Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
Mój magnes 11 marca 2024 r Do przepisu
Gorąca kanapka z serem i kiełbasą jest tym, czego potrzebujesz na obfite śniadanie. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, w podwójnym rozmiarze: dwa rodzaje kiełbas, sery twarde i topione, warzywa – według własnego uznania i odrobinę musztardy dla soczystości i pikantnego smaku. W razie potrzeby kiełbasę szynkową można zastąpić dowolnym pieczonym mięsem lub rybą. A jeśli nie masz chleba tostowego, możesz użyć zwykłego, cienko pokrojonego bochenka. Jeśli wolisz produkty pełnoziarniste, możesz skorzystać z tej opcji. Najważniejsze, że każdy miał smaczny posiłek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 544,80 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 10 minut Używany: 26,64 g/35,61 g/27.11PrażeniePieczenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPrzekąskaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE+2Porcje-Pieczone warzywa do smakuMusztarda francuska 1 łyżka.Gotowana kiełbasa lekarska 4 szt.Serwat surowej wędzonej kiełbasy 4 szt.Ser Cheddar 4 szt.Ser przetworzony 4 szt.Chleb kanapkowy 4 szt.Pomidor (pomidor) 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posmaruj musztardą wszystkie kawałki chleba z jednej strony. Połóż cały ser na dwóch kawałkach.
Krok 2
Na pozostałym chlebie ułóż całą kiełbasę, warzywa i pomidory. Dociśnij chlebem i serem.
Krok 3
Powstałą kanapkę ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 7 minut.
Krok 4
Następnie posyp tartym serem i włóż pod grill na kolejne kilka minut, aby skórka się zarumieniła.
PRZYDATNE RADY
Kanapka, czyli kanapka złożona z dwóch (zamkniętych) lub jednego (otwartego) kawałka chleba z nadzieniem, została wynaleziona w Anglii na cześć jej faktycznego twórcy – Johna Montela, czwartego hrabiego Sandwich. Aby nie odwracać uwagi od gry w karty, hrabia poprosił o podanie kawałka mięsa włożonego pomiędzy dwie kromki tostowego chleba. Z biegiem czasu danie stało się tak popularne, że weszło do wielu kuchni na całym świecie. Kanapki na gorąco można przygotować z absolutnie dowolnym nadzieniem, zachowując główną zasadę montażu: chleb-nadzienie-chleb.
UWAGA DO GOSPODARKI
Miłośnikom pożywnych gorących kanapek na śniadanie polecamy również zapoznać się z przepisami na gorące kanapki z jajkiem sadzonym oraz z szynką i serem.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 14,49 g (18,11% wartości dziennej) • tłuszcze 14,51 g (16,12%) • węglowodany 17,28 g (10,29%) • kcal 258,44 (14,36 %) • sód 875,69 mg (60,39%) • cukier ogółem 3,23 g ( 6,46%) • NNKT 7,12 g (35,60%) • Błonnik pokarmowy 1,59 g (5,30 %)