Gorące jabłkowe ciasto
Mój magnes 03 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 193,24 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 0,82 g/0,44 g/17.01Koktajle alkoholoweDrinkDziurkaczNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 2 PORCJE200 ml whisky2 mandarynki2 jabłka1 cytryna1 łyżka. l. Saharaszczypta mielonego cynamonuszczypta goździków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłko obierz, wypestkuj, pokrój w cienkie plasterki i włóż do rondla. Wyciśnij sok z mandarynek i cytryny i wlej do jabłek.
Krok 2
Do rondelka wsypać cukier i przyprawy i postawić na małym ogniu. Gotuj, mieszając, aż jabłka będą miękkie. Zdejmij rondelek z ognia i rozgnieć jabłka tłuczkiem.
Krok 3
Do masy jabłkowej wlać whisky i wymieszać. Podgrzać prawie do wrzenia i od razu przelać do szklanek. Podawaj poncz na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do przygotowania ponczu najlepsze są najsłodsze jabłka.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,27 g (0,34% wartości dziennej) • tłuszcze 0,17 g (0,19%) • węglowodany 14,71 g (8,76%) • błonnik pokarmowy 0,06 g (0,20%) • kcal 151,05 (8,39%) • NNKT 0,03 g (0,15%) • sód 0,69 mg (0,05%) • cukier ogółem 6,80 g (13,60%)