Gorąca czekolada z rumem
Mój magnes 08 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 534,36 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 11,90 g/33,52 g/36,79Popołudniowa przekąskaGorąca czekoladaKoktajle alkoholoweDrinkRumNa świątecznym stoleBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJE800 ml mleka200 ml śmietany 10% tłuszczu4–6 łyżek. l. Rum kubański lub jamajski200 g gorzkiej czekolady1 mała papryczka chili1 łyżka. l. płatki kokosowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do małego rondelka wlać mleko i śmietanę. Dodać kokos i całe chilli, zagotować i zdjąć z ognia.
Krok 2
Ciemną czekoladę połam na małe kawałki i włóż do gorącego mleka. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Wyjmij strąk chili, wlej rum do rondla i zamieszaj. Rozlać do szklanych kubków i podawać na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać 4 łyżki mleka. l. kakao w proszku lub gorąca czekolada instant.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,70 g (4,63% wartości dziennej) • tłuszcze 10,86 g (12,07%) • węglowodany 11,01 g (6,55%) • błonnik pokarmowy 1,80 g (6,00%) • kcal 170,14 (9,45%) • NNKT 6,42 g (32,10%) • sód 36,72 mg (2,53%) • cukier ogółem 7,65 g (15,30%)