Głębokie smażenie. 8 sekretów gotowania idealnego posiłku

Głębokie smażenie. 8 sekretów gotowania idealnego posiłku

Dlaczego smażone w głębokim tłuszczu warzywa często nie wychodzą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku? Jakiego oleju używać do głębokiego smażenia? I ogólnie, jak prawidłowo gotować we frytownicy?

Latem, gdy świeżych warzyw i owoców jest pod dostatkiem, większość ludzi woli jeść je na świeżo – jeśli to możliwe, z drzewa, grządki czy krzewu. Wszystko szybko się nudzi i chcę wprowadzić trochę urozmaicenia. I choć wielu uparcie o tym przekonuje frytkownica – to jest szkodliwe, mówimy, że nie – to nie jest szkodliwe. Ważne jest jedynie, aby używać oleju wysokiej jakości, wymieniać go tak, aby nie dopuściły do ​​powstania w nim szkodliwych substancji i przygotować odpowiednie ciasto.

Oto kilka podstawowych zasad przygotowywania takich dań, które zdradzili nam włoscy szefowie kuchni:

1. Użyj oleju o wysokiej temperaturze wrzenia. Najlepiej orzechowe. Nie przypala się podczas gotowania i nie przytłacza smakiem i aromatem przygotowywanej w nim potrawy.

Tempura z bakłażana, cukinii i papryki, przepis tutaj
Tempura z bakłażana, cukinii i papryki, przepis tutaj

2. Nie oszczędzaj na ilości oleju. Jeśli gotujesz „smażone w głębokim tłuszczu”, powinno być dużo oleju. Produkty powinny w nim pływać, a nie tylko smażyć.

Smażone zielone pomidory, zobacz przepis tutaj
Smażone zielone pomidory, zobacz przepis tutaj

3. Wszystkie produkty przed smażeniem muszą być całkowicie suche i mieć temperaturę pokojową. Wszystkie kawałki muszą mieć ten sam rozmiar i grubość.

Kukurydza smażona w głębokim tłuszczu, przepis tutaj
Kukurydza smażona w głębokim tłuszczu, przepis tutaj

4. Nigdy nie dodawaj soli przed smażeniem. Utrudnia tworzenie chrupiącej skórki.

Cukinia smażona w głębokim tłuszczu, przepis znajdziesz tutaj
Cukinia smażona w głębokim tłuszczu, przepis znajdziesz tutaj

5. Frytkownica jest całkowicie opcjonalna do głębokiego smażenia. Można smażyć na patelni o wysokich ściankach i grubym dnie.

Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chili, przepis znajdziesz tutaj
Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chili, przepis znajdziesz tutaj

6. Rozpocznij smażenie, gdy temperatura oleju osiągnie 170-180°C.

Pakora cebulowa z chutneyem z tamaryndowca, przepis znajdziesz tutaj
Pakora cebulowa z chutneyem z tamaryndowca, przepis znajdziesz tutaj

7. Na ciasto najlepiej ubić jajka mikserem, aż będą gładkie i puszyste. Bułkę tartą można mieszać ze skrobią kukurydzianą. Ponadto niektóre krakersy można zastąpić posiekanymi orzechami (nie więcej niż ¼ części).

Frytki w chrupiącej panierce, przepis znajdziesz tutaj
Frytki w chrupiącej panierce, przepis znajdziesz tutaj

8. Dania smażone w głębokim tłuszczu należy podawać na gorąco i spożywać natychmiast, bez zwłoki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oliwa z oliwek #olej orzechowy #jak gotować #smażenie w głębokim tłuszczuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja