchewkę i buraki, słodką paprykę i brokuły. Płatki świetnie komponują się ze wszystkimi powyższymi składnikami, dzięki czemu dania wychodzą smaczne i zdrowe.
Treść:
- Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą
- Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami
- Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
- Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą
- Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą
- Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami
- Kasza gryczana warzywna
- Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi
- Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami
- Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem
- Kasza gryczana z warzywami i boczniakami
- Słodka papryka nadziewana kaszą gryczaną, orzechami i daktylami
Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą
Sałatka z kaszą gryczaną, burakami, fetą i rukolą
Do przygotowania 4 porcji sałatki gryczanej z warzywami potrzebujesz:
- 2 średnie buraki
- 2 duże pomarańcze, lepsze niż Neville
- 1 duży grejpfrut, najlepiej różowy
- 60 g orzechów laskowych
- 250 g gotowych ziaren gryki
- 60 g rukoli
- 150 g sera feta
Do tankowania:
- 4–5 łyżek l. oliwa z oliwek
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 2 łyżki l. sok pomarańczowy
- 1 łyżka. l. Miód
- 1 łyżeczka starta skórka pomarańczowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, lekko ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Pomarańcze pokroić w plasterki, grejpfruty — plasterki, usuwając przegrody. Orzechy laskowe posiekać nożem.
- Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.
- Kaszę gryczaną przełóż do salaterki, dodaj owoce cytrusowe i buraki, skrop połową dressingu. Posyp rukolą i pokruszoną fetą. Posyp orzechami i podawaj z pozostałym dressingiem.
Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami
Sałatka z kaszą gryczaną, słodką papryką i brokułami
Do gotowania 3–4 porcje sałatki gryczanej z warzywami potrzebujesz:
- 400 ml wody
- 160 g rdzeni gryczanych
- 1 żółta papryka
- pół słodkiej czerwonej cebuli
- 1 mała główka brokułów
- 50 g orzechów włoskich
- 3–4 świeże liście mięty
- 12 dużych oliwek bez pestek
- 2–3 gałązki koperku
Do tankowania:
- sok z 1 limonki
- 1–2 łyżki l. sok z cytryny
- 2–4 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka musztarda zbożowa słodko-kwaśna
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
- W tym czasie przekrój słodką paprykę na pół. Usuń łodygę, błony i nasiona. Pokrój w małe kostki. Posiekaj także czerwoną cebulę. Brokuły podziel na małe różyczki. Posiekaj orzechy i oliwki. Posiekaj miętę i koper tak drobno, jak to możliwe.
- Przygotowane składniki wymieszać z całkowicie wystudzoną kaszą gryczaną.
- Do dressingu wymieszaj sok z limonki, sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Śmigać. Ubierz sałatkę. Pozwól parzyć przez 30 minut. Podawać.
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
Do przygotowania 4 porcji sałatki z warzywami potrzebujesz:
- 400 ml wody
- 200 g rdzeni gryki
- 1 mały bakłażan
- 3 łyżki. l. oliwa z oliwek
- 200 g gotowanej ciecierzycy
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 szalotki
- wychodzi z 2–3 gałązki kolendry
- 50 g dużych jasnych rodzynek
- 1 łyżeczka mielony kminek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- 2–3 łodygi kolendry
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka. l. Miód
- Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
- Bakłażana pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na patelni przez 5 minut, dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 5-7 minut.
- Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w krążki, drobno posiekaj liście kolendry.
- Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w misie blendera na gładką masę. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
- Do kaszy gryczanej dodać podsmażone bakłażany z ciecierzycą, rodzynkami, cebulą, pomidorami, kminkiem. Ubierz sałatkę i podawaj na ciepło.
Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą
Miska z kaszą gryczaną, słodką papryką, rzodkiewką i fasolą
Do przygotowania 2 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:
- 2 ogórki
- 1 słodka papryka
- 4 rzodkiewki
- 40 g liści sałaty
- 150 g przygotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki sos sojowy
- 60 g czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki nasiona sezamu
- Ogórka, paprykę i rzodkiewkę pokroić w paski, sałatkę drobno posiekać. Przygotowane warzywa podziel na pół.
- Umieść kaszę gryczaną w dwóch salaterkach lub miskach, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym.
- Na kaszę gryczaną ułożyć warzywa, fasolę, liście sałaty, posypać sezamem i podawać.
Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą
Pożywna kapuśniak z kaszą gryczaną, zieleniną i cebulą
Do przygotowania 4-6 porcji zupy z kaszą gryczaną i warzywami potrzebujemy:
- 4–5 łyżek. l. rdzenie gryczane
- 1 duża słodka cebula
- 1 średni pęczek zielonej cebuli
- 100 g wierzchołkowych młodych listków pokrzywy
- 100 g wierzchołków młodych liści spadzi lub szpinaku
- 3 łyżki. l. masło lub olej słonecznikowy
- rustykalny chleb żytni
- śmietana do podania
- sól
- Kaszę gryczaną namoczyć w dużej ilości ciepłej wody na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Odetnij białą część zielonej cebuli i posiekaj ją równie drobno.
- Wszystkie pozostałe warzywa, w tym cebulę, umieść w żaroodpornym durszlaku, zalej wrzącą wodą, wyciśnij i posiekaj.
- Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę i białą część zieleniny, lekko smaż, aż będzie półprzezroczysta, 3 minuty.
- Dodać kaszę gryczaną, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.
- Dodaj wszystkie warzywa, gotuj, aż kasza gryczana będzie gotowa, 10 minut. Dopraw solą i podawaj z pieczywem i kwaśną śmietaną.
Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami
Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną, marchewką i ziemniakami
Do przygotowania 4 porcji zupy z kaszą gryczaną i warzywami potrzebujemy:
- 2 udka z kurczaka
- 3 litry wody
- 1 cebula
- 2 soczyste marchewki
- 3–4 ziemniaki
- 120 g rdzeni gryki
- liście 3-4 gałązek pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj bulion do zupy. Umieść nogi kurczaka w rondlu. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę łyżką cedzakową. Gotuj nogi w bulionie przez 1 godzinę.
- Gotowy bulion z kurczaka przecedzić przez drobne sito do dużego, czystego rondla. Mięso drobiowe oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, przykryć i pozostawić do użycia.
- Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę.
- Rondel z bulionem postaw na dużym ogniu i zagotuj. Dodać ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Na patelnię z bulionem i warzywami dodajemy kaszę gryczaną, dodajemy odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
- Posolić i pieprzyć zupę. Dodaj filet z kurczaka. Gotuj przez kolejne 2 minuty, następnie zamknij pokrywkę i pozostaw na wyłączonym kuchence.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki. Przed podaniem posyp zupę ziołami i podawaj na gorąco.
Kasza gryczana warzywna
Kasza gryczana warzywna
Do przygotowania 4-6 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:
- 1 słodka papryka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 5–6 pieczarek
- 100 g brukselki
- 200 g rdzeni gryki
- 100 g zielonego groszku
- 3–4 ząbki czosnku
- liście 2 gałązek koperku i pietruszki
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić w dużą kostkę, grzyby — w plasterkach, czosnek przekrojony na pół, brukselka — na 4 części.
- W misce wymieszaj kaszę gryczaną z warzywami. Dodaj przyprawy i olej roślinny.
- Do żaroodpornego naczynia wlej odrobinę oleju roślinnego. Umieść w nim przygotowaną mieszankę i zalej ją wodą tak, aby przykryła warzywa.
- Przykryj patelnię folią i piecz w nagrzanym piekarniku 45–50 minut lub do czasu, aż kasza gryczana będzie gotowa.
- Dla 3–5 minut Przed końcem gotowania dodać groszek i wymieszać. Kaszę gryczaną podawać z warzywami na gorąco, posypując danie posiekanymi ziołami.
Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi
Kasza gryczana z warzywami korzeniowymi
Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami korzeniowymi potrzebne będą:
- 1 mała bulwa selera
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pasternaku
- 1 korzeń pietruszki
- 300 g rdzeni gryki
- liście z 2 gałązek tymianku
- roztopione masło
- sól
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Seler, marchew, pasternak i korzeń pietruszki pokroić w średnią kostkę. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać roztopionym masłem, solą i wymieszać. Piec 20–25 minut.
- Kaszę gryczaną podsmażamy na suchej patelni, aż nabierze orzechowego aromatu. Wlać do rondla, dodać osoloną wodę i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Powinno skończyć się na kruszonce kaszy gryczanej. Woda powinna odparować.
- Do owsianki wmieszać pieczone warzywa, posypać listkami tymianku i podawać gorącą kaszę gryczaną z warzywami.
Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami
Pożywna kasza gryczana z cebulą i skwarkami
Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami i skwarkami potrzebne będą:
- 400 g tłuszczu z ogona jagnięcego
- 3 duże cebule
- 300 g rdzeni gryki
- 1 łyżeczka kminek
- 800 ml wody
- 0,5 łyżeczki płatki ostrej papryki
- sól
- Lekko zamrożony gruby ogon pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, włożyć do kotła i postawić na średnim ogniu. Mieszając od czasu do czasu, roztapiamy smalec, aż skwarki staną się chrupiące.
- Podczas gdy smalec się wytapia, cebulę pokroić w cienkie ćwiartki.
- Wyjmij skwarki łyżką cedzakową i zachowaj je.
- Do gorącego tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor, około 15 minut. Cebule przełożyć na talerz.
- Na pozostały tłuszcz w kotle wsypać kaszę gryczaną i kminek, dodać sól, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Zalać gorącą, osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do małego. Dusić przez 20 minut.
- Szybko połóż cebulę na kaszy gryczanej, cebuli — skwarki i ostra papryka. Zamknąć i dusić na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Kaszę gryczaną podawać bardzo gorącą.
Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem
Kasza gryczana ze smażoną cebulą i świeżym ogórkiem
Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z warzywami potrzebne będą:
- 400 ml wody
- 200 g rdzeni gryki
- 2–3 ogórki
- 1 duża słodka cebula
- olej roślinny
- kwaśna śmietana i zielona cebula do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy na suchej patelni do uzyskania orzechowego koloru i zmniejszamy ogień na mały. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę. Zamieszać. „Wysusz” grykę: nie powinno być wody. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
- Ogórki w razie potrzeby obierz i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokroić w półpierścienie.
- Rozgrzej olej roślinny na patelni, podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Do kaszy gryczanej dodać podsmażoną cebulę i ogórek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać kaszę gryczaną z warzywami ze śmietaną, posypując danie drobno posiekaną zieloną cebulą.