Gniazdo puree ziemniaczanego z kurczakiem i grzybami julienne

Gniazdo puree ziemniaczanego z kurczakiem i grzybami julienne

gastronomia 26 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałGniazdo puree ziemniaczanego z kurczakiem i grzybami julienne Do przepisu

Gniazdo puree ziemniaczanego z kurczakiem i grzybami julienne to efektowne danie, które będzie dobrze wyglądać na świątecznym stole. Tę przekąskę docenią wszyscy Twoi bliscy i goście. Zgadzam się, jest to bardzo wygodne, gdy nie musisz myć naczyń, ponieważ okazują się jadalne! A poza tym jest bardzo smacznie. Nawiasem mówiąc, oprócz tego, że do julienne można dodawać różne przyprawy i przyprawy, można je również dodawać do puree ziemniaczanego. Na przykład szczypta gałki muszkatołowej lub suszonego czosnku.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 368,08 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina Używany: 23,77 g/22,67 g/23,85Danie główneSKŁADNIKI NA 5 PORCJIziemniaki – 700 gmasło – 50 gskrobia – 1 łyżka. l. ze zjeżdżalniąjajko C2 – 1 sztsólDla Julienne:filet z kurczaka – 350 gpieczarki – 300 gkrem ​​od 20% – 200 mlser – 100-150 gcebula – 1 szt.pietruszka – 2-3 gałązkisólświeżo zmielony czarny pieprzolej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i lekko osusz. Rozgnieć tłuczkiem na jednorodne puree, dodaj jajko, masło i skrobię, dobrze wymieszaj. Jeśli to możliwe, przetrzyj puree przez sito.

Krok 2

Pieczarki wytrzyj wilgotnym ręcznikiem i pokrój w plastry o grubości 2-3 mm. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj ser na średniej tarce. Usuń liście z pietruszki i posiekaj je

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Puree przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj ziemniaczane gniazda o średnicy 10-12 cm na blasze do pieczenia, w środku powinna zmieścić się cała porcja julienne. Przygotowane gniazda włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut.

Krok 4

W tym samym czasie przygotuj julienne. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj grzyby i smaż, często mieszając, aż wilgoć wyparuje i zaczną się złocić.

Krok 5

Wlej odrobinę oleju roślinnego do pieczarek i poczekaj, aż się rozgrzeje. Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy ją razem z grzybami na średnim ogniu.

Krok 6

Na patelnię wrzucamy filet z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotuj z grzybami, od czasu do czasu mieszając, 4-5 minut. Jeśli chcemy, żeby kurczak był chrupiący, należy go podsmażyć osobno i dopiero potem dodać do pozostałych składników.

Krok 7

Na patelnię z kurczakiem i grzybami wlać śmietanę. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Jaką grubość julienne wolisz – zdecyduj sam. Spróbuj julienne, dodaj sól, jeśli to konieczne.

Krok 8

Połóż Julienne pomiędzy gniazdami ziemniaków i posyp serem. Piec w piekarniku przez 5-7 minut, aż uzyska złoty kolor. Ostrożnie przełóż na talerz i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby uzyskać piękny kolor, gniazda ziemniaków można przed pieczeniem dokładnie posmarować żółtkiem za pomocą pędzla cukierniczego. Żółtko należy wymieszać z 1 łyżeczką. wodę i szczyptę soli.

PRZY OKAZJI

Gniazda Julienne można przygotować nie tylko z puree ziemniaczanego. Spróbuj słodkich ziemniaków, a nawet opcji z polentą. Wynik cię zadowoli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja