Życie feijoa jest krótkie, jej sezon na półkach naszych sklepów trwa od października do połowy grudnia. Nasza autorka Yulia Andreyanova sugeruje wykorzystanie chwili i zrobienie sosu do mięsa z feijoa.
W połowie XVIII wieku w Rio de Janeiro urodził się chłopiec Joao da Silva Barbosa. Dorastał jako bardzo dociekliwy i namiętnie kochał przyrodę: czytał encyklopedie, mógł godzinami oglądać mrowisko, budził się o świcie, aby zobaczyć kwitnący kwiat. Spacerując z przyjaciółmi po okolicznych lasach dzielił się swoją wiedzą o wszystkim na świecie: dlaczego mech rośnie po północnej stronie, jak odróżnić głosy ptaków, dlaczego jagody są trujące. Joao dorósł i poszedł na uniwersytet. Pod nowym nazwiskiem Feijo (na cześć hiszpańskiego filozofa Benito Geronimo Feijo) brał udział w tworzeniu Muzeum Historii Naturalnej w Lizbonie. Przez całe życie Joao Feijo studiował rośliny Brazylii, Portugalii i Wysp Zielonego Przylądka, pisał książki o botanice, geografii i toponimii. Sto lat później botanik Carl Otto Berg nazwał nowe drzewo owocowe znalezione w Portugalii feijoa na cześć Joao Feijo.
Pod koniec XIX wieku feijoa pojawiła się we Francji, skąd później została sprowadzona do Jałty i Suchumi, następnie do Kalifornii, Włoch i całego Morza Śródziemnego. Na Krymie feijoa nauczyła się znosić zimę, a w Gruzji, Azerbejdżanie i na terytorium Krasnodaru zachowuje się jak w domu, w subtropikalnych regionach Nowego Świata.
Feijoa jest tak wyjątkowa w swoich właściwościach, że czas napisać o niej książkę. Zawiera 93 przydatne substancje, w tym jod, witaminy, błonnik, pektynę, kwas jabłkowy i wiele innych mikro- i makroelementów. Ponadto 100 g owoców zawiera 50-dniowe (!) zapotrzebowanie na jod.
A ten przepis wymyśliła moja siostra Nastya. Dorastaliśmy razem i przez dwadzieścia lat zjedliśmy ponad funt feijoa zmiksowanego z cukrem. Teraz Nastya mieszka w Nowym Jorku i bardzo dba o to, aby jedzenie było zdrowe, a jego kombinacje lekkostrawne. Kiedy Nastya dowiedziała się, że piszę o feijoa, zaproponowała swój przepis na sos mięsny. W tak egzotycznej scenerii nawet najzwyklejszy stek zabłyśnie w nowy sposób.
Sos Feijoa do mięsa
Czego potrzebujesz:
Feijoa Mandarynki Oliwa z oliwek Cukier i sól Szczypta kminku
Co zrobić:
Proporcje dobierane są indywidualnie do każdego dania w zależności od stopnia dojrzałości owoców. Zmiel, powiedzmy, cztery feijoa i jedną obraną mandarynkę w blenderze, aż uzyskasz wyczuwalne włókna. Dodać oliwę, cukier, sól i kminek. Sosem smarujemy mięso lub kotlety na kilka minut przed ich przygotowaniem, aby sos miał czas się rozgrzać i lekko je namoczyć.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #feijoaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych