Golonka duszona w piwie z czerwoną kapustą

Do przepisu

Niemcy uwielbiają golonkę w piwie z duszoną kapustą. W Niemczech to danie nazywa się eisbahn i przygotowywane jest z białej kapusty, którą zastąpiliśmy czerwoną kapustą. Bulion piwny, w którym gotowano golonki, można zamrozić i wykorzystać jako bazę do sosów i zup.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 272,34 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 4,01 g/7,76 g/37,36PrażenieNa patelniGaszenieKolacjaDrugie danieDanie główneKarnawałNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJIGolonka 2 szt.Piwo jasne 700mlPomidor (pomidor) 2 szt.Cebula 2 szt.Marchew 1 sztukaSeler 2 szt.Tymianek (tymianek) 4 oddział(y)Pasta pomidorowa 1 łyżka.Mąka pszenna 4 łyżkiMusztarda 2 łyżkiRafinowany olej roślinny Mielony czarny pieprz Sól Do dekoracji:Czerwona kapusta 1 sztukaJabłko 2 szt.Piwo jasne 300mlGranulowany cukier 2 łyżkiGoździk 2 szt.Liść laurowy 1 sztukaCynamon 1 sztukaCzarne ziarna pieprzu Sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gicz wieprzową obficie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor.

Krok 2

Cebulę, marchewkę i seler pokroić w dużą kostkę i smażyć w głębokim rondlu na oleju roślinnym razem z tymiankiem przez 5-7 minut. Dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i smażyć mieszając przez 2-3 minuty.

Krok 3

Zalać piwem i 2 litrami wody, dodać musztardę, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Do powstałego sosu włóż golonki, powinny być całkowicie zalane płynem, jeśli nie, dodaj wodę. Zmniejsz ogień do małego i gotuj mięso na wolnym ogniu przez 2–2,5 godziny, przykrywając pokrywką. Mięso powinno dać się łatwo nakłuć wykałaczką. Zdjąć z ognia i odstawić na 8–12 godzin.

Krok 4

Do dekoracji posiekaj kapustę, jabłko pokrój w drobną kostkę, wszystko wymieszaj w głębokim rondlu. Dodać cukier, piwo, przyprawy i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40–50 minut. Golonkę podawać z duszoną kapustą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja