Globalne smaki na Twoim talerzu: Przepisy na placki z różnorodnymi nadzieniami z całego świata

Placki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świata

Placki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świata

Podpłomyki z nadzieniem są uwielbiane na całym świecie. Wariacji są setki: od shawarmy, znanej każdemu mieszkańcowi naszego kraju, po misterne podpłomyki Ragusan z Włoch. Różne kraje mają swoje ulubione podpłomyki i swoje świat wewnętrzny» To zależy tylko od Twojej wyobraźni: co Ci się najbardziej podoba, a potem to zawiń. Pożywne mięsne i lekkie wegetariańskie, pikantne i słodkie, z autorskimi sosami i wszelkiego rodzaju przyprawami wybierz nadzienie według własnego uznania i włóż je do środka.

Placki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świataPlacki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świataPlacki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świataPlacki z różnorodnym nadzieniem: przepisy z całego świata

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Placuszki z całego świata
  • Przepisy na placki z nadzieniem
  • Stek Burrito (Meksyk)
  • Podpłomyk nadziewany Ragusan (Włochy)
  • Klasyczna Shawarma (Bliski Wschód)
  • Pita z falafelem (Izrael)
  • Pita z souvlaki (Grecja)

Placuszki z całego świata

1. Lawasz

Najbardziej znany rodzaj cienkiego chleba bez drożdży, wytwarzany głównie na Kaukazie, a także w Turcji i Iranie. Najczęściej lawasz piecze się w piecach zwanych tandoorami, na specjalnych „poduszkach” wykonanych z gałązek. Arkusz lawaszu spędza mniej niż minutę w nagrzanym piekarniku. Lub chleb pita można upiec na specjalnych patelniach postawionych na ogniu. Ciasto zawiera wyłącznie mąkę (pszenną lub jęczmienną), wodę, sól i odrobinę najprostszego zakwasu. Tradycyjny arkusz lawaszu jest owalny, ma zwykle nie więcej niż 3–4 mm grubości, około metra długości i 40–50 cm szerokości. Po upieczeniu podpłomyki wiesza się, studzi, a następnie układa w stosy. Nowoczesne piekarnie wypiekają chleb pita nie w tandoor, ale w zwykłym piekarniku i są dostępne w szerokiej gamie kształtów i rozmiarów. Im grubszy arkusz lawaszu, tym więcej płynnego nadzienia można w nim umieścić.

Pita
Pita

2. Tortilla

Klasyczny placek z mąki kukurydzianej, pszennej lub mieszanki obu, pochodzący z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Tortilla jest szczególnie popularna w Meksyku, gdzie wynaleziono specjalną prasę do tego rodzaju płaskiego chleba. to znaczy ciasto jest raczej prasowane niż wałkowane. Tortille są zawsze okrągłe; średnica może się znacznie różnić w zależności od przeznaczenia. Średnica tortilli taco zwykle nie przekracza 8–10 cm, a duża tortilla, z której robi się bułkę burrito, może osiągnąć średnicę 28–30 cm. Tortille piecze się tradycyjnie na otwartym ogniu w gorących glinianych patelniach.

Tortilla
Tortilla

3. Pita

Najpopularniejszy chleb podpłomykowy na Bliskim Wschodzie i w niektórych częściach Morza Śródziemnego wytwarzany jest z ciasta drożdżowego, które ma dość wysoką zawartość wody. Ciasto wałkuje się na cienkie koła o średnicy 12–18 cm i piecze na rozgrzanej patelni, często obracając. W wysokich temperaturach woda zawarta w cieście szybko zamienia się w parę, nadmuchując ciasto od środka. Gotowy placek przecina się na pół (lub odcina się jedną trzecią), wewnętrzną „kieszeń” otwiera się i wypełnia nadzieniem.

Pete'a
Pete’a

4. Ciasta z ciasta drożdżowego, takie jak na pizzę

Te podpłomyki są popularne w krajach śródziemnomorskich. A właściwie pizzę To także placek z nadzieniem, tyle że nadzienie nie jest „ukryte”, a rozłożone na powierzchni. Ale istnieją opcje napełniania takiego płaskiego chleba. Calzone, zamknięta pizza w formie dużego cheburka, najpopularniejszy z nich. Ciasto na pizzę można rozwałkować cienko, jak to się robi na Sycylii, a następnie pokryć nadzieniem, złożyć w kilka warstw. Ten placek nazywa się po włosku scacce.

Ciasta z ciasta drożdżowego, takie jak na pizzę
Ciasta z ciasta drożdżowego, takie jak na pizzę

5. Chapati, roti, puri, naan

Wszystko to są azjatyckie (Indie, Nepal, Afganistan, Azja Środkowa) rodzaje płaskiego chleba. Chapati robione jest bez drożdży i pieczone na patelni, podczas pieczenia nadmuchuje się je w kulkę. Roti robi się najczęściej z mąki pełnoziarnistej, zawsze bez drożdży i smaży na patelni. Puri przygotowywane jest bez drożdży z mieszanki mąki pszennej zwykłej i kaszy manny i smażone w głębokim tłuszczu. A ciasto na naan oprócz mąki, drożdży i soli zawiera jogurt naturalny, dzięki czemu naan jest najbogatszym ze wszystkich podpłomyków. W Indiach nie ma zwyczaju podawania żadnego rodzaju jedzenia w podpłomyku (chociaż można je nadziewać), ale podpłomyk pasuje do prawie każdego dania. Zamiast łyżki do nabierania jedzenia, w tym płynnego, często używa się placków. Wszystkie 4 rodzaje mogą stanowić doskonały zamiennik wszelkich podpłomyków z innych krajów cóż, z tą różnicą, że będą musiały być zapakowane inaczej.

Chapati, roti, puri, naan
Chapati, roti, puri, naan

Przeczytaj także

Jak ugotować pyszne podpłomyki tatarskie kystyby

Jak gotować

Jak ugotować pyszne podpłomyki tatarskie kystyby

Jak przyrządzić pyszne podpłomyki tatarskie kystyby? To zaskakująco proste danie ma magiczne właściwości – nie sposób się od niego oderwać. Podpłomyki można spotkać na uroczystych biesiadach, w drogich restauracjach i prostych kawiarniach, a nawet jako street food. Jaki jest sekret takiej popularności? Tak naprawdę polega to na zrozumiałych, dostępnych, znanych składnikach, które kuchnia narodowa potrafiła tak skutecznie połączyć w jeden placek o nieprzyciętych brzegach.

OlgaSiout

Olga Siutkina

Przepisy na placki z nadzieniem

Stek Burrito (Meksyk)

Burrito ze stekiem
Burrito ze stekiem

6 porcji, przygotowanie: 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 4 duże tortille
  • 500 g niedrogiego steku wołowego z tłuszczem
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 400 g mrożonych ziaren kukurydzy
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 pęczek sałaty
  • 1 słodka czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 300 g gęstego sosu pomidorowego
  • olej roślinny
  • mielona kolendra i kminek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Steki dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron, posyp kminkiem, posmaruj olejem i smaż na patelni lub piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą średnio ugotowane. Ostudzić, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Pokrój czerwoną cebulę i miąższ awokado w cienkie plasterki i skrop sokiem z limonki. Liście sałaty porwij rękami na średnie kawałki.
  3. Kukurydzę zalać 1 litrem wrzącej wody i pozostawić na 5 minut. Kukurydzę przełożyć na sito, wymieszać z ryżem, zalać olejem i pieprzem.
  4. Na każdą tortillę nałóż warstwę sosu pomidorowego. Wszystkie składniki ułożyć w rzędach, ostrożnie zwinąć w ciasny rulon, zawijając wolne brzegi. Przekroić w poprzek na pół i natychmiast podawać.

Podpłomyk nadziewany Ragusan (Włochy)

Podpłomyk nadziewany ragusanem
Podpłomyk nadziewany ragusanem

4 porcje, przygotowanie: 3 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 2 litry przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 gałązek bazylii
  • 200 g sera caciocavallo
  • 200 g wędzonego sera caciocavallo
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na podpłomyk:

  • 500 g semoliny (drobno zmielonej semoliny)
  • 2 g suchych drożdży
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 10 gramów soli
  • 250–280 ml wody mineralnej

Co zrobić:

  1. Do sosu posiekaj czosnek i liście bazylii. Do głębokiego rondla z grubym dnem wlać odrobinę oleju, dodać czosnek i lekko smażyć przez 30 sekund. Dodać przecier pomidorowy i bazylię, dodać trochę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod częściowo otwartą pokrywką przez 1,5 godziny. Gotowy sos powinien być gęsty.
  2. Na ciasto wymieszać mąkę z solą i drożdżami, wlać 200 ml ciepłej wody i oleju, zagnieść ciasto, stopniowo dodając wodę. Ciasto wyrabiamy 10–15 minut: powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kulki. Połóż ciasto na jednym brzegu ściereczki i przykryj drugim brzegiem. Na wierzch przykryj kocem. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Do nadzienia oba rodzaje sera pokroić w cienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie, włącz piekarnik bez konwekcji na maksymalną temperaturę (250–300 ° C).
  5. Jedną kulkę ciasta rozwałkować na bardzo cienki okrąg o średnicy 35-40 cm. Posmarować oliwą, a następnie sosem. Kawałki sera układamy na całej powierzchni, w dość dużej odległości od siebie.
  6. Złóż obie strony ciasta do połowy w kierunku środka. Posmaruj ciasto sosem i dodaj trochę sera. Złóż pozostałe dwie połówki koła w kierunku środka. Jedną z nich nasmaruj sosem, ułóż ser, przykryj nienatłuszczoną połówką. Tortillę ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 tortille.
  7. Piec podpłomyki nadziewane Ragusan w możliwie gorącym piekarniku przez 15-18 minut. Podawać na gorąco.

Klasyczna Shawarma (Bliski Wschód)

Klasyczna shawarma
Klasyczna shawarma

4 porcje, przygotowanie: 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 4 średnie arkusze chleba pita
  • 400–600 g smażonego lub pieczonego kurczaka (najlepiej udka)
  • 300 g białej kapusty
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pomidor
  • sól

Aby przesłać:

  • jogurt naturalny
  • sos pomidorowy
  • ostry sos, opcjonalnie
  • posiekane warzywa, opcjonalnie
  • majonez, opcjonalnie

Co zrobić:

  1. Mięso z kurczaka pokroić bardzo cienko. Również cienko posiekaj kapustę, posiekaj pomidora i ogórki. Lekko posolić kapustę i potrząśnij nią rękami.
  2. Posmaruj jeden z krótszych brzegów chleba pita w kierunku środka jogurtem i sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć kurczaka i warzywa, w razie potrzeby posypać posiekanymi ziołami.
  3. Na wierzch dodaj trochę jogurtu, sosu pomidorowego i ostrego sosu (jeśli używasz). Zwiń tortillę w rulon, zawijając wolne krawędzie.
  4. Shawarmę układamy na rozgrzanym grillu lub na gorącej patelni, dociskając obciążnikiem. Smażyć na złoty kolor, około 3 minut. Jeśli używasz patelni, w połowie smażenia obróć shawarmę na drugą stronę.
  5. Podawaj shawarmę natychmiast, w razie potrzeby smarując jeden koniec odrobiną majonezu.

Pita z falafelem (Izrael)

Pita z falafelem
Pita z falafelem

Porcja dla 4–8 osób, przygotowanie: 30 min. + 24 godz

Czego potrzebujesz:

  • 4 pity
  • pomidory, ogórki i sałata do dekoracji

Na falafel:

  • 150 g ciecierzycy
  • 200 g brokułów
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała pęczek kolendry
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kminek
  • sól
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Do sosu:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała pęczek kolendry
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne
  • oliwa z oliwek

Co zrobić:

  1. Aby przygotować falafel, namocz ciecierzycę w dużej ilości zimnej wody przez 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmień wodę. Odcedź ciecierzycę na durszlaku. Posiekaj brokuły, cebulę, czosnek i kolendrę. Ciecierzycę, kolendrę i wszystkie warzywa włóż do blendera i posiekaj (lub zmiel).
  2. Dodaj jajko, skrobię, kminek, sól i pieprz, mieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Na dressing wymieszaj jogurt, posiekany czosnek i kolendrę, sok i skórkę z cytryny. Doprawić pieprzem cayenne i solą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Rozgrzej olej do smażenia do 160°C. Zwilżonymi rękami uformuj masę z ciecierzycy w klopsiki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszcz. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Suszyć na ręcznikach papierowych.
  5. Rozgrzej pity w piekarniku, przekrój je na pół, otwórz i posmaruj wnętrze oliwą z oliwek.
  6. Pomidory i ogórki pokroić w cienkie plasterki, a sałatkę rozrywać rękami. Do każdej pity włóż 3 kulki falafela, ogórki, pomidory i sałatę, polej obfitym dressingiem jogurtowym i podawaj.

Pita z souvlaki (Grecja)

Pita z souvlaki
Pita z souvlaki

4 porcje, przygotowanie: 30 min. + 4 godz

Czego potrzebujesz:

  • 4 pity
  • 600 g filetu jagnięcego
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 średni ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100–125 g jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos tzatziki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2–3 średnie ogórki
  • 2–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. W przypadku kebaba souvlaki pokrój mięso w średnią kostkę i dodaj sól. Jogurt wymieszać z oregano i czarnym pieprzem, dodać obrane i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja