Gorący rum z masłem
Mój magnes 21 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Gorący rum z masłem nie jest typowym koktajlem. Napój ten pomoże przetrwać chłodny dzień i doda sił, których brakuje jesienią i zimą. Rum maślany sprawdzi się szczególnie dobrze w dwóch przypadkach: gdy trzeba wyleczyć gardło i rozgrzać się (jest to szczególnie ważne poza sezonem). Koktajl możesz podać także jako dodatek do lekkiego deseru, na przykład z kruchymi ciasteczkami lub słodkimi ciasteczkami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 181,95 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 1,32 g/7,26 g/5,22GotowanieDrinkWegetarianizm: laktoWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyKarnawałSKŁADNIKI NA 2 PORCJEciemny rum – 80 mlsok jabłkowy – 120 mlsyrop cukrowy – 20 mlmiód – 20 mlmasło – 20 gsok z ćwiartki cytrynymielony cynamon – 1 szczyptasól – 1 szczyptaciasteczka maślane do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W małym rondlu umieść miód i masło. Wlać sok z cytryny i jabłka, syrop i rum. Dodać sól i mielony cynamon.
Krok 2
Postaw na małym ogniu i mieszając, podgrzewaj, aż pojawią się pierwsze bąbelki (ale nie gotuj!).
Krok 3
Odcedź i przelej do dwóch żaroodpornych szklanek. Udekoruj laską cynamonu i podawaj z ciasteczkami maślanymi.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przepis na koktajl można modyfikować, pomijając syrop i zwiększając ilość miodu według uznania. Zastąp sok z cytryny sokiem z innych owoców cytrusowych.
PRZYDATNE RADY
Syrop cukrowy możesz zastąpić syropem z topinamburu lub przygotować go samodzielnie: podgrzej cukier z wodą na kuchence, aż całkowicie się rozpuści.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,16 g (0,20% ZDS)
• tłuszcze 5,92 g (6,58%)
• węglowodany 17,90 g (10,65%)
• kcal 186,81 (10,38%)
• sód 39,35 mg (2,71%)
• cukier ogółem 11,68 g (23,36%)
• NNKT 3,72 g (18,60%)
• błonnik pokarmowy 0,31 g (1,03%)