Gastronomiczna konfitura śliwkowa z tymiankiem i bergamotką
Lena Moskalenko 19 sierpnia 20130,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Co wyróżnia ten powidło śliwkowe, przeznaczone dla smakoszy? Przyprawy, zioła i przyprawy: czosnek, tymianek, bergamotka, mielona papryka, pieprz czarny i różowy, a także spora ilość octu balsamicznego. Konfiturę podawaj do twarogów, mascarpone, camemberta lub steków.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – 3 łyżki. l.czosnek – 3 ząbkitymianek cytrynowy – 5 łodygbergamotka (liście) – 3 łodygimielona papryka – 1 łyżka. l.mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.różowy pieprz – 2 łyżki. l.agar-agar – 1,5 łyżki. l.śliwka – 1 kgbrązowy cukier – 400 gbalsamiczny – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki, usuń nasiona, miąższ zmiksuj blenderem.
Krok 2
Nieobrane ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną noża.
Krok 3
Do śliwek dodać sól, brązowy cukier, czosnek i zalać octem balsamicznym, na wierzch położyć gałązki tymianku i liście bergamotki, przelać masę do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny.
Krok 4
Po 1,5 godzinie dodać różowy pieprz, mieloną paprykę i czarny pieprz, ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Krok 5
W osobnym pojemniku rozcieńczyć agar-agar we wrzącej wodzie i wymieszać ze śliwką, ważne, aby nie było grudek; jeśli się pojawią, należy je zmielić łyżką lub lekko przestudzoną masę ubić blenderem.
Krok 6
Wlać dżem do wyparzonych słoików.