Gorąca kanapka z suluguni i pieczonymi bakłażanami

Gorąca kanapka z suluguni i pieczonymi bakłażanami

Gorąca kanapka z suluguni i pieczonymi bakłażanami

gastronomia 13 czerwca 2022 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Tę kanapkę można śmiało nazwać kanapką „Wah!” – jest taka kaukaska. Delikatny ser, pyszne bakłażany i aromatyczne zioła zawrócą Ci w głowie gorzej niż Elbrus.

Gorąca kanapka z suluguni i pieczonymi bakłażanami

Jak gotować:

1. Bakłażana pokroić w warstwy o grubości 1,5 cm. Posmarować obficie oliwą z obu stron, posolić, posypać mielonym kminkiem i piec w temperaturze 200°C na złoty kolor przez 20 minut.

Pokrój i upiecz bakłażany
Pokrój i upiecz bakłażany

2. Suluguni pokroić na warstwy o grubości 1 cm, a następnie na kawałki tej samej wielkości co chleb, posmarować z obu stron cienką warstwą abchaskiej adjiki.

Pokrój suluguni i chleb, posmaruj suluguni adjika

3. 3-4 gałązki pietruszki posiekać najdrobniej, wymieszać z 2 łyżkami. l. pasta sezamowa tahini lub urbech z pestek moreli, sól.

Posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pastą sezamową lub urbechem
Posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pastą sezamową lub urbechem

4. Posmaruj 2 kawałki chleba wiejskiego nasieniem z jednej strony i masłem z drugiej strony.

Posmaruj chleb z jednej strony natką pietruszki, a z drugiej masłem.

5. Połącz kawałki z posmarowaną w środku natką pietruszki, wkładając tam bakłażany i suluguni. Docisnąć i smażyć w opiekaczu do kanapek lub z obu stron na patelni pod obciążeniem.

Smażyć kanapkę w opiekaczu do kanapek
Smażyć kanapkę w opiekaczu do kanapek

Zamiast suluguni możesz użyć:

  • Ser Adygejski
  • Halloumi
  • Gruyère
  • brie lub camembert

Zamiast suluguni można użyć brie lub camemberta
Zamiast suluguni można użyć brie lub camemberta
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bakłażan #kanapki #gorące kanapkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja