Genialny sos do mięs na bazie owocu nazwanego na cześć genialnego naukowca

Genialny sos do mięs na bazie owocu nazwanego na cześć genialnego naukowca

Życie feijoa jest krótkie, jej sezon na półkach naszych sklepów trwa od października do połowy grudnia. Nasza autorka Yulia Andreyanova sugeruje wykorzystanie chwili i zrobienie sosu do mięsa z feijoa.

W połowie XVIII wieku w Rio de Janeiro urodził się chłopiec Joao da Silva Barbosa. Dorastał jako bardzo dociekliwy i namiętnie kochał przyrodę: czytał encyklopedie, mógł godzinami oglądać mrowisko, budził się o świcie, aby zobaczyć kwitnący kwiat. Spacerując z przyjaciółmi po okolicznych lasach dzielił się swoją wiedzą o wszystkim na świecie: dlaczego mech rośnie po północnej stronie, jak odróżnić głosy ptaków, dlaczego jagody są trujące. Joao dorósł i poszedł na uniwersytet. Pod nowym nazwiskiem Feijo (na cześć hiszpańskiego filozofa Benito Geronimo Feijo) brał udział w tworzeniu Muzeum Historii Naturalnej w Lizbonie. Przez całe życie Joao Feijo studiował rośliny Brazylii, Portugalii i Wysp Zielonego Przylądka, pisał książki o botanice, geografii i toponimii. Sto lat później botanik Carl Otto Berg nazwał nowe drzewo owocowe znalezione w Portugalii feijoa na cześć Joao Feijo.

Pod koniec XIX wieku feijoa pojawiła się we Francji, skąd później została sprowadzona do Jałty i Suchumi, następnie do Kalifornii, Włoch i całego Morza Śródziemnego. Na Krymie feijoa nauczyła się znosić zimę, a w Gruzji, Azerbejdżanie i na terytorium Krasnodaru zachowuje się jak w domu, w subtropikalnych regionach Nowego Świata.

Feijoa jest tak wyjątkowa w swoich właściwościach, że czas napisać o niej książkę. Zawiera 93 przydatne substancje, w tym jod, witaminy, błonnik, pektynę, kwas jabłkowy i wiele innych mikro- i makroelementów. Ponadto 100 g owoców zawiera 50-dniowe (!) zapotrzebowanie na jod.

A ten przepis wymyśliła moja siostra Nastya. Dorastaliśmy razem i przez dwadzieścia lat zjedliśmy ponad funt feijoa zmiksowanego z cukrem. Teraz Nastya mieszka w Nowym Jorku i bardzo dba o to, aby jedzenie było zdrowe, a jego kombinacje lekkostrawne. Kiedy Nastya dowiedziała się, że piszę o feijoa, zaproponowała swój przepis na sos mięsny. W tak egzotycznej scenerii nawet najzwyklejszy stek zabłyśnie w nowy sposób.

Sos Feijoa do mięsa

Czego potrzebujesz:

Feijoa Mandarynki Oliwa z oliwek Cukier i sól Szczypta kminku

Co zrobić:

Proporcje dobierane są indywidualnie do każdego dania w zależności od stopnia dojrzałości owoców. Zmiel, powiedzmy, cztery feijoa i jedną obraną mandarynkę w blenderze, aż uzyskasz wyczuwalne włókna. Dodać oliwę, cukier, sól i kminek. Sosem smarujemy mięso lub kotlety na kilka minut przed ich przygotowaniem, aby sos miał czas się rozgrzać i lekko je namoczyć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #feijoaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja