Gorąca kanapka z suluguni i pieczonymi bakłażanami
gastronomia 13 czerwca 2022 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Tę kanapkę można śmiało nazwać kanapką „Wah!” – jest taka kaukaska. Delikatny ser, pyszne bakłażany i aromatyczne zioła zawrócą Ci w głowie gorzej niż Elbrus.
Jak gotować:
1. Bakłażana pokroić w warstwy o grubości 1,5 cm. Posmarować obficie oliwą z obu stron, posolić, posypać mielonym kminkiem i piec w temperaturze 200°C na złoty kolor przez 20 minut.
Pokrój i upiecz bakłażany
2. Suluguni pokroić na warstwy o grubości 1 cm, a następnie na kawałki tej samej wielkości co chleb, posmarować z obu stron cienką warstwą abchaskiej adjiki.
Pokrój suluguni i chleb, posmaruj suluguni adjika
3. 3-4 gałązki pietruszki posiekać najdrobniej, wymieszać z 2 łyżkami. l. pasta sezamowa tahini lub urbech z pestek moreli, sól.
Posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pastą sezamową lub urbechem
4. Posmaruj 2 kawałki chleba wiejskiego nasieniem z jednej strony i masłem z drugiej strony.
Posmaruj chleb z jednej strony natką pietruszki, a z drugiej masłem.
5. Połącz kawałki z posmarowaną w środku natką pietruszki, wkładając tam bakłażany i suluguni. Docisnąć i smażyć w opiekaczu do kanapek lub z obu stron na patelni pod obciążeniem.
Smażyć kanapkę w opiekaczu do kanapek
Zamiast suluguni możesz użyć:
- Ser Adygejski
- Halloumi
- Gruyère
- brie lub camembert
Zamiast suluguni można użyć brie lub camemberta
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bakłażan #kanapki #gorące kanapkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych