Gdzie i jak używać twarogu, 8 niezwykłych przepisów

Gdzie i jak używać twarogu, 8 niezwykłych przepisów

Gdzie i jak używać twarogu, 8 niezwykłych przepisów

Tatiana Sotnikowa 30 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Serek twarogowy to jeden z najpopularniejszych w naszym kraju produktów mlecznych fermentowanych. Spożywa się go w czystej postaci, a także z miodem, dżemem i świeżymi jagodami. Serniki i zapiekanki śniadaniowe przygotowywane są z twarogu, wykorzystuje się go jako nadzienie do różnorodnych ciast, placków, serników i pierogów. Ale na tym możliwości produktu się nie kończą! Jesteśmy gotowi przedstawić Państwu aż 8 przepisów na nietypowe zastosowania twarogu, a nawet serwatki z niego. Jesteśmy pewni, że niektóre pomysły na pewno przypadną Ci do gustu!

Gdzie i jak używać twarogu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Pasta do kanapek z twarogiem
  • Nadzienie twarogowe do faszerowanych ziemniaków, cukinii, pomidorów, słodkiej papryki
  • Kluski twarogowe
  • Ciasto twarogowe na ciasta
  • Ciasto naleśnikowe z twarogu
  • Sosy z twarogu
  • Lody twarogowe
  • Serum

1. Pasty do kanapek z twarogiem

Pasztety z serów topionych i mięs są oczywiście dobre, ale raczej banalne. A jeśli weźmiesz dobry twaróg (najlepiej o zawartości tłuszczu co najmniej 9% i najlepiej plastikowy), możesz przygotować kilka opcji doskonałych past do smarowania chleba.

Pasta z twarogu

Rozprowadź pastę
Rozprowadź pastę

Z zieleniną

  • 200 g twarogu
  • 2 gałązki zieleni
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz – do smaku
  • Chleb Borodino do podania
  1. Twarożek posolić i popieprzyć, następnie połączyć z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Jeśli twaróg jest bardzo wytrawny, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (zwrócić uwagę na konsystencję). Dokładnie wymieszać i posmarować kromkami suszonego chleba Borodino.

Z cytryną i miodem

  • 200 g twarogu
  • otarta skórka z 1 małej cytryny
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 1,5 łyżeczki Miód
  • chleb pszenny lub bułki do podania
  1. Do twarogu dodać startą skórkę z jednej cytryny, sok z cytryny i miód. Mieszać. Jeśli znajdziesz w domu kandyzowane owoce, posiekaj je i również dodaj do powstałej masy. Podawać z pieczywem pszennym lub bułeczkami.

Z orzechami

  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka. l. posiekane orzechy włoskie
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka – do smaku
  • do podania chleb żytni lub pełnoziarnisty
  1. Twarożek wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną natką pietruszki. Posolić do smaku, doprawić mieloną papryką. Podawać z pieczywem żytnim lub pełnoziarnistym.

Tutaj znajdziesz jeszcze więcej opcji.

2. Nadzienie twarogowe do faszerowanych ziemniaków, cukinii, pomidorów, słodkiej papryki

Twarożek dobrze komponuje się z warzywami i po prostu nie można go nie wykorzystać. Niech będzie podstawą nadzienia! Nawiasem mówiąc, w ten sposób możesz dostać zarówno gorącą przekąskę, jak i zimną. W każdym razie lepiej jest wziąć twarożek niejednolity, z ziarnami.

Jeśli zamierzasz piec cukinię, słodką paprykę lub bulwy ziemniaków, twarożek do nadzienia należy uzupełnić ziołami, posiekanym czosnkiem i tartym serem (ten ostatni się roztopi i. Przyprawy i przyprawy dobieraj według własnego uznania. Napełnij przygotowane owoce z nadzieniem twarogowym, a następnie włóż je do piekarnika.

Tego typu zimne przekąski przygotowuje się w „kubkach” z pomidorów lub słodkiej papryki. Twarożek do nadzienia ponownie można połączyć z ziołami i czosnkiem. Dobrze jest też dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę lub paprykę. Chcesz ostrzejszej opcji? Do nadzienia dodaj trochę adjiki!

Nadziewane pomidory

Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem
Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • 8 małych pomidorów
  • 180 g twarogu 9% tłuszczu
  • 1 mały pęczek mieszanki ziół: koperek, pietruszka, zielona cebula (30 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 0,5–2 łyżeczki Abchaska adjika, czerwona lub zielona
  • 2 łyżki l. olej roślinny (30 ml)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Odetnij górną jedną trzecią pomidorów. Za pomocą łyżeczki o ostrych krawędziach ostrożnie usuń rdzeń i nasiona z pomidorów. Posolić wnętrze pomidorów i wyłożyć je na papierowy ręcznik
  2. Zmiażdż i obierz czosnek. Posiekać razem z ziołami, posypać szczyptą soli. Przełożyć do miski, dodać do smaku olej roślinny i adjika, zmiksować blenderem.
  3. Za pomocą blendera wymieszaj twarożek, pieprz i puree.
  4. Ostrożnie rozsmaruj nadzienie na pomidorach, mocno je dociskając. Ułóż „w stosie”, ostrożnie połóż pomidorowy „kapelusz” na każdym stosie. Włożyć do lodówki do zastygnięcia na 10–15 minut.

Papryka zapiekana z twarogiem i kurczakiem

Papryka faszerowana twarogiem i siekanym filetem z kurczaka
Papryka faszerowana twarogiem i siekanym filetem z kurczaka

Aby przygotować pieprz, potrzebujesz:

  • 2 słodkie papryki
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 150 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka. l. śmietana
  • 2 ząbki czosnku
  1. Posiekane zioła, sól i pieprz – do smaku
  2. Filet z kurczaka posiekaj bardzo drobno. Dodać twarożek, jajko, sól, pieprz, zioła i czosnek, przepuścić przez prasę. Wymieszaj wszystko.
  3. Paprykę przekrój na połówki i usuń nasiona. Zostaw łodygę. Nafaszeruj paprykę mieszanką twarogową. Piec 40-45 minut w temperaturze 190 stopni, aż powstanie skórka. Okresowo podlewaj powstałym sokiem.

3. Kluski twarogowe

Do zupy lub jako dodatek do dania głównego! To kulinarne „zjawisko” niestety nie jest w naszym kraju zbyt rozpowszechnione, chociaż czasami przygotowuje się leniwe knedle (knedle). W istocie są to pierogi! Nawiasem mówiąc, można je podawać nie tylko ze śmietaną, ale także z sosem grzybowym, który automatycznie przenosi danie na wyższy poziom. A do tego samego bulionu z kurczaka zamiast tradycyjnego makaronu dodaje się kluski twarogowe. Wszystko będzie dobrze, próbowaliśmy! Jakiego twarogu najlepiej użyć do pierogów? W każdym razie najważniejsze, że jest sucho.

Gnocchi twarogowe z sosem grzybowym

Gnocchi twarogowe z sosem grzybowym
Gnocchi twarogowe z sosem grzybowym

Do przygotowania gnocchi potrzebujesz:

  • 140 g mąki
  • 80 ml śmietanki 33% tłuszczu
  • 2 małe cebule
  • 50 g masła
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g suszonych grzybów
  • 300 g suchego twarogu o zawartości tłuszczu co najmniej 5%
  • 100 g startego twardego sera
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 5 żółtek
  • sól, pieprz – do smaku
  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, szczelnie zamknąć i odstawić na 30 minut.
  2. Z twarogu, żółtek, 80 g startego sera i mąki zagnieść gładkie i jednolite ciasto, dodając szczyptę soli i pieprzu. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotuj sos. Pieczarki odcedzić na durszlaku, osuszyć i grubo posiekać. Cebulę obierz i posiekaj, rozmaryn umyj i oderwij listki od gałązki.
  4. W rondlu rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodać cebulę i liście rozmarynu. Gotuj, mieszając, aż będzie miękka, 5 minut.
  5. Dodać grzyby i smażyć na złoty kolor. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie dodać śmietanę i bulion, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
  6. Ciasto twarogowe rozwałkuj na małe kulki i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie (4 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondelka z sosem i podgrzewać przez 2 minuty. Przed podaniem posypujemy tartym serem.

Jeszcze więcej przepisów znajdziesz tutaj.

4. Ciasto twarogowe na ciasta

Ciasto twarogowe idealnie nadaje się do ciast i wszelkich pasztetów, szczególnie tych na słono – z mięsem, kapustą, serem i ziołami (te ostatnie są naszymi ulubionymi). Czy kupiłeś kwaśny twarożek lub stwierdziłeś, że jest nieco „smutny” (ale nie zjełczały) w lodówce? Przygotujmy ciasto! Przepis jest prosty: zmieszaj 500 g twarogu z 250 g miękkiego masła i szczyptą soli. Dodaj ½ łyżeczki. proszek do pieczenia i łyżkę kefiru, dodać 250–270 g mąki. Ugniatać. Ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne. Jeśli mąki jest za mało, dodać więcej i zagnieść. Wstaw do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkuj i upiecz placki jak zwykle.

Chyba sami wiecie, że twarożek świetnie sprawdza się w cieście ciasteczkowym. Jeśli nie, nasze przepisy pomogą!

Proste ciasteczka twarogowe z margaryną

Ciasteczka twarogowe
Ciasteczka twarogowe

Do zrobienia ciasteczek potrzebujesz:

  • 350 g margaryny
  • 500 g twarogu
  • 500 g mąki
  • 120–150 g cukru
  1. Przygotuj ciasto na ciasteczka twarogowe. Przede wszystkim margarynę pokroić w drobną kostkę, włożyć do chochli i postawić na średnim ogniu. Roztopić i ostudzić, aż będzie ciepłe.
  2. Przesiej mąkę. Twarożek na ciasto na ciasteczka przetrzeć przez drobne metalowe sito do miski. Dodajemy roztopioną margarynę i dokładnie ucieramy tłuczkiem.
  3. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać przesianą mąkę. Z powstałego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm i wycinaj koła o średnicy około 8 cm. Na talerz wsyp cukier. Posyp krążki ciasta cukrem z jednej strony i złóż je na pół, tak aby znalazło się w środku. Następnie obficie posypujemy wierzch cukrem
  5. Przygotowane produkty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piec 10–15 minut, aż się zarumienią.

5. Ciasto naleśnikowe z twarogu

Pewnie każdy zna naleśniki nadziewane twarogiem, ale tylko nieliczni wiedzą o tych robionych z ciasta twarogowego. Dlatego jeśli posiadasz dodatkowe opakowanie tego fermentowanego produktu mlecznego, koniecznie sprawdź nasz przepis w praktyce. Zdecydowanie nie ma w tym nic skomplikowanego: naleśniki z ciasta twarogowego przygotowuje się niemal tak samo jak te tradycyjne. Ale konsystencja jest inna – na lepsze powiedzielibyśmy nawet „delikatna”! Nawiasem mówiąc, do takiego ciasta naleśnikowego idealnie nadaje się kwaśny twarożek: smak gotowych produktów stanie się bardziej wyrazisty.

Cienkie naleśniki z twarogiem

Cienkie naleśniki z twarogiem
Cienkie naleśniki z twarogiem

Do przygotowania naleśników potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 250 g twarogu o zawartości tłuszczu co najmniej 9%
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 500 ml mleka
  • 180 g mąki
  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Twarożek przetrzeć przez drobne sito do dużej miski. Dodać jajka, cukier i sól. Miksuj blenderem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.
  2. Mąkę przesiać przez sito. Dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie wymieszać, aby później w gotowym cieście naleśnikowym nie pozostały nieprzyjemne grudki
  3. Lekko podgrzej mleko (do około 25 stopni). Wlewamy go cienkim strumieniem do masy twarogowej, ciągle mieszając trzepaczką. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 20 minut
  4. Powstałe ciasto wlewać porcjami kadziami na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną olejem i smażyć naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.

6. Sosy twarogowe

Sosy z mleka fermentowanego nie są rzadkością: od razu przychodzą na myśl tzatziki na bazie jogurtu greckiego lub kwaśna śmietana i czosnek. Zatem jako bazę dipów można zastosować także twarożek (najlepiej jednorodny, bez ziaren). Oczywiście produkt ten będzie musiał zostać zmieszany z jogurtem naturalnym, śmietaną, mlekiem lub kwaśną śmietaną, aby uzyskać wymaganą konsystencję. A jeśli zastosujesz łagodną dietę, prawie nie będziesz musiał. Jako dodatki smakowe do dipu twarogowego można użyć posiekanego czosnku, ziół, mielonej papryki, drobno posiekanych ogórków kiszonych, czerwonej cebuli… Możliwości jest wiele! Dipy te można podawać ze smażonymi skrzydełkami kurczaka, grzankami z chleba żytniego, krążkami cebuli i pokrojonymi warzywami.

Sos Tzatziki

Sos Tzatziki
Sos Tzatziki

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego lub miękkiego dietetycznego twarogu
  • 2 średnie ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka. l. białe wino…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja