Gęsta zupa gumbo z krabem

Do przepisu

Gumbo lub gumbo to danie amerykańskie, bardzo gęsta zupa, konsystencją przypominająca gulasz z sosem. Gumbo koniecznie obejmuje warzywa (pomidory, okra, cebula, papryka), a następnie do wyboru mięso, kurczaka, kiełbasę, szynkę lub owoce morza (krewetki, kraby lub ostrygi). Danie zagęszcza się zasmażką, którą robi się z mąki i masła, dzięki czemu zupa jest tak gęsta. Dostosowaliśmy amerykańską wersję gumbo do rosyjskich gustów, zastępując sos zasmażany bogatą kwaśną śmietaną.

Złożoność: łatwo Kalorie: 284,03 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 10,69 g/15,87 g/24,00GotowanieKuchnia amerykańskaKolacjaBulionDrugie danieZupaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI170 g mięsa kraba850 ml bulionu z kurczaka + trochę więcej w razie potrzeby1 duża cebula1 por (tylko biała część)2 duże marchewki1–2 ziemniaki200 g kukurydzy konserwowej4 łyżki l. pełnotłusta śmietanakilka zielonych cebulolej roślinnysól morskaświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posiekaj cebulę. Pokrój por. Marchewkę pokroić w kostkę wielkości ziarna kukurydzy. Ziemniaki pokroić w kostkę o boku 1 cm.

Krok 2

Smażyć cebulę na patelni o grubym dnie w oleju roślinnym na złoty kolor, 7 minut. Dodaj pory i marchewkę i gotuj, mieszając, aż będą miękkie, 10 minut.

Krok 3

Wlać bulion do warzyw, dodać ziemniaki. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, 15 minut.

Krok 4

Odcedzić kukurydzę na durszlaku i dodać do zupy. Dodaj posiekane mięso kraba. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolać więcej bulionu. Rozgrzej się przez 1-2 minuty.

Krok 5

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę. Sól, pieprz i posyp posiekaną zieloną cebulą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja