Genialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśni

Genialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśni

Genialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśni

gastronomia 16 sierpnia 2022 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Znane owoce, niezwykłe połączenia. Kompot lub napój owocowy ubity z resztek to nieskończona szansa na kreatywność w ogrodzie. Wystarczy pozwolić napojowi odpowiednio się zaparzyć.

Genialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśniGenialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśniGenialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśniGenialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśniGenialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśniGenialne kompoty i napoje owocowe z porzeczek, malin i wiśni

Praca w banku

W rezerwie. Każdy z tych napojów można przechować na zimę. Dobrze umyj słoiki i wysusz. Następnie sterylizuj, trzymając go nad parą przez 15–20 minut z szyjką skierowaną w dół. Gotuj pokrywki we wrzącej wodzie przez 5–7 minut. Zagotuj wodę z cukrem. Przygotowane owoce i przyprawy włóż do jeszcze gorących słoików i od razu zalej je prawie wrzącym syropem. Zamknij szczelnie pokrywkę. Gotowy słoik odwróć do góry nogami, upewnij się, że nie przecieka i pozostaw do ostygnięcia w tej pozycji. Następnie przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Leki przeciwgorączkowe

W czasie upałów kompoty i napoje owocowe można rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną lub przygotować orzeźwiające koktajle. Na przykład kompot brzoskwiniowy może być bazą koktajli z winem musującym, takich jak Bellini. Napoje z wiśniami, malinami i czarnymi porzeczkami z łatwością mogą stać się podstawą jagodowego mojito: należy je odcedzić, dodać brązowy cukier, tonik i świeżą miętę, dokładnie wymieszać z kruszonym lodem i wrzucić do szklanki kilka świeżych jagód.

Zamieniając się w sos

W kompotach jagodowych można zmniejszyć ilość płynu o około połowę i gotując gęsty syrop wraz z owocami i jagodami zamienić go z napoju w sos, tak jak robią to Francuzi. Ten „kompot” doskonale smakuje z lodami, ciastkami, grzankami czy twarogiem.

Kompoty z sezonowych jagód

Sok z czarnej porzeczki z melisą

Nie spiesz się, aby zamrozić pozostałe czarne porzeczki na zimę. Przygotuj lepszy sok owocowy. Pikantny sok z czarnej porzeczki ugasi pragnienie i orzeźwi podczas upału.

Sok z czarnej porzeczki z melisą

Kompot malinowy z przyprawami

Do kompotu malinowego lub soku owocowego można dodać niemal wszystkie „przyprawy cukiernicze” – cynamon, goździki, wanilię, anyż gwiazdkowaty, anyż. To wcale nie zaszkodzi napojowi, a wręcz przeciwnie, nabierze dodatkowego smaku i aromatu.

Kompot malinowy z przyprawami

Kompot z wiśni i czerwonych porzeczek

Ten przepis na kompot z wiśni i czerwonych porzeczek jest absolutnie uniwersalny – można go przechować lub nie trzeba czekać do zimy i wypić go już teraz. Lekko kwaśny, z nutami pikantnymi, kompot jest bardzo dobry na upały.

Kompot z wiśni i czerwonych porzeczek

Kompot Waniliowo-Morelowy

Najprostsza i najsmaczniejsza wersja kompotu morelowego. Z tym napojem będziesz w pomarańczowym nastroju aż do końca lata.

Kompot Waniliowo-Morelowy

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kompotPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja