Gofry z cukinii, które musisz zrobić już teraz
Marii Filiny 08 sierpnia 20225,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Gofry to dla wielu ulubiony przysmak! I wcale nie trzeba gotować ich na słodko. Sezon na cukinię w pełni, dlatego przygotowaliśmy niesamowite przekąski waflowe!
Czy wiesz, że gofry pieczono już w starożytnej Grecji? To prawda, że wtedy nie przypominali współczesnych. Samo słowo „gofr” pochodzi od niemieckiego wafla, co oznacza „komórkę” lub „plaster miodu”.
Gofrownica, jaką znamy dzisiaj, została wynaleziona w Ameryce pod koniec XIX wieku. To prawda, że u200bu200bpodgrzali go na węglach. W tym momencie rozpoczęła się złota era tego deseru. Ale tylko deser? A to nie wszystko! Dziś upieczemy niesłodzone gofry z cukinią i serem.
Niesłodzone gofry z cukinią i serem
Gofry podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim, udekorowane ziołami.
Niesłodzone gofry z cukinią i serem
Czego potrzebujesz:
- 2 średnie cukinie lub zwykła dynia
- 500 g ricotty lub twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki l. starty parmezan
- 10 łyżek l. mąka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki sól
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- gałązka bazylii (opcjonalnie)
Co zrobić:
1. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i bardzo dobrze wycisnąć. To jest ważne.
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i dobrze wycisnąć
2. Dodać ricottę lub twaróg (w razie potrzeby, jeśli ser jest gęsty, ubić masę blenderem), jajka, mąkę, parmezan, drobno starty ząbek czosnku, sól, oliwę z oliwek i wedle uznania posiekaną świeżą bazylię.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki
3. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wszystko dokładnie wymieszaj
4. Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5-10 minut. W razie potrzeby nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym. Jeśli powłoka jest dobra, teflonowa, to nie ma potrzeby smarowania.
Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gofryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych