Garnek z rumem

Garnek z rumem

gastronomia 18 listopada 20084,60(5)Dodaj do ulubionychUdziałGarnek z rumemGarnek z rumem Do przepisu

Przygotuj rumtopf na super owocowy deser na Boże Narodzenie. Zaczynają gotować w czerwcu – z najwcześniejszymi jagodami – a potem dodają coś przez całe lato, kontynuując letnie, a potem jesienne owoce, a nawet suszone owoce.

Złożoność: łatwo Kalorie: 69,40 kcal/porcja Porcje: 50 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,18 g/0,06 g/11,47PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 50 PORCJIdowolne owoce i jagody (truskawki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, maliny, żurawiny, borówki, agrest, gruszki, jabłka)jasny rum – co najmniej 2 szklankicukier – 1/2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozpocznij przygotowania na 6 tygodni przed podaniem.

Krok 2

Wybierz świeże jagody i owoce (z krzaka lub gałęzi) i w razie potrzeby pokrój je na małe kawałki. Dodajemy połowę wymaganej ilości cukru, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.

Krok 3

Umieść owoce i jagody wraz z pozostałym cukrem w przygotowanym pojemniku, takim jak duża butelka lub słoik z szeroką szyjką (będzie to Twój „garnek z rumem”). Wlać rum tak, aby całkowicie zakrył owoce (mniej więcej na grubość palca). Przykryj patelnię i umieść w chłodnym miejscu.

Krok 4

Powtarzaj tę czynność z innymi owocami i jagodami, aż garnek z rumem będzie pełny. Upewnij się, że rumu jest wystarczająco dużo i jeśli to konieczne, dodaj go do pożądanego poziomu. Bardzo ważne jest, aby owoce były zawsze całkowicie pokryte rumem.

Krok 5

Po ostatnim dodaniu owoców lub jagód należy pozostawić napój do zaparzenia na około 6 tygodni. Następnie możesz podzielić go na mniejsze słoiczki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jest to tradycyjny niemiecki przepis, występujący w kilkudziesięciu odmianach. Przygotuj rumtopf na super owocowy deser na Boże Narodzenie. Zaczynają gotować w czerwcu – z najwcześniejszymi jagodami – a potem dodają coś przez całe lato, kontynuując letnie, a potem jesienne owoce, a nawet suszone owoce. Proponujemy Ci jeden z najbardziej podstawowych przepisów – zmieniaj składniki w zależności od tego, co rośnie w Twoim ogrodzie i dodawaj ulubione przyprawy do smaku. Tylko nie zapomnij o smaku rumu! Kiedy Niemcy jedzą Ramtopf na Boże Narodzenie, zwykle podają go z lodami waniliowymi i jagodowymi oraz domowymi miękkimi goframi, w których maczanie jest tak pyszne…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja