Gęś pieczona w piekarniku, zajmujemy się nią profesjonalnie

Gęś pieczona w piekarniku, zajmujemy się nią profesjonalnie

Gęś pieczona w piekarniku, zajmujemy się nią profesjonalnie

Aleksander Iljin 06 stycznia 2024 r4,75(20)Dodaj do ulubionychUdział

Gęś pieczona w piekarniku to danie niesamowite, ale jak osiągnąć ideał?! Anatomia gęsi jest analogią natury do roweru szosowego: dużo skóry i kości, funt tłuszczu i trochę mięsa. Dokładnie tak gęś wydaje się sceptycznemu oku i umysłowi początkującego. Spróbujmy uporać się z gęsią profesjonalnie i krok po kroku.

Gęś pieczona w piekarniku

Treść materiału:

  • Jak przygotować gęś do pieczenia
  • Jak nadziewać gęś
  • Jak prawidłowo upiec gęś ​​w piekarniku

O gęsi pieczonej w piekarniku i moich osobistych doświadczeniach

Nie udało mi się upiec pierwszych dwóch gęsi w piekarniku. Pomimo tego, że przeczytałem kilka mądrych książek, rozmawiałem z trzema zawodowymi szefami kuchni i dwoma równie profesjonalnymi handlarzami drobiu. Gęś nie chciała być miękka w środku i złocista na zewnątrz, a farsz nie był nasycony tłuszczem ani żadnym innym płynem. Chciałem umieścić dumnego ptaka na swojej osobistej liście nienawiści, ale los zetknął mnie ze spokojną staruszką tatarską, która przygotowała prawie milion tych gęsi. I podzieliła się ze mną ważną, w sumie trzema, wiedzą na temat gotowania gęsi.

Jak przygotować gęś do pieczenia

Zgodnie z przepisem gęś należy najpierw odpowiednio przygotować. Nie jest to bardzo trudne, ale zajmuje dużo czasu – dwa lub trzy dni. Oznacza to, że musisz kupić gęś nie w przeddzień podania, ale ze znacznym wyprzedzeniem.

1. Nie ma znaczenia, jaką gęś masz. Zamrożone należy rozmrozić (jeśli rozmraża się je na dolnej półce lodówki lub w piwnicy, zajmie to 25-30 godzin), a świeże, jeśli nie jest wypatroszone, wypatroszone. Jeśli gęś jest wypatroszona, przeszukaj jej otrzewną, znajdź worek z podrobami i szyją i wynieś ją na światło dzienne.

2. Kolejny etap przygotowań wymaga cierpliwości. Połóż gęś na stole pokrytym folią, weź pęsetę i zacznij systematycznie usuwać pozostałe pióra; jeśli gęś była dobrze przetworzona przed sprzedażą, zajmie to trochę czasu, ale osobiście nigdy nie spotkałem tak schludnych ludzi.

3. Następnie trzeba wziąć nożyczki i odciąć z każdego skrzydła pierwszy paliczek, bo jeśli go nie odetniemy, to się spali (tych paliczków, jak i szyjki z podrobami, można używać zarówno do zupy, jak i do sos).

Szczerze mówiąc, ostatnio skłaniam się ku obcięciu całych skrzydeł, bo i tak nie mają one żadnego sensu
Szczerze mówiąc, ostatnio skłaniam się ku obcięciu całych skrzydeł, bo i tak nie mają one żadnego sensu

4. Odkładając nożyczki, weź mały nóż i ostrożnie usuń widoczny tłuszcz

Tłuszcz znajduje się w pobliżu otworu szyi oraz w miejscu nacięcia w jamie brzusznej, przez które usuwano podroby
Tłuszcz znajduje się w pobliżu otworu szyi oraz w miejscu nacięcia w jamie brzusznej, przez które usuwano podroby

5. Teraz uzbrój się w szaszłyk i przebij skórę na klatce piersiowej, na nogach oraz w miejscu łączenia nóg z tułowiem.

Wykonuj nakłucia, aby nie dotykać mięsa; Aby to zrobić, szpikulec należy trzymać prawie równolegle do skóry
Wykonuj nakłucia, aby nie dotykać mięsa; Aby to zrobić, szpikulec należy trzymać prawie równolegle do skóry

6. Teraz postaw duży garnek z wodą na ogniu. Gdy woda się zagotuje, weź gęś (polecam założyć gumowe rękawiczki) i ostrożnie opuść ją szyją w dół do wrzącej wody. Trzymaj w tej pozycji dokładnie przez minutę, następnie wyjmij, poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, i zanurz gęś we wrzącej wodzie od strony ogona.

Gęś powinna pozostać na patelni przez 1 minutę. Następnie odlej wodę, która nalała się do środka i dokładnie wysusz ptaka ręcznikiem, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Gęś powinna pozostać na patelni przez 1 minutę. Następnie odlej wodę, która nalała się do środka i dokładnie wysusz ptaka ręcznikiem, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

7. Następnie weź grubą sól – w ilości 1 łyżeczki na 1 kilogram wagi – i dopraw czarnym pieprzem. Możesz dodać wszystko oprócz pieprzu; Ja wolę suszoną szałwię i to samo oregano.

Natrzyj powstałą mieszaniną gęś wewnątrz i na zewnątrz, połóż ją na naczyniu i przechowuj w lodówce przez dwa do trzech dni (a jeśli możesz ją powiesić, powieś ją)
Natrzyj powstałą mieszaniną gęś wewnątrz i na zewnątrz, połóż ją na naczyniu i przechowuj w lodówce przez dwa do trzech dni (a jeśli możesz ją powiesić, powieś ją)

Dlaczego jest to konieczne? Aby skórka wyschła, a po upieczeniu stała się złocista i chrupiąca. I tak, aby mięso „sięgnęło”, czyli zmiękło.

Jak nadziewać gęś

Gęś musi być odpowiednio wypchana i zszyta. Można go nafaszerować czymkolwiek. Moim ulubionym nadzieniem jest biały chleb, wątróbka cielęca i cebula, wszystko to należy pokroić na średniej wielkości kawałki i wymieszać.

Do powstałej masy dodaj 1 łyżkę. łyżkę listków świeżego tymianku, posypać oliwą i ponownie wymieszać
Do powstałej masy dodaj 1 łyżkę. łyżka świeżych listków tymianku, skrop oliwą i ponownie zamieszaj

Prawidłowe nadziewanie oznacza wypełnienie tuszy nadzieniem do około dwóch trzecich objętości lub nawet mniej. Jednocześnie staraj się ułożyć go tak, aby masa pozostała luźna.

Rzecz w tym, że jeśli nadziejemy gęś gęściej, to nadzienie nie będzie miało gdzie urosnąć podczas pieczenia – i nic nie wchłonie
Rzecz w tym, że jeśli nadziejemy gęś gęściej, to nadzienie nie będzie miało gdzie urosnąć podczas pieczenia – i nic nie wchłonie

WAŻNY! Gęś należy nadziewać bezpośrednio przed pieczeniem w piekarniku. W przeciwnym razie zniknie.

Prawidłowe zszycie oznacza zszycie go w taki sposób, aby chirurg nie miał ochoty na to patrzeć. Gruba nić i duże ściegi, żeby później łatwiej było wyciągnąć tę nitkę.

Innym sposobem jest zabezpieczenie cięcia małymi drewnianymi szpikulcami. Przynajmniej jest to najwygodniejszy sposób naprawienia nacięcia szyi
Innym sposobem jest zabezpieczenie cięcia małymi drewnianymi szpikulcami. Przynajmniej jest to najwygodniejszy sposób naprawienia nacięcia szyi

Dodatkowo radzę zawiązać gęsie nogi na krzyż.

Nogi nie powinny wystawać w różnych kierunkach
Nogi nie powinny wystawać w różnych kierunkach

Wszystko! Gęś jest gotowa do pieczenia w piekarniku.

Na stronie przeczytaj także Jak nadziewać kaczkę, indyka, kurczaka i gęś oraz 9 zasad przygotowania idealnego farszu do nadziewanego drobiu

Jak prawidłowo upiec gęś ​​w piekarniku

Jeśli gęś jest odpowiednio przygotowana, upieczenie jej jest równie proste jak obieranie gruszek, jednak nadal należy przestrzegać pewnych warunków zawartych w tym przepisie.

1. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Weź blachę do pieczenia z wysokimi bokami i umieść w niej ruszt. Na blachę do pieczenia wlać około centymetra wody (aby tłuszcz się nie przypalił, co jest bardzo wygodne), a nadziewaną i zszytą gęś układamy na grillu piersią do dołu.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pośrodku, zamykamy drzwiczki i zostawiamy na 15 minut
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pośrodku, zamykamy drzwiczki i zostawiamy na 15 minut

2. Następnie należy obniżyć temperaturę piekarnika do 160 şС (a jeśli stosuje się konwekcję, to do 150 şС) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, odwrócić gęś na grzbiet. Kontynuuj gotowanie w tej samej pozycji przez półtorej godziny lub dwie, jeśli ptak jest bardzo duży. Jeśli chcesz, możesz posmarować gęś płynem z patelni.

Aby sprawdzić gotowość, weź igłę i przebij nogę: wypływający sok powinien być przezroczysty.
Aby sprawdzić gotowość, weź igłę i przebij nogę: wypływający sok powinien być przezroczysty.

WAŻNY! Przygotuj arkusz folii w rezerwie: jeśli gęś zacznie się palić, przykryj ją tym arkuszem.

3. To wszystko. Doświadczeni użytkownicy piekarników zauważą niewątpliwe podobieństwo opisanego procesu do przygotowania udźca jagnięcego. Jeszcze bardziej doświadczone osoby powiedzą, że gęś należy zarżnąć w zaciszu domowym i dopiero wtedy, po wyłożeniu złocistej, chrupiącej skórki, nasączonego sokiem nadzienia i maleńkich, prawie smakujących kawałków mięsa na talerzach, wyjmować ją ludziom .

Jedna z opcji
Jedna z opcji

serwująca gęś pieczoną w piekarniku

Dodam swój przepis: zachowaj zgromadzony na blasze gęsi tłuszcz, a gdy wszyscy goście wyjdą, odgrzej kilkoma łyżkami kaszy gryczanej – jest najsmaczniejsza.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ptak #Boże Narodzenie #gęś #Aleksander Iljin #klasa mistrzowska #dania z piekarnika #nowy rok #pieczenie #Przepisy świąteczne #gęś faszerowanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Elena (gość)

1 stycznia 2022 r

Gotuję gęś według tego przepisu już od pięciu lat. Wynik jest zawsze doskonały, pomimo wagi ptaka. Zarówno małe, jak i duże gęsi okazują się nieporównywalne

00Odpowiedźbabich519 stycznia 2021 r

Kiedyś miałam okazję spróbować pieczonej w piekarniku gęsi nadziewanej jabłkami. Niezwykle smaczne danie, chętnie spróbowałabym go jeszcze raz.

00Odpowiedźhne.niehne.nie31 grudnia 2020 r

Dziękuję za pomocne wskazówki.

00Odpowiedź

Aleksander (gość)

24 września 2019 r

Zapisałam ten przepis do zakładek i korzystam z niego już od kilku lat, wychodzi rewelacyjnie! dzięki autorowi!!!

00Odpowiedź

Julia (gość)

2 stycznia 2018 r

Dziękuję za takie subtelności!!!! Gęś wyszła przepyszna!!! Wiele osób robiło to na własną rękę, ja zrobiłem wszystko jak napisano i nie popełniłem żadnego błędu!!! Radzę każdemu zrobić dokładnie tak jak pisze autor.

00Odpowiedź

Elena (gość)

27 grudnia 2017 r

To dzięki tej klasie mistrzowskiej cała rodzina pamięta gęś gotowaną kilka lat temu. Zrobimy to ponownie w tym roku. Dziękuję!

00Odpowiedźlemur7 stycznia 2017 r

Aleksandrze, dziękuję za artykuł. Dzięki tak prostym i szczegółowym instrukcjom gęś wychodzi rewelacyjnie!!!

00Odpowiedź

Karolina (gość)

29 grudnia 2016 r

Dziękuję za szczegółowy przepis! Zrobiłam to po raz pierwszy i wyszło rewelacyjnie!

00Odpowiedź

Zamira (gość)

17 czerwca 2016 r

Pierwszy raz upiekłam gęś i wszystko wyszło rewelacyjnie. Podczas pieczenia mama była sceptycznie nastawiona do mojego dania i stwierdziła, że ​​łatwiej byłoby je ugotować. Jednak po bolesnym oczekiwaniu, kiedy wszyscy byli głodni, gęś przekroczyła wszelkie oczekiwania! Dziękuję autorowi!

00Odpowiedź

Elena (gość)

7 stycznia 2016 r

Doskonały, przemyślany i zrozumiały przepis. Zrobiłem wszystko tak jak napisałem. gęś o wadze 2,8 kg okazała się niesamowita. Nadzienie sporządzono z jabłek i cynamonu. Szacun dla autora za małe triki i triki, to one sprawiają, że gęś jest odpowiednio ugotowana. Wesołych Świąt!

00Odpowiedź

Luba (gość)

1 stycznia 2016 r

Zrobiłam ten przepis na Święta Bożego Narodzenia. Po prostu świetnie. Podmuch rozpływał się w ustach. Zjedliśmy wszystko, kości zostały. Marynowałam je jednak według własnego przepisu, z musztardą, miodem i oliwą.

00Odpowiedź

Aleksiej (gość)

29 grudnia 2015 r

Wielkie dzięki dla autora. Od trzech lat korzystam z jego rad w zakresie gotowania gęsi i muszę przyznać, że wakacyjna gęś z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem stała się w naszej rodzinie tradycyjnym daniem. Radzę każdemu spróbować i jeszcze raz dziękuję autorowi.

00Odpowiedź

Alla (gość)

27 grudnia 2015 r

Dziękuję za przepis! Zgodnie z obietnicą gęś wyszła cudowna!

00Odpowiedź

Ksenia (gość)

25 grudnia 2015 r

Dziękuję za przepis! Bardzo smaczne, skórka wyszła w sam raz. Ja właśnie upiekłam w rękawie, dzięki temu piekarnik jest czystszy, a gęś wychodzi miękka. Jabłka są idealnym nadzieniem.

00Odpowiedź

Tanja (gość)

24 grudnia 2015 r

Kilka lat temu kupiliśmy na Święta gęś… zupełnie nie wyszło. Szukałam odpowiedniego przepisu w internecie i natknęłam się na ten. Piekę je według tego przepisu już od czterech lat. To prawda, dodałem coś jeszcze od siebie: drugiego dnia pokrywam go musztardą. Nie mogło być lepiej. Gęś stała się dla nas tradycją świąt Bożego Narodzenia. To prawda, że ​​​​moje wypełnienie jest zupełnie inne. Mówię cienki wermiszel, aż będzie prawie gotowy, dodam trochę masła dla kremowego smaku, brzoskwinię, sól. Pozostawić do ostygnięcia i dodać kilka surowych jajek. Prawdą jest, że jajka podczas pieczenia lekko wyciekają z nadzienia. Ale wtedy… wszystko nasyca się sokiem, tłuszczem i przyprawami, a po przekrojeniu gęsi nadzienie również kroi się w piękne kółka i trzyma się razem, ale pozostaje sypkie. Bardzo dziękuję autorce za przepis!!!

00Odpowiedźbigmiha7 stycznia 2015 r

Dziś gęś pieczona była według tego przepisu. Dojrzewała 3 dni. Nadzienie było z jabłkami i suszonymi śliwkami. Efekt był po prostu cudowny – wspaniała chrupiąca skórka, aromatyczne soczyste mięso. Szacunek i głęboki ukłon dla autora przepisu :) Dziękuję.

00Odpowiedź

Krystyna (gość)

2 stycznia 2015 r

To był mój pierwszy raz w życiu, kiedy robiłam gęś. Przygotowywałam je w 2-3 dni i z tym nadzieniem. Oprócz tego co opisałem powyżej, zrobiłam go w folii (otworzyłam w pół godziny żeby uzyskać chrupiącą skórkę) i na brzegach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja