Do przepisu
Gęś jest ważnym ptakiem i wymaga szacunku. Nie da się go przygotować w biegu. Ale jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad, będziesz miał wspaniałą ucztę.
Złożoność: trudny Kalorie: 127,74 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 72 godz Używany: 1,78 g/0,97 g/27,05PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIGęś 1 sztukaJabłko 6 szt.Cebula 1 sztukaSok jabłkowy 150 mlMiód 3 łyżkiZiarnista musztarda 2 łyżkiTymianek (tymianek) 10 oddziałówMarchew 1 sztukaMielony czarny pieprz Sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pozostałe pióra z gęsi za pomocą pęsety. Gęś podsmaż na gazie lub palniku. Usuń podroby.
Krok 2
Usuń pierwszą falangę skrzydeł i szyi gęsi, jeśli występuje. Odetnij tłuszcz w pobliżu szyi i rozcięcie na brzuchu. Nakłuj skórę ostrym widelcem.
Krok 3
W dużym rondlu zagotuj wodę i połóż gęsią szyję w dół. Gotuj przez 1 minutę, następnie opuść drugą połowę tuszy na patelnię i również przytrzymaj przez 1 minutę. Wysuszyć gęś. Doprawiamy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na 3 dni.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wewnątrz tuszki ułożyć gałązki tymianku, cebulę i marchewkę przekrojoną na pół. Drewnianymi szpikulcami zrób dziurę w brzuchu. Jabłka przekrój na pół, usuń rdzeń i skrop sokiem z cytryny.
Krok 5
Zwiąż nogi. Gęś ułożyć piersią do dołu na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Na patelnię wlewamy odrobinę gorącej wody, aby tłuszcz spływający z gęsi nie przypalił się. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Ostrożnie obróć pierś z gęsi do góry i kontynuuj pieczenie przez 40 minut. za każdy kilogram wagi. Co 20 minut podlewaj gęś uwolnionym tłuszczem.
Krok 6
Na glazurę w rondlu wymieszaj miód, musztardę, sok jabłkowy i zagotuj, dodaj sól i pieprz. Gotuj glazurę, aż będzie gęsta, 10 minut. Posmaruj gęś glazurą po raz pierwszy od 30 minut. do końca smażenia, a następnie smarować co 10 minut. Ułóż jabłka wokół gęsi na 30 minut. Przed końcem smażenia dodajemy tłuszcz i pieczemy do zarumienienia. Gotową gęś przełożyć na talerz, wyjąć szaszłyki, cebulę i marchewkę. Ułóż jabłka i przykryj folią na 10 minut.
PRZYDATNE RADY
Evgenia Leonova, kierownik magazynu Szkoła Gastronomiczna: Koniecznie przygotuj aromatyczny sos do gęsi. Najłatwiej to zrobić w ten sposób. Pokrojone paliczki skrzydełkowe i szyję podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Następnie włóż 1 łyżkę. l. koncentrat pomidorowy dla uzyskania pięknego koloru, zalać pół szklanki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Wlać 750 ml bulionu z kurczaka, dodać szczyptę cukru i 1 łyżeczkę. suszone zioła prowansalskie. Zmniejsz ogień i zredukuj płyn do 1 szklanki – zajmie to około 1 godziny. Zmiel 1 łyżkę. l. masło z 1 łyżką. l. mąkę i dodać do sosu. Mieszaj, aż zgęstnieje, 5 minut. Posmakuj, dodaj sól i pieprz. Gotowy sos przecedzić przez sitko. Sos można doprawić śmietaną, musztardą, dodać kilka łyżek konfitury jagodowej lub pomarańczowej, ale nawet w najprostszej wersji będzie bardzo smaczny.