Buzhenina, jak nafaszerować czosnkiem
gastronomia 26 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pieczona wieprzowina z supermarketu nie może się równać z domową – delikatną, aromatyczną i niesamowicie smaczną. Aby jednak kawałek surowej wieprzowiny stał się wykwintnym przysmakiem, trzeba nad nim popracować odrobiną magii. Najpierw musisz nafaszerować mięso czosnkiem. Za pomocą ostrego i wąskiego noża wykonaj głębokie nakłucia i wbij w nie ząbki czosnku. Podczas pieczenia nasycą mięso wspaniałym aromatem. Nawiasem mówiąc, jeśli przygotowujesz gotowaną wieprzowinę nie z karku, ale z szynki (co jest całkiem dopuszczalne), dla soczystości nadziewaj mięso nie tylko czosnkiem, ale także wąskimi paskami boczku lub smalcu. Gotowaną wieprzowinę pieczemy w metalowym lub szklanym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia – dzięki temu gotowana wieprzowina nie przypali się od spodu. Nie zapomnij też postawić miski z wodą na dnie piekarnika – w wilgotnej atmosferze gotowana wieprzowina pozostanie soczysta, ale jednocześnie pokryta apetyczną złotobrązową skórką.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 871,07 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 34,61 g/79,95 g/2,20PieczeniePrzekąskaImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 kg karkówki w jednym kawałku1 główka czosnku1 łyżka. l. papryka, można wędzićświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz czosnek, małe ząbki zostaw w całości, duże pokrój na 3-4 części. Posypać solą i papryką.
Krok 2
Natrzyj szyję solą i pieprzem ze wszystkich stron. Weź wąski, cienki i ostry nóż i połóż mięso na desce.
Krok 3
Wbij nóż w miąższ, nie przecinając go do końca, i obróć miąższ, bez jego wyjmowania, o 90°C. W rezultacie obok noża powstaje dziura. Pomagając sobie wykałaczką lub patykiem, włóż w ten otwór kawałek czosnku i ostrożnie wyjmij nóż, tak aby nadzienie pozostało w środku. W ten sposób wypełnij całą szyję.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dnie piekarnika umieść naczynie wypełnione 2–2,5 litrami wody. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do dolnej części piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 130°C i piecz mięso przez 2 godziny. Gotowaną wieprzowinę można podawać na gorąco z pieczonymi warzywami lub na zimno jako przystawkę.
PRZYDATNE RADY
Nawet jeśli w czasie wakacji zrobisz więcej pieczonego mięsa niż zjesz, resztki można wykorzystać do zrobienia kanapek.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 27,07 g (33,84% wartości dziennej) • tłuszcze 7,12 g (7,91%) • węglowodany 1,26 g (0,75%) • kcal 184,34 (10,24%) • sód 430,44 mg (29,69%) • cukier ogółem 0,40 g ( 0,80%) • NNKT 2,45 g (12,25%) • Błonnik pokarmowy 0,31 g (1,03 %)