Gotowanie ciasteczek kurabye w domu, smaczniejsze niż te kupowane w sklepie
Marianna Orlinkowa 25 sierpnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Kurabye to jedno z najpopularniejszych ciasteczek w ZSRR. Kruche, delikatne, bardzo ładne z wyglądu – z jasnym środkiem konfitury jagodowej lub morelowej… Nadal można je kupić w sklepach – ale możesz zrobić kurabi w domu, korzystając z naszych prostych przepisów, o wiele smaczniejsze niż te kupowane w sklepie!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Historia ciasteczek kurabiye
- Klasyczny kształt i wypełnienie kurabiye
- Składniki do przygotowania kurabye
- Technologia robienia ciasteczek, klasyczna receptura
- Perski Kurabye według GOST
- Kurabye Tatarzy krymscy
- Tureckie Kurabye
Historia ciasteczek kurabiye
Ciasteczka maślane wykonane z mąki zmieszanej z tłuszczem i słodzikiem to jeden z pierwszych rodzajów słodkich wypieków wynalezionych przez ludzkość. Przez pewien czas jako tłuszcz stosowano smalec roztapiany w niskiej temperaturze, później jednak zastąpiono go masłem – zwykłym lub topionym. Arabowie jako pierwsi upiekli coś podobnego do kurabye na początku I tysiąclecia. Powiązania handlowe kupców arabskich „sprowadziły” kurabye do Europy, jednak prawdziwą popularność zyskało ono po ugruntowaniu się w Turcji, w kuchni osmańskiej. W bogatych domach do ciasta na kruche ciasteczka dodawano wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy (pachnącą wodę z kwiatu pomarańczy) i doprawiano drogimi przyprawami: kardamonem, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami. Stopniowo przepisy osmańskie zostały przejęte przez europejskich cukierników, a następnie gospodynie domowe. We współczesnym świecie ciasteczka, które smakują (ale nie wyglądają) podobnie do naszego kurabye, wypiekane są we wszystkich krajach arabskich, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, w Turcji, na Bałkanach i na Kaukazie.
Klasyczny kształt i wypełnienie kurabiye
Do przygotowania klasycznego kurabye potrzebny będzie worek cukierniczy (kuchenny) i jeden z dwóch rodzajów końcówek, które cukiernicy nazywają „ząbkowaną rurką” i „otwartą gwiazdą”. To nie są specjalne nasadki do kurabów, za ich pomocą można bardzo pięknie wycisnąć krem do ciast i wypieków, nałożyć mus deserowy do szklanek czy miseczek – w sumie na pewno przydadzą się jeszcze nie raz. Nawet jeśli nigdy nie próbowałeś używać torby, teraz jest czas, aby zacząć! Ciasteczka można oczywiście układać na blasze za pomocą dwóch łyżek. Okaże się równie smaczne, ale wcale nie piękne. Oferowane w sprzedaży torebki cukiernicze są wielokrotnego użytku, wykonane z tkaniny impregnowanej specjalnym składem, lub jednorazowe, plastikowe. Nasza rada: natychmiast kup dużą torbę materiałową; dobrze się pierze, zajmuje bardzo mało miejsca i jest prawie wieczna. Ale jeśli wybierzesz plastik, pod żadnym pozorem nie wybierzesz małych torebek, będziesz cierpieć. Tutaj możesz przeczytać, jak używać torby do gotowania.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką można pięknie wycisnąć na torcie nie tylko krem, ale także ciasteczka
Jeśli chodzi o nadzienie, zawsze jest to owoc lub jagoda. Można wybrać dowolny smak: morele, jabłka, truskawki, śliwki, porzeczki, maliny, mieszanki jagodowe. Nadzienie możesz przygotować samodzielnie, gotując gęstą konfiturę lub dżem z równą ilością cukru – lub skorzystać z gotowej, kupionej w sklepie.
Składniki do przygotowania kurabye
Do klasycznego kurabye, które w naszym kraju często nazywane jest „Baku” (choć oficjalnie w produkcji „według GOST” nazywało się „kuraby perskie”), potrzebne są najprostsze produkty:
– masło (najlepsze o zawartości tłuszczu 82,5%)
– cukier lub cukier puder
– białko jaja
– mąka
– konfitura lub konfitura do dekoracji
Bez proszku do pieczenia i sody, bez wanilii – klasyczne kurabiye powinno mieć delikatny maślany aromat, a nawet kropla nadzienia owocowego nie powinna go przytłaczać.
Oprócz tych produktów do przygotowania kurabye będziesz potrzebować:
– piekarnik z 1–2 blachami do pieczenia
– papier do pieczenia lub blacha silikonowa, aby ciasteczka nie przyklejały się do blachy
– waga
– miska
– szpatułka lub mikser elektryczny
– worek do gotowania i nasadka „karbowana rurka” lub „otwarta gwiazda”.
Technologia robienia ciasteczek, klasyczna receptura
Aby przygotować klasyczne kurabye, postępuj w następującej kolejności:
- Godzinę lub dwie wcześniej wyjmij masło z lodówki – pozwól mu stać się całkowicie miękkie.
- Rozgrzej piekarnik do 175–180°C. Blachę do pieczenia (lub dwie, jeśli masz dużo ciasta) wyłóż papierem do pieczenia lub blachą silikonową.
- Odmierz na wadze wszystkie składniki: mąkę, cukier lub proszek, białko.
- Doprowadzić masło do bardziej jednorodnego i puszystego stanu pocierając je szpatułką lub ubijając mikserem.
- Masło połączyć z cukrem lub proszkiem, wymieszać na gładką masę.
- Dodać białko, wymieszać. Przed wymieszaniem białka można wymieszać widelcem, aby były bardziej płynne.
- Dodać mąkę, ponownie wymieszać.
- Ciasto włóż do rękawa cukierniczego i ułóż ciasteczka na przygotowanych blachach w odległości 1,5–2 cm od siebie.
- Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie na dżem.
- Za pomocą dwóch łyżeczek zwilżonych gorącą wodą nakładamy konfiturę do ciastek (można też użyć najmniejszego worka cukierniczego lub zrobić „funt” z papieru do pieczenia, włożyć do niego konfiturę, odciąć końcówkę i wycisnąć konfiturę z tego). Niektóre przepisy wymagają tego kroku po upieczeniu.
- Piec ciasteczka na złoty kolor i ostygnąć.
Perski Kurabye według GOST
Przepis na perskie kurabye można znaleźć w wielu książkach kulinarnych i cukierniczych wydawanych w ZSRR. Zaokrągliliśmy trochę liczby, bo dla kurabye w domu 294,5 grama mąki wygląda trochę dziwnie. Cóż, według GOST zakłada się, że sam ugotujesz konfiturę z równej wagowo ilości przecieru morelowego lub śliwkowego i cukru. Oczywiście, że możesz! Ale o wiele łatwiej jest skorzystać z gotowego.
Perski Kurabye
około 50 sztuk
- 295 g mąki
- 180 g masła
- 75 g cukru pudru
- 20 g białka jaja
- konfitura morelowa lub inny do nadzienia
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (bez konwekcji!). Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.
- Miękkie masło utrzeć szpatułką lub trzepaczką. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj przesiany cukier puder.
- Gdy masa stanie się jednolita dodajemy widelcem lekko ubite białka (nie pianę!), mieszamy na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj, nie zagniatając zbyt dokładnie.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ząbkowaną końcówką. Na przygotowanych blachach ułóż kurabiye w formie stokrotek.
- Na środku każdego kawałka zrób małe wgłębienie, w które po upieczeniu wyciśnij grubą konfiturę z małego rękawa cukierniczego lub „tłuczka”. Piecz ciasteczka przez 9-11 minut.
Przy okazji
Jak widać, w oryginale konfiturę nakłada się na ciasteczka po upieczeniu, a nie przed. Aby to zrobić, musi być bardzo gruby. Jeśli Twoje nie jest takie, możesz położyć je na surowym cieście przed pieczeniem.
Uwaga dla gospodyni
Według GOST ten przepis określa bardzo wysoką temperaturę. Uważaj na ciasteczka i timer, w przeciwnym razie spalą się.
Kurabye Tatarzy krymscy
Tradycyjny słodycz Tatarów krymskich, kurabye, składa się tylko z trzech składników: dobrego roztopionego masła, cukru pudru i mąki. To kurabye nie ma żadnych środków spulchniających, żadnych aromatów, żadnych jajek, żadnych dżemów… Jest proste i bardzo smaczne. Stosunek produktów wynosi około 1:1:1.
Kurabye Tatarów krymskich
10 porcji
- 140 g ghee
- 140 g cukru pudru + więcej do podania
- 140–150 g mąki
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Doprowadź ghee do temperatury pokojowej, aż stanie się miękkie.
- Używając trzepaczki lub miksera, lekko ubij roztopione masło. Do masła przesiej cukier puder i wymieszaj, a następnie ubijaj, aż masa będzie jasna.
- Stopniowo dodawaj mąkę do powstałej mieszanki. Ciasto nie powinno być twarde i łatwe do wałkowania.
- Odrywamy mały kawałek ciasta, zwijamy go w długą kiełbasę, spłaszczamy – powinien powstać pasek ciasta o szerokości około 3 cm i wysokości 0,5 cm. Po jego powierzchni przejeżdżamy zębami widelca tak, aby powstały paski.
- Pokrój pasek ciasta po przekątnej na małe romby. Z 5 diamentów (płatków) i małej kulki (w środku) rozwałkowanej z ciasta ułóż kwiatek na przygotowanej blasze do pieczenia. W ten sam sposób przygotuj pozostałe ciasteczka.
- Piec kurabye na środku piekarnika przez 15–20 minut. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przy okazji
Kształt kurabiye może być inny: można po prostu rozwałkować ciasto, przesunąć po nim ząbkami widelca, tworząc paski, a następnie wycinać ciasteczka za pomocą dowolnych foremek (półksiężyce, gwiazdki, romby, kółka itp.) .
Uwaga dla gospodyni
Na takie kurabye czasami do ciasta dodaje się posiekane orzechy.
Tureckie Kurabye
Nie ma czegoś takiego jak tureckie kurabye, ponieważ w języku tureckim słowo „kurabye” oznacza dowolne kruche ciasteczko. A Turcy nie robią ciastek w kształcie, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. Ich wersje „kurabie” mogą być albo dość płaskie, albo wysokie, wypukłe. Kompozycja może zawierać miód, kakao w proszku, orzechy i przyprawy. Ale nadal będzie pewne podobieństwo do plików cookie, do których jesteśmy przyzwyczajeni – w końcu technologia gotowania jest w przybliżeniu taka sama.
Tureckie Kurabye
10–12 porcji
- 250 g masła
- 75 g cukru pudru + więcej do podania
- 200 g mąki
- 65 g skrobi kukurydzianej
- wanilia
- ¼ łyżeczki sól
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Doprowadzić masło do temperatury pokojowej, aż stanie się miękkie.
- W dużej misce utrzyj masło, cukier puder i wanilię za pomocą miksera elektrycznego lub miksera stacjonarnego wyposażonego w łopatkę, aż masa będzie gładka. Dodać skrobię kukurydzianą, mąkę i sól.
- Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30–40 minut.
- Następnie uformuj z ciasta mini kulki i ułóż je na blasze do pieczenia, zachowując 2,5 cm odstępu między każdą kulką.
- Delikatnie naciśnij ciasteczka widelcem, aby nadać im ładny kształt pasków. Piec, aż krawędzie będą lekko złote, około 13 minut.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw na blasze na 5 minut. Następnie przenieś je na metalową kratkę, aby ciasteczka całkowicie ostygły.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przy okazji
Ciasto to można wyrabiać bez narzędzi elektrycznych, za pomocą drewnianej szpatułki lub łyżki – należy tylko pamiętać, aby masło było dobrze wymieszane z mąką i skrobią.
Uwaga dla gospodyni
W razie potrzeby każde ciasteczko można ozdobić orzechem wciskając go w ciasto przed pieczeniem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cookies #kruche ciasteczka #kurabyePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych