Gotowana polędwica wołowa z owocami

Gotowana polędwica wołowa z owocami

gastronomia 22 stycznia 2024 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałGotowana polędwica wołowa z owocami Do przepisu

Gotowana polędwica wołowa z owocami to eleganckie danie na wyjątkową okazję, np. romantyczną kolację, urodziny czy sylwestra. Danie wyróżnia się nie tylko lekkością i subtelnością smaku, ale także nieoczekiwaną łatwością przygotowania. Nie można nie zgodzić się, że gotowanie jest najbardziej elementarnym rodzajem obróbki cieplnej, dającym niezmiennie dobry wynik. Ugotuj mięso, owijając je szczelnie w woreczku do pieczenia i zawiązując sznurkiem, aby zachować cylindryczny kształt i ułatwić krojenie. Ugotowaną polędwicę ostudzić, następnie rozpakować i pokroić bardzo ostrym nożem. Aby pięknie się prezentowała, trzeba wykazać się artystycznym gustem i ułożyć na talerzu kompozycję z kawałków mięsa i owoców, a następnie polać ją aromatycznym sosem, który przygotujesz w zaledwie 2 minuty!

Złożoność: łatwo Kalorie: 681,27 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 31,13 g/49,72 g/28,34GotowanieKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizmUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpolędwica wołowa – 300 ggruszka – 1 szt.brzoskwinia – 1 szt.śliwki – 2 szt.pomarańczowy – 1 szt.świeży tymianek – 4 gałązkioliwa z oliwek – 3 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Z polędwicy usuń skórę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Mięso dopraw ze wszystkich stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotowaną polędwicę włóż do worka do pieczenia.

Krok 2

Rękaw z mięsem zawiązujemy nitką kulinarną lub sznurkiem, nadając opakowaniu cylindryczny kształt. Włożyć do rondla i zalać 1,5 litra wrzącej wody. Mięso powinno być całkowicie pokryte wodą.

Krok 3

Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj wodę. Zmniejsz ogień do średniego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj polędwicę przez 25 minut.

Krok 4

Wylej wodę z patelni i zachowaj mięso. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. W tym czasie mięso „odpocznie”, włókna zostaną równomiernie nasycone sokiem, a polędwica będzie miękka.

Krok 5

Przygotuj plasterki owoców. Śliwki i brzoskwinie przekrój wzdłuż i usuń pestki. Połówki pokroić w cienkie plasterki. Gruszkę również przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki. Połówkę pomarańczy pokroić w poprzek w cienkie kółka.

Krok 6

Przygotuj sos. Z pozostałej połowy pomarańczy wyciśnij sok. Połączyć z oliwą, dodać 2 gałązki tymianku, sól i pieprz. Ubij sos, aż będzie gładki.

Krok 7

Wystudzoną polędwiczkę wyjąć z rękawa i osuszyć papierowymi ręcznikami. Za pomocą długiego, ostrego noża pokrój mięso w poprzek włókien na plastry o grubości 4-5 mm. Na talerzu układaj na przemian plasterki owoców i polędwicę. Polej sosem i udekoruj gałązką tymianku.

PRZYDATNE RADY

Aby obliczyć czas potrzebny na ugotowanie polędwicy wołowej, należy znać jej dokładną wagę. Zazwyczaj kawałek mięsa o wadze 1 kg jest gotowy w ciągu 1 godziny. Jeśli przygotowujesz danie z 300-400 g polędwicy, gotuj ją przez 35-40 minut. W związku z tym, jeśli polędwica waży więcej niż kilogram, wydłuż czas gotowania.

PRZY OKAZJI

Najlepiej pozostawić mięso do naturalnego ostygnięcia. Nie zalecamy jednak chłodzenia go lodem lub zimną wodą. Nagła zmiana temperatury powoduje skurczenie się włókien i stwardnienie polędwicy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja