Gofry z cukinii, które musisz zrobić już teraz

Gofry z cukinii, które musisz zrobić już teraz

Gofry z cukinii, które musisz zrobić już teraz

Marii Filiny 08 sierpnia 20225,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Gofry to dla wielu ulubiony przysmak! I wcale nie trzeba gotować ich na słodko. Sezon na cukinię w pełni, dlatego przygotowaliśmy niesamowite przekąski waflowe!

Czy wiesz, że gofry pieczono już w starożytnej Grecji? To prawda, że ​​​​wtedy nie przypominali współczesnych. Samo słowo „gofr” pochodzi od niemieckiego wafla, co oznacza „komórkę” lub „plaster miodu”.

Gofrownica, jaką znamy dzisiaj, została wynaleziona w Ameryce pod koniec XIX wieku. To prawda, że ​​u200bu200bpodgrzali go na węglach. W tym momencie rozpoczęła się złota era tego deseru. Ale tylko deser? A to nie wszystko! Dziś upieczemy niesłodzone gofry z cukinią i serem.

Niesłodzone gofry z cukinią i serem

Gofry podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim, udekorowane ziołami.

Niesłodzone gofry z cukinią i serem
Niesłodzone gofry z cukinią i serem

Czego potrzebujesz:

  • 2 średnie cukinie lub zwykła dynia
  • 500 g ricotty lub twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki l. starty parmezan
  • 10 łyżek l. mąka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • gałązka bazylii (opcjonalnie)

Co zrobić:

1. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i bardzo dobrze wycisnąć. To jest ważne.

Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i dobrze wycisnąć
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i dobrze wycisnąć

2. Dodać ricottę lub twaróg (w razie potrzeby, jeśli ser jest gęsty, ubić masę blenderem), jajka, mąkę, parmezan, drobno starty ząbek czosnku, sól, oliwę z oliwek i wedle uznania posiekaną świeżą bazylię.

Do startej cukinii dodać pozostałe składniki
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki

3. Wszystko dobrze wymieszaj.

Wszystko dokładnie wymieszaj
Wszystko dokładnie wymieszaj

4. Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5-10 minut. W razie potrzeby nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym. Jeśli powłoka jest dobra, teflonowa, to nie ma potrzeby smarowania.

Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy
Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gofryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja