Do przepisu
Jeśli masz specjalne silikonowe „liny”, możesz obejść się bez wykałaczek. Silikon doskonale wytrzymuje ciepło węgli i łatwo usuwa się go z gotowej przekąski.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 187,16 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 45 minut Używany: 6,74 g/10,92 g/18,27Grill/grillNa grilluKolacjaPrzekąskaBufetSKŁADNIKI NA 16 PORCJI400 g cienkich plastrów boczku300 g dużych, mięsistych daktyli200 g dużych śliwek2 małe gruszki100 g twardego seraświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Namocz wykałaczki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut.
Krok 2
Ser pokroić w kostkę o boku 1–1,5 cm Z daktyli i śliwek usunąć pestki, robiąc małe nacięcie z boku. Zamiast nasion dodaj kawałek sera.
Krok 3
Gruszki pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2,5 cm i usunąć rdzeń. Połóż boczek przed sobą na powierzchni roboczej i posyp solą i pieprzem.
Krok 4
Oceń naocznie, jak długie powinny być paski boczku, aby gruszki, daktyle i suszone śliwki nachodziły na siebie. W razie potrzeby boczek pokroić na żądane kawałki i owinąć je wokół owoców, zabezpieczając wykałaczkami.
Krok 5
Owoce zawinięte w boczek ułóż na metalowej blasze i połóż na grillu nad rozżarzonymi węglami (być może jeszcze się palą). Smażyć, obracając szczypcami, przez około 10 minut. Podawaj natychmiast.